Синхронистка по стъпките на Тарзан

 

Естер Уилямс – пионерката и вдъхновителката за създаването на синхронното плуване, почина в съня си на 6 юни 2013-а в Бевърли Хилс, щата Калифорния на впечатляващите 91 г.

 

Оттеглила се от обществения живот през последните лета, Естер е твърде активна в продължение на 6 десетилетия – първо като състезателка, после като холивудска звезда, а накрая като рекламно лице на плувните спортове и физическата активност, най-вече в родината й САЩ. 

 

Тя е героинята в третата част на поредицата на BGswim.com за плувните шампиони, пробили в шоубизнеса.  

 

Началото на приказката за Уилямс започва през 1940-а, когато е готова да представи Щатите на олимпийските игри в Токио като плувкиня. Заради Втората световна война държавната шампионка на 100 м св. стил не участва на форума под петте преплетени кръга.

 

 

Някогашната американска красавица прави и впечатляваща кариера в киното и е женският еквивалент на Джони Вайсмюлер за трансформация от басейна в киното. Родена три години преди тройния златен триумф на плувния Тарзан в Париж през 1924 г., тя често ще бъде асоциирана с Вайсмюлер. в Бевърли Хилс, щата Калифорния.

 

През 1940 г. първият мъж, слязъл под минута на 100 м св. стил, е голямата атракция във водния спектакъл „Аквакадата на Сан Франциско”, базирано на хореографията във вода.

 

Продуцентът на шоуто – Бил Роуз, търси двойник на Вайсмюлер и скоро го намира в лицето на Естер, която участва в серия от реклами, притежава перфектно тяло и завладяваща усмивка и на всичкото отгоре е плувен шампион.

В продукцията на Бродуей, със стотици плувци и състезатели по скокове във вода, пеещи и изпълняващи акробатични номера, тя е звездата при дамите  – Аквабела.

 

Вайсмюлер е в ролята на Аквадонис. Уилямс скоро попада в полезрението на холивудските лъвове. Дебютът й „личности” през 1942 г. е началото на дългия списък от изяви в киното.

 

 

Последвалият „Къпещата се красавица (1944) е определян от критиците като „първия плувен филм в историята”. Естер естествено е голямата звезда, а заради продукцията студиата на „Метро Голдуин Майер” инсталират за първи път специални подводни камери.

 

През тази година единствено неостаряващият „Отнесени от вихъра” се радва на повече любов от зрителите. Медиите пък кръщават шампионката с прозвището „Русалка за милиони долара”. Прякорът е заглавието на следващия и филм и на биографичната й книга от 1999 г.

По времето, в което синхронното плуване е непопулярно и дефинира спортния си правилник ролята на Уилямс в промотирането на „декоративното плуване” и „водния балет” е ключова.

През 1952 г. ФИНА адаптира първия вариант на правилника и синхронното плуване прави дебют на голямо състезание –  Панамериканските игри в Мексико през 1955 г. Фурорът е огромен и очаквано „грациите” са включени на първия световен шампионат на „сините” спортове в Белград през 1973 г. с три дисциплини – соло, дует и ансамбъл.

Благодарение и на Естер, синхронното плуване е демонстративен спорт на олимпийските игри в Хелзинки 1952 г. и Мексико 1968 г. Дебютът на форума под петте преплетени кръга е през 1984 г. в Лос Анджелис, където преди десетилетия красавицата прави първи стъпки в шоубизнеса.

През 1966-а Уилямс е приета в Залата на славата по плуване.

 

 

Очаквайте следваща част на поредицата, в която ще прочетете за българските шампиони в плувните спортове, изявили се в развлекателния ресор.

 

Прочетете първата част от поредицата ТУК

 

Прочетете втората част от поредицата ТУК

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар