Шестата на олимпиада е осма за Плувец №1 на България

 

Антъни Иванов очаквано за поредна година е плувец №1 в класацията на БФПС. Негови подгласници в десетката са съотборникът му във Вихрен (Сандански) Любомир Епитропов и Лъчезар Шумков (Спринт, София).

Класацията традиционно е оформена според най-добрите резултати по точковата таблица на ФИНА с времената на 50-метров басейн през 2018 г. и съответно подреждането при треньорите е според разпределението на плувците.

Тройката оглавява Николай Вакареев, чийто състезатели са Иванов и Епитропов, както и Венцислав Айдарски, избран отново за най-добър маратонец. И по този критерий би трябвало на второ място да е Димитър Виденов (тъй като има неточност в графата за треньори). На трето място би трябвало да е Божидар Граматиков – наставникът на четвъртия при плувците Йордан Янчев.

Шестата от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес (Аржентина), участничка на световното първенство в Ханджоу, направила четири национални рекорда през 2018 г. – Диана Петкова е чак на осмо място. И тук е голямото недоумение.

Защото класирането за „Най-добър плувец на България“ трябва да е за постижение, а не за време. Ако е за време, то да води до класирания и представяния на важни и престижни състезания със значение и последици за  плуването ни като цяло.

И по този критерий Диана Петкова би трябвало да бъде втора след Антъни Иванов, който записа първи мъжки европейски финал от 21 г. и само преди седмица влезе отново в осмицата на света. Първото му място обаче не е заради тези постижения, а за времето му на 200 м бътерфлай от континенталния шампионат в Глазгоу (1:56,33 мин.)

Диана  Петкова трябва да бъде втора, защото е финалистка на олимпийски игри, макар и младежки. Беше на 9 стотни от медал на 50 м св. стил, остана шеста. Нейното постижение е значимо за българското плуване, защото е постигнато на форум, който се провежда веднъж на четири години с участието на най-добрите състезателки на планетата до 18 години.

А не всички могат да участват. С изключение на водещите 16 нации от последните световни първенства през миналата година, имащи право на пълен състав от по четирима юноши и толкова девойки, България бе сред тези с квоти да изпращат максимума от по две представителки в басейна. На този форум изгряха много от сегашните световни звезди. За общо три издания на Младежките олимпийски игри само четири българки са плували. Другите са Христина Мунчева и сестрите Георгия и Василики Кадоглу.

И точно плуването на Петкова на 50 м св. стил влезе в полезрението на наблюдателите и интересуващите се от плуване извън България. То предизвика медиен интерес у нас, към който плуването ни има нужда, за да утвърди присъствието си извън плувното общество.

По същата логика в тройката няма как да не бъде треньорът на Петкова Ботко Трендафилов, който я класира за финала 30 години, след като направи двойна олимпийска медалистка в Сеул Антоанета Френкева. Той заедно с Николай Вакареев имаше двама състезатели на световното първенство за мъже в Китай. Другият е Светлозар Николов.

И то пази логика място в тройката не заслужава ли старши треньорът на ПСК Черно море (Варна) Никола Петров, след като състезателите на клуба печелят във всички възрасти на двата басейна. А неговият Тихомир Тодоров участва на Младежки олимпийски игри, европейско първенство за младежи, записвайки слизания на няколко пъти под 54 секунди на 100 м бътерфлай.

Остана на 19 стотни от финала в Хелзинки.

Недоумение от справката в секция документи на сайта на БФПС буди и защо няма треньор при скоковете във вода. Нима това не заслужава Георги Чобанов, заради когото се говори за този спорт у нас и в чужбина? Заради турнирите, които прави – както в любимия си спорт, така и в плуването.

За най-добрия състезател е посочен трениращият в Австрия Александър Костов.

Иначе за треньор №1 в синхронното плуване е избрана Галина Георгиева. За състезателки – дуетът й Александра Атанасова/Далия Пенкова.

Най-добра сред състезателките по плувен маратон е Васили Кадоглу от Астери (Варна).

Отличниците във всички плувни спортове ТУК

Самото награждаване традиционно се провежда по време на държавния шампионат на малък басейн. Идеята е да бъде пред всички състезатели, треньори и близки. Да бъде съобразено  времето и финансовите ресурси.

А колко по-подходящо би било да бъде в друга обстановка? Да речем в Музея на спорта на националния стадион „Васил Левски“, ресторант или на петия етаж в сградата на Спортната палата, над самия басейн. При намирането на спонсори и приятели би могло да бъде направена дори „Гала вечер на спортистите от плувните спортове“. Да видим тези красиви атлети във вечерни рокли и костюми.

Все пак най-добрите ни плувци заслужават по-празнична обстановка и признание за труда и този на треньорите си.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар