Синхронистка №1 Александра Атанасова: В Германия се търси и уважава мнението на състезателите

Най-добрата ни състезателка по артистично (синхронно плуване) Александра Атанасова спечели поредните си титли на държавното първенство във Варна. Триумфира на соло и на дует, бе с ключов принос за първата позиция на НСА при жените.

Варненката от октомври е студентка в Германия, където продължи да се подготвя за големите състезания, отменени поради епидемиологичната обстановка.

Алекс, която на 14 септември ще навърши 20 години, говори пред BGswim.com за ежедневието си в Германия, за отношението и съдействието на немците към спортистите от чужбина. Споделя какво не достига на любимия й спорт да получи подобаващото признание у нас.

 

Алекс, завърши първата ти година като студентка в Германия? Как съчетаваш тренировките с образованието?

– Уча в Техническия университет в Берлин. Следвам  Биотехнологии. Всичко в Германия е много по-различно. Берлин е огромен град. Още не съм го опознала много добре, но много ми харесва.

Хората са изключително толерантни и добре настроени към различните националности. Много пъстро и интересно е.

Понеже специалността е доста сериозна и изисква много време и подготовка целият ми ден е зает с учене, а вечер е ред на тренировките.

 


– Какви са съществените разлики между артистичното плуване у нас и в Германия?


 ⁃ Берлинският отбор ме прие много радушно – както момичетата, така и треньорките, които са страхотни. Организацията е изключителна, защото там сме всеки ден на различни басейни из целия град.

Направи ми впечатление, че треньорите се раздават, трудят се много съвестно, въпреки че това е втората им работа.

Когато се измислят съчетания и по време на тренировъчния процес винаги се търси и уважава мнението на всички състезателки. Отнесоха се много сериозно към моята подготовка за държавните първенства в България и ми съдействаха. Едната от треньорките беше плътно с мен, за което съм и много благодарна.

По време на пандемията, когато се отвориха частично басейните в Берлин, ми беше предоставена възможността като национален състезател да тренирам по три часа на ден с двама треньори. За съжаление не можах да се възползвам, защото си бях в България.

 

Впечатление ми направи и фактът, че в Германия се отнасят много сериозно към спорта, имайки подкрепа на общинско и държавно ниво. Там спортът е много масов и се гледа много сериозно на здравето на подрастващите.

 

– Какво загуби и какво спечели артистичното плуване от кризата с коронавируса?

 

– За мен най-много загубиха състезателките, които тренираха усилено за олимпийските игри, които бяха  отменени. Останалите пропуснахме възможността да се изявим на големи състезания. Надявам се догодина да имаме тази възможност.

 

– Какви са големите проблеми и неразбирания към спорта ти у нас?

⁃ Най-големият проблем е, че не е достатъчно популярен. А това е много хубав спорт за всяко момиче. Съчетава плуване, което е изключително полезно, с балета, извайващ тялото, също и с акробатика, и с танци.

 

 

У нас поради финансова страна на нещата, не се работи с хореографи и много други специалисти, без които е трудно да се мерим с останалите държави в спорта.

– Коментарът ти за държавното първенство?

Всички клубове бяха работили много, въпреки пандемията и представиха много добри нови състезатели. Получи се истински празник на красотата, трибуните бяха пълни. Щеше да е хубаво да бъде отразено от телевизиите.

 

За жалост отразяват само футбол, художествена гимнастика и от време навреме тенис и рядко някой рекорд в плуването. А такива спортове като нашия изобщо не съществуват за българските телевизии. И това е много жалко, защото спортът ни е прекрасен и много полезен и е добре родителите да го знаят и да записват децата си

Както и да е. Радостното е, че се увеличават и градовете, в които се развива артистичното плуване – Благоевград с клуб Пирин.

 

Моят нов отбор НСА също се представи повече от достойно. Затвърдих си първите места на соло, както и успяхме да класираме този път и двата дуета на първо място. Надявам се догодина да ги покажем и навън.

 

Тук е мястото да благодаря на всички момичета и на треньора ми- Юлия Чубурова, които ме приеха повече от добре и се надявам да вървим заедно само напред и нагоре.

 

 

– На шампионата записахме мъжко присъствие в лицето на Иван Наков. Смяташ ли, че най-накрая дойде време и у нас да започнем да работим за смесени съчетания за по-високи цели?

 

– Мъжкото присъствие в артистичното плуване е дългоочаквано и се радваме, че състезателят от Левски- Спарта 2000  постави началото.

Затова се иска голяма смелост и дано това бъде подкрепено от всички и да има много последователи.

 

Смесените дуети са много ефектни и красиви.

 

 

– Колко далеч гледаш в спортната ти кариера?

⁃ Целите ми са да имам повече излизания на големи състезания и да се представяме достойно.

В артистичното плуване музиката е съществена, подборът за композициите педантичен, но общо взето има залитания предимно към класическа и филмова музика. Може ли да се каже, че състезателките в спорта ви сте музикални енциклопедисти?

⁃ Много точно казано, защото докато търсим подходяща музика за съчетания преглеждаме огромен брой музикални творби – както класически, така и съвременни.

А това е полезно за музикалната култура на всеки.

 

 

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар