Смесените дуети са незаета ниша в България

 

Смесените дуети в синхронното плуване (1 мъж и 1 жена) дебютираха официално на световното първенство по плувни спортове в Казан (Русия) през 2015 година, когато бяха раздадени първите комплекти медали. Нововъведението бе посрещнато със смесени чувства, но все пак положителните преобладаваха.

 

Още преди Казан иновацията получи мощна подкрепа от митичния президент на Унгарската федерация по плуване Тамаш Гярфас. Той написа нарочна статия в официалното списание на ФИНА (Международна федерация по плуване за аматьори), в която горещо се застъпи за тази нова плувна атракция.

 

Патосът на Гярфас се изграждаше върху тезата, че цялата човешка история, а плуването безспорно е част от нея, се гради на взаимодействието между мъжа и жената. За маджарина смесените дуети са уникален шанс за плувните спортове да повишат своята популярност.

 

Впоследствие срещу Гярфас се разбунтува най-добрата плувкиня в света Катинка Хошу, която по стечение на обстоятелствата също така е унгарка. „Желязната лейди“ успя да свали Гярфас от поста, но това не се отрази и на милиметър на неговата подкрепа относно мъжко-женските дуети в синхронното плуване.  

 

 

Убедени сме, че смесените дуети в синхронното плуване са незаета ниша за българските плувни спортове.

 

Такива все още недостатъчно разработени плувни дисциплини трябва да се използват като уникален шанс за напредъка на родните „сини“ спортове, които в момента не се намират в добра кондиция.

 

В случай че направим паралел с Петър Стойчев в плувните маратони и с Тодор Спасов във височинните скокове, виждаме, че можем да стигнем много надалеч. Даже отвъд.

 

Всъщност въпросът не е толкова кой ще го направи, а кога това ще се случи.

 

Може би броени месеци ни делят от първата официална изява на български смесен дует в синхронното плуване.

 

Дали няма да станем и свидетели на трескава надпревара? Има защо, тъй като историята винаги помни първите.

 

Проблеми ще има. Подигравки също. Българите са прочути със своя песимизъм. Но какво от това. Нишата стои незаета. Както е добре известно обаче нищо в този свят не може да остане вечно пусто. Все някога нишата ще се запълни. Броенето вече започна.      

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар