Стойчев: Плуването на Антарктида ще е като на Ламанша

 

Новият член на международната Зала по плувни спортове Петър Стойчев се състезава през ноември във водите и на Седмия континент – Антарктида.

Само там не е пробвал. За него това изпитание ще е като преплуването на Ламанша, където стана първият човек в историята слязъл под 7 часа.

Успехът зависи изцяло от времето и климатичните условия, както и на капитана по организацията.

В състезанието, организирано от Международната асоциация по ледено плуване ще вземат участие 16 състезатели. Дисциплината е 1 км.

„Плувал съм във всички по-големи морета и океани, но никога не съм плувал във водите на Антарктида. С моя екип организираме необходимото. Ако всичко е нормално, би трябвало на 7 ноември от южния град Ушуая в Аржентина, за да потеглим към бреговете на Антарктида“, заяви Стойчев след като показа пред българските журналисти наградата от Залата на славата във Форт Лодърдейл (САЩ).

„Това състезание не прилича на никое друго. Съобразяваме се на първо място с времето. Очакваме температурата да е нула или малко под нулата, защото водата е солена. Но пък водата е най-чистата вода на планетата“, допълни първенецът на планетата и Европа на 25 км, както и носител на 11 Световни купи в маратона.

Стойчев заяви, че трудно би могъл да опише душевното си състояние от приема в Залата на славата по плувни спортове. Изключително горд е, че наред с големи плувни нации САЩ, Австралия Русия, Германия бе открито едно малко кътче за малка България в негово лице.

„За да бъдеш приет в Залата на славата не е нужно да имаш само златни медали, купи и спортни постижения. Комисията, която прави номинацията, трябва да оцени съществен принос за развитието на спорта на избрания бъдещ член. С какво е помогнал за израстването, за популяризирането му. Обясниха ми, че когато през 2003 до 2006 г. плуването в открити води е правило първите си решаващи стъпки за позитивния мониторинг на МОК именно аз и колегите ми по това време сме направили възможно приемането на 10 км в олимпийската програма“, каза още Стойчев.

Подчерта, че приемането му в Залата на славата е световно признание и за всички мои треньори – Огнян Стефанов, поел ме от дете и извел ме до първите успехи, Атанас Тодоров в Русе, Красимир Туманов, с когото се специализирам в плувния маратон и  продължаваме да работим заедно, с Щефан Лурц в Германия. Признание е и за старши треньорите на националните отбори – Веселин Суров и Георги Дангалаков, ръководителите на федерацията в лицето на Таня Богомилова, Георги Аврамчев, както и на всички съотборници, дърпали го през годините.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар