Старши треньорът на Инвиктус Кирил Бъчваров: Изградихме плуването в Плевен от нулата

 

През последните четири години в спортните среди все по-усилено се говори за възраждането на състезателното плуване в Плевен. И заслугата е на ентусиастите от младия клуб Инвиктус, чийто създател, председател и старши треньор е Кирил Бъчваров. „Несломимите“, каквото значи в превод от латински името на отбора, печелят титли и медали в няколко възрасти. Организират три турнира. Какво приключение е да развиваш състезателно плуване в град, който има традиции, но удавени в 30-годишна суша, обяснява Бъчваров пред BGswim.com.

– Смея да кажа лесно, но и трудно. Лесно, защото точно поради липса на плуване около три десетилетия имаше „глад“ за този спорт в града ни. Много родители, както и техните деца, ни се доверяват и горят в развитието на спорта и на състезателите. С общи усилия развитието на плуването в Плевен върви стремглаво напред и нагоре. Трудно е, защото изградихме всичко от самата нула – организацията, начините на записване, отношението, методиките, състезанията и интереса. Всичко това без да има основа, на която да стъпим. Учили сме се в движение, аз и екипът на Инвиктус.

Как възникна идеята за създаването на Инвиктус?

– Записваха се на плуване много талантливи деца и това бе причината, която ни подтикна да създадем клуб на 5 януари 2015 г. Трябваше да подсигурим на тези малчугани поле за изява и за развитие.
 

– Как се роди името на клуба?

– След като вече бяхме решили да основем клуб, събрахме децата, които щяха да са сред първите картотекирани и им поставихме задача да помислят за подобаващо име. Имаше доста предложения, които бяха подложени на гласуване, отново от същите деца. И Инвиктус надделя. Обосновката беше че в превод от латински език означава „непобедими“, „несломими“ – такива, каквито се чувстваме, както треньорите, така и всички състезаващи се за клуба.

– Колко картотекирани състезатели имате в момента?

– Тази година са 67. Десетина от тях  тренират при Борис Божилов в София. Всички са перспективни и изявени, най-малкото с труда и усилията, които полагат. Във всеки виждаме потенциал, работим върху него.


– Как се усъвършенствате като треньори?

Постоянно се обучаваме с курсове, образования и квалификации. Предаваме си опит един на друг като треньори и професионалисти. Винаги, когато се двоумим в грешките или развитието на състезател или дете се допитваме един до друг от екипа си, защото всеки има различни и иновативни виждания.

 

Разбира се, гледаме и много клипове, четем литература, свързана с плуването и методиката. Превели сме доста литература, която я няма на български и си предоставяме един на друг. Също така държим връзка с някои от най-добрите треньори в България и един клуб от Германия, аз лично доста често съм се обръщал и за съвети към генералния мениджър на националните отбори Кристиян Минковски.


– Срещате ли съдействие от общината?

 Общината ни помага, като на база на извоюваните точки се гласува и отпуска бюджет. За 2018-а този бюджет бе изразходен за закупуването на състезателни бански на голяма част от нашите възпитаници. Също и за уреди и материали, с които работим –  ластици, медицински топки, тежести, пособия за подвижни игри с цел развитието на различни качества. Разполагаме масажист.

С отпуснатите средства покривахме храната за държавните първенства, както и пътя на някои от плувците. И разбира, се малка част от средствата бяха изплатени и на треньорите, които са работили с децата завоювали тези точки.

– А как стои въпросът със съдействието от страна на училищата?

– Работим в тясно сътрудничество със СОУ „Иван Вазов“ – Плевен, за което благодарим на неговия дългогодишен директор г-н Димитър Митев, за това че подкрепя развитието на спорта в града и откликна положително на нашата съвместна идея за създаването на паралелка в неговото училище.

Благодарение на тази паралелка нашите състезатели които са набор 2006 и 2007, а от тази година и набор 2008, имат възможността в два от дните от седмицата да тренират двуразово. Това допринася изключително за развитието им като състезатели.

– Не се задоволявате само с тренировъчния процес, а организирате и турнири.

– Три са. Единият е „Купа Европа“, който правим съвместно с „Училища Европа“ – Плевен и управителя г-н Цветозар Маринов. Амбицията и намеренията ни са да засилим връзката между образованието и спорта. Те са приоритетните за развитието на всяко дете. Насърчаваме трениращите, че едното не трябва да изостава за сметка на другото. Голямата награда за състезателите, събиращи най-много точки в „Купа Европа“, е едногодишна стипендия за обучение в „Училища Европа“, и на език по избор. Организираме го четири поредни години.

Съвместно с общината и нейната подкрепа правим Купа „Плевен“ през ноември или декември. Турнирът също е вече традиционен. Правим го за трета поредна година. Той е за всички възрасти. Целта е да насърчава, подкрепя и мотивира младите  и подрастващи да тренират и да остават в спорта.

Третият ни турнир е Купа „Панорама“. Той е от миналата година и го правим по собствена инициатива, по идея на децата в клуба, които измислиха името и как да изглежда логото на турнира и организацията. Провежда се юни. Също е за всички възрасти. Благодарим специално и на Delfina, че подкрепят този турнир.

Участваха над 160 деца, най-добрите от които спечелиха страхотни награди, именно благодарение на Delfina. Целите и регламента са сходни с „Купа Плевен“. Правим го младите да се изправят пред опоненти и зрители, където е най-добрия начин да демонстрира качества, самочувствие и уважение.

Съвместно с асоциация „Докосни дъгата“ и нейния президент д-р Денислава Ангелова, направихме през септември още един турнир по проект  „Младите хора – бъдещето на България – това сме ние“, именно с цел превенция на агресията сред младежите.

Тук е мястото да благодаря на всички наши партньори. Благодарим най-вече „Аквазард“ ЕООД, с управител Александър Ванков – концесионер на общински басейн Плевен. Без него всичко, което сме постигнали нямаше да е възможно.

Признателни сме на „Училища Европа“ и г-н Цветозар Маринов за изпълнените с перфекционизъм инициативи.

Благодарим на г-н Огнян Георгиев, собственик на верига за хранене „Завой Фууд“ и сладкарница „Хензел и Гретел“, който също ни подкрепя при всяка една наша инициатива, осигурявайки за участници лакомства след състезание, както и финансова подкрепа през годините. Благодарим и на семейство Антонови от Плевен, които ни подкрепят финансово, при всяка наша инициатива, както и дори сега се включиха при покриването на разходите за участието на Борис Андреев в Световната купа по плуване в открити води, която ще се проведе в Унгария.

– Инвиктус обаче не се е концентрирал само върху състезателното плуване…

– Водим занимания за деца в неравностойно положение. Най-активни с тази дейност са нашите треньорки Ваня Балтакова и Мая Цветанова, които работят с деца със синдром на Даун, с детска церебрална парализа и т. н. Работата с тези малчугани е изключително трудоемка. Въпреки това Ваня и Мая го правят с усмивка и удовлетворение.

Треньорският екип е от шестима

Треньорският екип на Инвиктус е от шестима – Мая Цветанова, Ваня Балтакова, Николай Христов, Иван Летов, Емил Радулов и Кирил Бъчваров. Всеки има специфична роля, но подготвя деца за представителни отбор до около 11-12 г.

Кирил Бъчваров
– председател и основател на ПК Инвиктус. Завършил Професионален колеж по спорт и здраве със специалност „Треньор по плуване“. Изучава магистратура „Високо спортно майсторство“ с профил плуване в НСА. Работи основно с представителния отбор.

Мая Цветанова
е треньорът с най-дългогодишен опит в работата с деца и подготовка на спортисти и състезатели по плуване в екипа на клуба.  Завършила ВИФ „Г. Димитров“. Треньор първо в Спартак (Пл), а след това и в спортно училище „Г. Бенковски“. Развива и водна аеробика.

Ваня Балтакова
е изключителен професионалист в работата с деца и подготовка на състезатели по плуване със стаж повече от 20 г. Тя самата се състезава от 9-годишна възраст в дисциплини свободен стил, бътерфлай, съчетано плуване. Завършва Спортно училище „Г. Бенковски“, а след това и ВИФ „Г. Димитров“. Развива и плуване с бебета и деца в неравностойно положение.

Николай Христов
– треньор по плуване с опит повече от 10 г. Занимава се и с възрастни. Завършил Професионален колеж по спорт и здраве със специалност „Треньор по плуване“.

Иван Летов
– специалист по спортна мотивация и работа с деца на различна възраст. Води подготовката им като спортисти и състезатели. Завършил е Професионален колеж по спорт и здраве със специалност „Треньор по плуване“.

Емил Радулов
– най-младият член на екипа на клуба. Работи с деца от различна възраст. Учи се на треньорска дейност повече от 3 г. от професионалните членове на екипа и усвоява знанията с много разбиране и лична мотивация, като едновременно от тази година учи във  ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност „Педагогика на обучението по физическо възпитание“.

С по-големите работи и кондиционен треньор, който развива качествата им със сухи тренировки – Пламен Бамбов. Завършил е спортното училище „Г. Бенковски“. Пет пъти е републикански шампион на канадска борба. Има две участия на световно, шест на европейски, ставайки бронзов медалист.Състезателите


Пламена Иванова
– държавна вицешампионка в старшата на 200 м бруст и трета на 50 и 100 бруст от последното първенство


Кристина Русева
– трета е на 50 м гръб при старшата от декември 2017-а, състезавайки се с два набора по-големи от нея.

Радо Стойчев
– държавен шампион е на 50 м бруст през 2016 г. в „Златна рибка“, година по-късно и на „Весел делфин“ – на 50 и 100 м бруст на голям и малък басейн. През 2018 г. на държавното за деца е вицешампион на 100 м бруст и трети на 200 м бруст

Борис Андреев
– През 2002 г. е девети във възрастта си в маратона „Лъвско сърце“ Като е и най-малкия участник. Предизвикателството е 3 км плуване, 116 км колоездене и 21 км бягане. Покри и норматив за плуване на Световна купа в открити води през 2018 г.

Петър Божилов
– четирикратен балкански първенец на 400 м св. стил, 1500 м св. стил, щафета 4х200 м св. стил. Има 55 национални  рекорда, майстор на спорта, над 40 пъти държавен шампион.

Александър Божилов
  – има 9 медала от държавни първенства. Европейски шампион е по акватлон в  Словакия през 2017 г.

Весела Димитрова
– с 6 медала от държавни състезания, както и две купи за най-добър състезател.

Останалите с по-сериозни изяви и с перспектива:
Николай Иванов, Васил Лалов, Кристиян Маринов, Самуил Хаджиев, Стоян Великов, Катерина Татарлиева, Дебора Валентинова, Явор Костадинов, Лорин Лоринков, Наталия Николова, Валентин Гечев, Вяра Миткова, Тодор Тодоров, Валери Алипиев, Никол Николова, Симеон Иванов, Мира Георгиева, Маргарита Савова, Селена Влахова, Ивайла Капанъкова и други, които имат множество завоювани медали и отличия от международни и национални турнири.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар