Силва: Безценно преживяване е да предам опита си на младите български плувци

 

Бразилският ас Нелсон Силва е за втори път в България, за да покаже пред родните плувци и треньори уменията си в един от най-подценяваните у нас елементи – подводната част след старт и обръщане. Ще го направи на басейна на Спортната палата в събота (14:00 ч.) в семинара, организиран съвместно то БФПС и  ПК Бриз (Бургас) и със съдействието на Красимир Захов – президент на Спринт (София).

Силва, който има медали от Световната купа, включително и от последното издание, и е възпитаник на прословутата школа на Флорида Гейтърс има заявка след това за турнира „Зимните битки на гладиаторите“, организиран от Олимпия (София).

Плувният двойник на Брат Пит разясни авансово пред BGswim.com върху кои моменти ще акцентира по време на демонстрацията. Интервюто се осъществи със съдействието на Янчо Стойчев – треньор в Бриз и мотор по организацията на семинара, в който лектори са бившият наставник на националния отбор Веселин Суров и сръбският професор Томислав Окичич. 

– Г-н Силва, върху елементи ще заложите по време на демонстрацията за подводна част и обръщане при гостуването си в София?

– Ще работим върху най-важното нещо в плуването, като позицията на тялото, високия лакът, хващането на водата, подводната работа. Ще го направим в такъв ред, че мозъка да разбере процеса на промяна и да го приложи по два начина – по-бавно и после по-бързо.

– Коя е най-голямата заблуда за подводните делфинови удари?

– Можем да говорим за детайлите на делфиновите удари с часове, особено ако се намираме във водата, това го прави още по-интересно и трудно, заради съпротивлението и тягата.

По мое мнение обаче най-ключовият момент е, че хората влагат прекалено много в удара надолу, забравяйки че ударът на горе е също толкова важен.

– Какви упражнени и способи за работа на сухо за подводно ще препоръчате на българските плувци?

– Определено така наречените core workout – упражнения за ядрото.

(Става въпрос за точно определена група от мускули, в която влизат следните: коремните, мускулите в долната и средната част на гърба, ханша, глутеусите и дори част от гръдните. Връзката с плуването е огромна. Тази мускулна група взема дейно участие във всички аспекти на плуването – от старта до самия финал – б. а).


Упражнения, но такива, които помагат за стабилизирането на позицията на тялото във водата.

– Колко подобни демонстрации, като част от семинари, правите годишно?

– Около осем семинара годишно. Иска ми се да са повече, защото обичам да помагам и искам нашият спорт, от който съм взел много, да се развива повече.

– Пристигнахте по-рано в България, започнахте ли вече да предавате опита си на българските плувци?

– Обикновено винаги помагам на хората, ако усетя, че имат нужда и искат помощта ми.

Спомням си колко бях щастлив да помогна именно така на унгареца Давид Веращо по време на една от Световните купи. По време на самата загрявка. Показах му какво да подобри в своя гръб и само след 30 минути той направи лично постижение. За съжаление, сега не съм в състояние да плувам, защото получих лека контузия преди няколко дена, но се надявам да се върна във водата възможно най-бързо.

 – Какво Ви дава  предаването на опита на младите?

– Нямате и представа колко безценно е за мен това изживяване.

 

Имал съм много трудни моменти в живота си, винаги е трябвало да работя много, за да предприема следващата стъпка от начинанията си.

 

През повечето време е имало много препятствия пред мен и е трябвало да взимам нестандартни решения. За мен да мога да предам опита си и да съм част от сбъдването на мечтите на тези деца ме прави много щастлив и е нещо, което аз никога не съм имал като малък.

Това ми дава и възможност да науча много и от хората, които срещам. Това са различни култури, религии, различни страни, треньори, състезатели, начини на подготовка.

Освен това, когато се откажа от активна състезателна дейност, искам да стана треньор, а тези мои начинания ми дават добър начален старт и трупам ценен опит, което ще е много добре за моето бъдеще.

– Кой е най-добрият специалист от треньорите за подводната част?

– Няма да  бъде честно да посоча само един. Първо трябва да спомена, че винаги съм имал афинитет към подводната част на плуването.

Първият ми треньор ми даде видеокасета от една Световна купа през 1998 г. Там видях германеца Томас Рупрат, който само преди няколко месеца бе направил световен рекорд с убийствени подводни и това ме грабна много.

 

 

Нелсон Силва по време на трнир „Бриз“ в Бургас през октомври 2017 г. Крайният вдясно е треньорът на едноименния клуб Янчо Стойчев заедно с призьорите от крайното класиране за най-добър плувец – Петър Божилов и Антъни Иванов

 

През 2000 г. моят треньор тогава Алваро Колеони винаги наблягаше на това как колко са важни краката и как те са най-важния компонент в плуването.

Когато заминах да тренирам в САЩ при Дъг Фаундър във Вирджиния, той забеляза силата на моите крака. Дотогава бях стаер. Тогава той ми показа правилния начин, как да използвам своите крака правилно, като основно оръжие с плуването.

Но разбрах колко всъщност важен е делфиновият удар на краката, докато тренирах с един от легендарните американски треньори Еди Рийз.

 

Тогава правехме невероятни количества от подводни, на които трябваше да излезем точно на 15-я метър. И това са само част от нещата, които можеш да научиш докато обикаляш света, стига да искаш.

 

Снимки: Евгени Цеков, sportsgallery.eu

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар