Съперник на Фелпс дава началото на плувния сезон у нас

Бразилският ас Нелсон Силва – съперник на Майкъл Фелпс и Райън Лохти, ще е звездата на международния турнир „Зимната битка на гладиаториите“ в София, с който ще бъде даден официално старта на плувния вътрешен календар.

 

Състезанието организирано от Олимпия (Сф) и ще се състои на 25-метровия басейн под покрива на Спортната палата тази събота и неделя (10-11 февруари).

Силва, който има подиуми за Световната купа, ще плува 50 и 100 м гръб, а преди това ще демонстрира пред родните треньори и състезатели в семинар уменията си в подводната част при старт и обръщания.

Възпитаникът на прочутата американска школа на Университета във Флорида и на велекия треньор Грег Трой е фаворит за премията от 150 евро, която ще бъде връчена на състезателя с най-добър резултат по точковата система на ФИНА (Международната федерация по  плувни спортове).

Същата награда чака и състезателка №1.

Силва вече плува пред родна публика – по време на турнир „Бриз“, организиран от едноименния клуб в  Бургас през октомври 2017 г.

В провеждащия се за първа година турнир „Зимната битка на гладиаториите“ в Спортната палата ще вземат участие още състезатели от БЮР  Македония и Сърбия.

Клубовете ще са общо 20 и ще обхвата почти цялата плувна география на България.

Възрастовите групи ще са общо 5, покриващи набор 2009 г. до мъже и жени.

Сред изявените български плувци са шампионката в гърба Габриела Георгиева (на долната снимка) , Диана Петкова, завърналият се ветеран Мартин Желев, един от обещаващите таланти Светлозар Николов.

Право на участие картотекирани състезатели от клубове с лиценз от БФПС. Таксата е 20 лв. Всеки плувец има право да се състезава максимум в 4 индивидуални дисциплини

Клубовете участва с не повече от 20  състезатели (изключение има само за домакина).

„В програмата на турнира сме заложили на спринтовите дисциплини, за да бъде по-атрактивен. Това е и причината да му дадем това име – „Гладиатор“. Амбицията на клуб Олимпия е, трупайки опит през следващите години да каним повече състезатели от чужбина, значими имена. Също и да увеличим наградния фонд, за да популяризираме плуването“, коментира пред Любомир Лазаров – треньор в Олимпия и съорганизатор на „Зимната битка на гладиаторите“.

Виж програмата и регламента ТУК

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар