Скачачите с още два норматива и 7 медала в Холандия

 

Две седмици след победата си в норвежкия град Берген на 3 м трамплин, Александър Костов завоюва нови три медала за скоковете ни във вода.

 

На престижния турнир в Амстердам (Холандия) обаче поводите за радост бяха още, след българските  състезатели покриха два норматива за европейското първенство за юноши и девойки в Хелзинки (Финландия), което ще се състои от 26 юни до 1 юли.

 

Направиха го възпитаниците на Георги Чобанов и столичния клуб Витоша Александър Витанов и Джорджия Балева.

Рекапитулацията от медалите е общо седем.

Витанов взе титлата на кула при младшата възраст с резултат от 345,05 точки.

 

В квалификацията направи сбор от 357,50 т. и си отвори пътя за континенталния шампионат. На 3 м трамплин Витанов стана трети във финала с 333,35 т.

При девойки старша възраст Джорджия Балева завоюва два бронзови медала, съответно на 1 м трамплин с 314 т. и 3 м трамплин с 325,60 т.

19-годишният Александър Костов, който възпитаник на СК ЦСКА и трениращ в Австрия взе злато и два бронза.

 На 1 м трамплин с 340,80 т. се класира трети след Шенфанг Уанг (Канада) и Ван Етен (Холандия), като в дисциплината участваха 19 състезатели от десет държави. 

Солидното му представяне продължи със златен медал в синхронните скокове на 3 м трамплин – с 308 т. българинът и Дариуш Лотфи (ГАК) победиха двойката на домакините от Холандия. 

В олимпийската дисциплина 3 м трамплин Костов демонстрира необходимите качества и психика постигайки 366,75 т. – достатъчни за нов бронзов медал в конкуренцията на 14 представители на 9 държави.

Победител отново стана Шенфанг Уанг, а холандецът ван Етен с 3,5 т. повече (както и на 1 м) изпревари Костов в борбата за среброто. 

„В оставащите месеци до европейското първенство за мъже и жени в Глазгоу (Единбург) Алекс ще продължи подготовката си и следването си във Виена. Предвидени са участията му в Гран при на Болцано (Ит) и държавното първенство на Австрия.  Израстването на Алекс предизвиква определен оптимизъм в очакване на европейското първенство по плувни спортове“, коментира за BGswim.com треньорът на Алекс до 12 г. Йордан Илчев.

Резултатите ТУК

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар