Стефан Вачев: Новият басейн ще импулсира плуването в Стара Загора

 

Турнирът „Руси Русев“ в Стара Загора в края на седмицата е една от последните възможности българските плувци да покрият нормативи за европейското първенство на малък басейн в Дания през декември. За надпреварата и състоянието на „синия“ спорт в града споделя пред BGswim.com Стефан Вачев – старши треньор на СКП Траяна – клуба, който организира състезанието.
 
– Г-н Вачев, клуб Траяна организира втори плувен турнир в Стара Загора в рамките само за няколко месеца. С какво „Руси Русев“ ще е по-различен от „Русалка“, състоял се през пролетта?

– Опитваме се по всякакви начини да популяризираме плуването в Стара Загора. Да приобщим повече деца, родители и общественици към най-социалния и здравословен спорт. Постигаме го и чрез тези турнири. И ако „Русалка“, на който плуваха 160 деца от 17 клуба в три възрастови групи, беше празник за откриването на обновения басейн и тест за „Руси Русев“, то на сегашния няма да гоним бройка на участниците, а качество на състезанието.

Очакваме около 200-250 състезатели. Възрастите ще бъдат три, а най-малките плувци ще са родените през 2003 г.

Ще дойдат повечето от силните състезатели на България – Антъни Иванов, Лъчезар Шумков, Петър Божилов, Габриела Георгиева, Диана Петкова. Много от рекордьорите и шампионите в долните възрасти. Ще се гонят нормативи за европейското първенство на малък басейн в Дания през декември.

Амбицията ни е турнир „Руси Русев“ да се превърне в място, където плувците да гонят рекорди и да показват красотата на плуването, приобщавайки и останалите към спорта ни – не само в Стара Загора, а и в цялата страна.

 

Децата на България намаляват, а спортовете се увеличават. Да, но плуването е най-здравословният и социален спорт. Ще го покажем за пореден път и на турнира в памет на треньора Руси Русев.

 


– Д
о отварянето на басейна в края на март плувците в Стара Загора бяха в перманентна лагерна обстановка поради липсата на база. Как точно откриването на басейна в този му вид ще издигне амбициите в Траяна, а и на четирите клуба в града (останалите са – Августа, Берое и Верея)?

– Този басейн е дългоочакван.  Дълго време страдахме от липсата на база. Пътувахме до съседни градове, провеждахме лагери. Ходехме на състезания без да имаме, каквато и да е подготовка. И въпреки това се гордеем с нашите състезатели. Защото въпреки тези трудни условия и времена, те не се отказаха. Надяваме да се върнем там, където бяхме като позиции и да вдигнем нивото на старозагорското плуване. Че и повече, откогато и да е било.

 

– Реално този басейн е издигнат върху старото съоръжение, но не функционира като 50-метров. И това няма как да не ви разочарова. Преграден е наполовина за два 25-метрови басейна. Коридорите са едва пет. Какви са причините?

– Една от причините, че сградата не позволяваше да бъде разширена, тъй като археологически разкопки и артефакти още от римски времена са навсякъде. Разбира се, от общината могат да отговорят по-точно. Бидейки 50-метров басейн, но само с 5 коридора, извън съвременните изисквания за съоръжение, единственият вариант да бъде сертифициран и на него да се провеждат състезания, включително и международни, беше той да функционира като 25-метров басейн. За 50-метров се изискват минимум 8 коридора.

С допълнителните трибуни, които бяха монтирани, и с преградната стена, виждаме, че комплексът може да приема международни турнири и държавни първенства на малък басейн. Това за нас е прекрасна възможност. Та Стара Загора никога не е била домакин на републикански шампионат. Надяваме се това да бъде ново начало и за развитието на плуването в региона.

 

– Разкажете за организацията и амбициите в Траяна?

– В цяла България клубовете се роят по различни причини. Нашата бе, за да вдигнем нивото на плуването в Стара Загора. Подхванахме 12-ата си година и доказахме през това време, че имаме качества. Децата, които имаме и тези, които се задават отдолу, ще покажат, че тепърва ще растем.  

Нашите цели и амбиции са да се развиваме във възходяща линия и да бъдем сред най-добрите отбори в България и от клуба да излизат подготвени състезатели за националния отбор. Вярваме в това, защото когато има ясни цели, добра база, добър екип, прозрачност и правила  на работа в клуба, резултатите ще дойдат.

 

Как се издържа клубът?

– Както в повечето спортни клубове и при нас основното перо за финансиране е от членски внос и дарения от фирми. Община Стара Загора подпомага клубовете, като им предоставя безвъзмездно спортната база в определен часови пояс през деня, а в по-късните часове ползваме срещу заплащане.

Има няколко фирми и група хора предимно бивши плувци и спортисти, които много ни помагаха през годините и се надяваме, че ще продължават да ни подкрепят. Огромни благодарности. Родителите на нашите състезатели също много са ни подкрепяли  през годините. И също заслужават благодарности.

Как си набирате децата? Как работи координацията с училищата. Опитвате ли се да обхванете околните градове и села?

– В Стара Загора интересът към плуването е голям, а след ремонта на басейна нарасна многократно. Много родители водят децата си на басейна и ги записват на плуване. Новият басейн е като магнит за малчуганите. В повечето групи  няма места. Дори има чакащи.

–  Как протича един тренировъчен ден на басейна?

– Организацията е направена така, че всеки треньор да е ангажиран с определени групи – спортни или начинаещи. При спортните се стараем да налагаме методическа последователност и да не форсираме младите ни състезатели. Такава грешка допускахме в първите години на клуба. Искаме съвети и не се срамуваме да питаме и да се информираме от колеги  за въпроси, свързани с плуването. 

– Много или малко са четири отбора за град като Стара Загора?

– Много са. Проблемът на плуването в България е роенето на клубовете. Трябва да се засили контролът върху тях и този процес. Клубовете трябва да бъдат повече обществени организации, отколкото семейни. Повечето са фамилни защитават лични интереси, а не обществени. И в крайна сметка плуването страда като цяло. 

– Кои са другите проблеми на българското плуване, върху които искате да акцентирате?

– Най-важният е липсата на плувни басейни, държавата не полага никакви усилия в тази насока. Видя се на турнир „Русалка“ каква радост и интерес предизвиква откриването на нов басейн. Не само в града, а и в цялата страна. Това трябва занапред да се промени  и ще се промени. И то зависи от нас – плувната общност. Когато има плувна база ще могат да се развиват и клубовете и треньорите. Много от колегите имат проблем, защото не достигат коридорите. И масовото плуване на практика е погълнало елитното. Крайният резултат е, че добрите ни състезатели губят възможността да се развиват до нивото за участие на силни международни надпревари. 

 


– Новият басейн ще отвори ли възможности за развитието и на останалите плувни спортове – водната топка, синхронното плуване? Този въпрос поставян ли е пред общината?

– В Стара Загора освен плуването други спортове, практикувани в басейн, никога не са били развивани надяваме се, специално плувците, да се развива само за плуване, ако влезе и друг спорт, базата няма да е достатъчна.

 Разполагате и с басейнче със съответните приспособления за активност на хора с увреждания. Имате ли програми в тази посока?  

– В нашия клуб засега смятаме да не развиваме тази услуга, защото нямаме обучен и подготвен за тези цели специалист.

 

Снимки: Иван Иванов и Евгени Цеков

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар