Спринт с втора купа за историята

 

За младата си клубна история пловдивският Спринт спечели в рамките на няколко месеца втората си купа като отборен шампион плуване при мъжете и жените.

На столичния басейн „Диана“ триумфира с актив от 487,76 т. На същото място през март Спринт грабна купата в отборния шампионат.

 

Държавното ни първенство бе във формат „оупън“, признато от ФИНА и дава възможност за покриване на нормативи за световното първенство догодина, както и за Младежките олимпийски игри в Аржентина през есента. Участваха 369 плувци от осем държави (два национални тима – Литва и Узбекистан), Русия, Великобритания, Германия, Хърватия и САЩ. Клубовете бяха  46.

За втори пореден път втори в класирането е първенецът от последните две години ПСК Черно море – 401,22 т. Варненският отбор обаче беше отслабен от почивката, която получи Калина Николаева. Тя ще стартира утре на европейското първенство за юноши и девойки в Хелзинки. Най-бързият българин във водата – Александър Николов се включи само в част от щафетите.

Трети на държавното първенство с 266.59 т. е дългогодишният хегемон ЖПК Младост’91 (Пд), който практически солидно бе обезкървен със сформирането на Спринт.

Светозар Николов има стартове на европейското първенство за юноши, но се раздаде за клуба си на държавното. Снимки: Тони Тончев

С титлите и медалите на Диана Петкова, Светозар Николов, Владислав Терзиев, отборът предвождан от неуморния треньор Ботко Трендафилов, са №1 и при мъжете и при жените.

 

Класиране по точки ТУК

 

В класирането по медали отличник по брой медали сред българските отбори е Вихрен (Сандански), в чийто редица има трима от петимата ни представители в плуването – Антъни Иванов, Венцислав Айдарски и Любомир Епитропов. Равносметката е 7 титли и общо 12 подиума. Антъни взе шест титли и общо 8 медала. 

 

Класиране по медали ТУК

По време на четиридневната надпревара българските състезатели поставиха девет нови национални рекорда.

Здравко Баблаков (СК Боляри 2009, Велико Търново) подобри стандарта за 16-годишните на 50 м бруст – 29,35 сек.

 

Калоян Лефтеров (Славия) коригира върховото постижение на 50 м гръб при 15-годишните – 27,81 сек.

При мъжете паднаха и два клубни рекорда при щафетите: Отборът на ПК Сандански (М. Кръстев, А. Аврамов, Р. Кръстев и Й. Янчев)  фиксира на 4х100 м св. стил при юношите старша 3:53,63 мин.

На 4х100 м съчетано квартетът на Вихрен (Б. Панайотов, Епитропов, А. Иванов и В. Айдарски) постави нов клубен рекорд за мъже – 3:53,15 мин.

 

Гергана Стоянова (Астери, Вн) постави три рекорда при 13-годишните. На 100 м бруст плува за 1:16,35 мин., а на 200 м бруст два пъти, вторият 2:38,89 мин.

Съотборничката й Василики Кадоглу регистрира на 1500 м св. стил за 17:26,49 мин. – нов рекорд при 15-годишните.

На 50 м бътерфлай Мария Митова (Сандански) смъкна времето при 13-годишните на 30,27 сек.  


Резултатите ТУК

Рекордите ТУК

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар