Спомен за Замората

 

Предлагаме на нашите читатели непубликуван текст писан преди години от покойният Светослав Дочев за Стефан Попов – Замората. Светослав Дочев беше треньор на националния отбор по плуване на НРБ и дългогодишен треньор на националния отбор по плуване на Гърция.

 

Замората или Замето, както го наричаха по-близките му приятели, остави незабравими спомени у всички нас. Всеки, който го познаваше или го попитате за него ще ви каже само хубави неща. Той беше човек на когото усмивката не слизаше от лицето. Тя го правеше лъчезарен и всеки имаше желание да сподели нещо с него или да го разговори. Особено словоохотлив беше, когато ставаше дума за плуване и то не само за неговите плувци, но и за състезателите на колегите му. Не скриваше възторга си от добрите им постижения и никога не забравяше да ги поздрави лично, както и техните треньори.

 

Той имаше собствено мнение за това дали подготовката на най-добрите плувци се извършваше правилно или с определени недостатъци. Познанията му за тренировките по плуване бяха на високо професионално равнище, имаше голям опит като треньор и мнението му по тези въпроси срещаше уважението на всичките му колеги.

 

Замората беше възпитан човек, което личеше в ежедневните му контакти с всички колеги и познати. Изразяваше признателност към бившите си треньори за усилията и труда им положен за изграждането му като състезател и шампион на страната.

 

Няма да са пълни спомените за Замората ако не споменем за имитаторските и артистичните му качества. Благодарение на тях изключително сполучливо имитираше походката на дългогодишния му треньор на времето Христофор (Фори) Панайотов. Като го имитираше как ходи той в никакъв случай не искаше да предизвика нещо смешно и обидно. Походката на Фори беше характерна с определена индивидуалност, дори красива и мъжествена за неговия ръст и телосложение. Самият Фори Панайотов му казваше: „Замора, ако наистина това което правиш, прилича на походката ми, то тогава тя е много хубава и аз си я харесвам.”

 

Състезанията по плуване предизвикваха у Стефан Попов голям интерес и бяха свързани с определени емоции. Когато състезателите му преодоляваха състезателната дистанция той беше изключително съсредоточен. Външно това Замората изразяваше в необикновената поза, която заемаше. Обикновено заставаше на такова място, че да не бъде обезпокояван от никой. Стоеше прав, леко наведен към сгънатата леко в лакътя ръка, в която държеше хронометъра. Стоейки в тази поза малко преди завършека на плуването изражението на лицето му беше невероятно напрегнато. Секунди преди финала с рязко движение и специфичен замах на ръката спираше хронометъра. На висок глас извикваше на състезателя си: „Браво!” и отиваше при него да го поздрави и му покаже времето, за което е преплувал разстоянието.

 

Не е лесно да се пишат спомени за Стефан Попов – Замората. Имам чувството, че всичко което може да се каже за него ще бъде недостатъчно. Наистина недостатъчно за човек, който преливаше от доброта и справедливост.                   

 

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар