Силистренец на 74 г. плува 10 км за рекорд

 

Силистренецът Ангел Емилов плува 10 км на 74 години, поставяйки рекорд във възрастта си. Направи го на 25 метровия закрит басейн,  за да отбележи празника на града – Кръстовден.  

 

Рекордното плуване за 3:32, 29,76 ч. беше направено пред погледа на бившия треньор на националния отбор Веселин Суров и бе удостоверено от Вили Цеков – главен съдия на всички важни състезания у нас.

Вили Цеков (вляво) и Веселин Суров поздраавяват рекордьора Ангел Емилов

Ангел Емилов плува от 12-годишен. Продължава и в годините като войник в Спортната рота, а след това и в Националната спортна академия.

Баща е на четири деца – едното от тях е Емил Милков президент на НСК Олимп (Сф), организаторна събитието, реализирано заедно с местната община и със съдействието на Суров. Другите му деца са Румела, Елин и Радмила.

Какво го мотивира за това плуване

„На първо място любовта ми към спорта и в частност плуването. На второ място Да докажа пред близките си, приятелите и съгражданите, че когато човек има желание възрастта не е лимит.
Не съм спирал да водя активен начин на живот от както се помня. Полагам ежедневни усилия за да се поддържам в добро здраве и спортна форма. Конкретно за предстоящото ми плуване се подготвям допълнително чрез тренировки по плуване от 2 месеца“, сподели Ангел Емилов пред BGswim.com.

 

Плуването му на 10 км бе наблюдавано и от кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов, който лично се ангажира и пое част от разходите на мероприятието, показвайки съпричастност в инициативата му. Speedo се погрижи за спортната екипировка.

Ангел Емилов е участвал в част от първите преплувания на Дунав при Силистра. 15 години е работил като треньор на националния отбор на Оман. От 23-о място в състезанията на Арабския свят успява да класира Оман на второ място.

За подготовката

 

„Опитът, който събрах като бивш състезател и треньор у нас и зад граница като треньор на Националния отбор по плуване в Оман ми помогнаха до известна степен да си направя подготвителния план.

Интересното от подготовката ми беше менталната част или психическата подготовка, за която помогна синът ми Емил. Съветите му да визуализирам многократно предстоящото събитие ми дадоха допълнителна увереност и чувство на комфорт. Той ме подкани да си представя плуването ми в оптимистичен, песимистичен и реалистичен вариант. Сега вярвам, че няма какво да ме изненада. Вече съм преминал в мислите си през всичко“, допълни Ангел Емилов.

За начина на хранене

За начина ми на хранене се доверих на ръководството по плуване издадено от НСК Олимп – “Златните правила в плуването”, където е разглеждан успеха като продукт на ежедневни усилия.

През последните няколко месеца спазвах строго техните съвети за хранене преди, след тренирвка, преди състезание и конторлно и да ви призная чувствам се чудесно.

 

Моето послание към тях е просто: Спорта е всичко! Той може да запази човека физически и психически здрав! Той може да ни даде всичко, от което имаме нужда, за да водим щастлив и пълноценен начин на живот”, завършва рекордьорът.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар