Скачачите на Витоша с купон като за Спортист на годината

 

Състезателите на столичния СКПС Витоша, благодарение на който основно у нас се чува за скоковете във вода, отбелязаха 15-годишнината на клуба с купон като за Спортист на България.

Партито, затворило поредния успешен сезон, се състоя в полите на планината дала името на клуба – в Симеоново. На него присъстваха и награди раздадоха големи родни спортисти – олимпийската шампионка и еталон в академичното гребане Румяна Нейкова, треньор №1 за 2008 г. и бивш спортен министър Свилен Нейков, рекордьорката в бягането на 1000 м в зала, а сега кондиционна треньорка на ансамбъла по художествена гимнастика Цветелина Кирилова, капитанът на футболния ЦСКА София – Божидар Чорбаджийски.

Най-важни обаче бяха състезателите от всички набори на СКПС Витоша, както и треньорите. На фона на успехите, прожектирани на екран, получиха грамоти, а отличниците от идеалната десетка за годината и статуетки. За най-малките имаше коледни камбанки.

Самите състезатели си размениха подаръци по повод наближаващия велик християнски празник.

Общо 180 гости на брой, заедно с родителите на скачачите, бяха участници в празника на клуба, организиран от мотора на скоковете във вода у нас – Георги Чобанов. Той е председател на СКПС Витоша, старши треньор, съдия със сертификат от ФИНА и ЛЕН – световната и европейската централа по плувни спортове, член е на Управителния съвет.

Освен подаръци, богато меню, имаше и танци и народни хора. Така се прави. Успехите трябва да се уважават, помнят, напомнят и медийно да се представят.

За 15 години СКПС Витоша е спечелил общо 919 медала – 603 от държавни първенства и 316 от международни турнири. Титлите са съответно 272 и 127.

От Балкански игри са извоювали 9 златни, 3 сребърни и  4 бронзови отличия. 

За спорт, който дължи успехите си предимно на тренировки на батут, а начално разучаване на скоковете е от пластмадова трапезна маса или скованица – умалено копие на кула, тъй като кули у нас с 3-4 изключения няма, постиженията наистина са впечатляващи.
 
Успехите:

Финал на кула за Боян Савов на ЕП юноши 2010 г.в Хелзинки – 11-о място

Европейско за юноши 2011 г. в Белград – 7-о място

Богомил Койнашки/Димитър Исаев – 2015 г. Баку на Европейски игри 3 м синхронни скокове 6-о място

Димитър Исаев – Баку на Европейски игри 2015 г. – на кула 10 м – финал (11-о място)

Димитър Исаве – европейско първенство за юноши Риека (Хърватия) 2016 г. – 11-о място на кула

Александър Витанов –европейско за юноши  2017 г. в Берген (Норвегия) – 16-о място на кула

 

Николай Кръстев (крайният вдясно) – главен редактор на списание Спринт, връчи на Георги Чобанов почетния плакет на Асоциацията на българските плувци, чийто председател е. Подобно признание са получавали само още шестима.

Самият Чобанов връчи признателна грамота за подпомагането на развитието на скоковете във вода у нас на BGswim.com и на сп. „Плуване & Водна топка“.

Преди да награди част от състезателите, бившият спортен министър Свилен Нейков ги надъха с думите на плувния титан Марк Шпиц: „Когато свърши мотивацита, идва време за дисциплината“

 


 

Звездата влеката атлетика Цветелина Кирилова също връчи награди

 

Историята на клуба вървеше на екран по време на тържеството

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар