Стоте нови лица на Фелпс

 

Част от величието на големия спортист е да знае кога да се оттегли. Когато все още радва почитателите си с фамозни изпълнения, непосилни за останалите. Разбира се, и с трофеи, а не само с легендата си. Тогава и шансът му да капитализира славата е по-голям. Това прекрасно знае най-великият плувец Майкъл Фелпс, чиято тръпка към състезанието и победата го връща на два пъти в басейна след пенсиониране.

Бащата на едно от най-известните бебета на планетата (Бумър) и с второ на път разбра след олимпийските игри в Рио, че е крайно време да смени приоритетите. Време бе за най-титулувания олимпиец в историята да се посвети изцяло на съпругата си Никол и семейството. Фелпс обаче постоянно разкрива и нови таланти – показва, че всичко, до което се докосне, превръща в злато. Не само водата.

Какви са новите страсти на „пенсионера“ от Балтимор?

 

По време на игрите в Рио бе най-издирваният спортист в Гугъл. И това е от обясненията защо световните марки залагат на Фелпс. Заработил през кариерата си 60 милиона долара, продава всичко. Специално внимание заслужава обаче последният му договор.

В подготовката за Рио и на самите игри за първи път той не плува с екипировка на дългогодишния си спонсор „Спидо“. Облече продуктите на „Аквасфера“ – фирма, която преди да се свърже с него не беше популярна в плувните среди, а сред водолазите. Но марката направи негова собствена линия, толкова успешна, че общата представа „MP“ e като за личен бранд на Куршума от Балтимор.

 

Рекламата на военна игра е сред хитовете.

Паралелът с „Еър Джордан“ на Майкъл Джордан и „Найк“ идва сам. Плувните шапки, очила, бански на „MP“ порят вълните и на българските шампионати.

„Когато обяви последното си завръщане, нямаше производител на бански костюми, който да не го атакува агресивно – разкрива Питър Карлайл, агент на Фелпс. – Най-изкусителната оферта обаче бе за собствената му марка. И за двете страни залозите бяха високи, тъй като преследваха годишна печалба от $ 1 милиард. Майкъл бе изкушен, защото му бе предложена ключова роля за популяризирането на неговия спорт.”

Новобранската марка има достъп до международна мрежа за производство, разработване на продукти и продажби чрез компанията майка „АкваЛунг“. Тя е част от индустриалната газова компания „Air Liquide SA“.

Договорът, чийто финансови параметри остават засекретени, е до 2020 г. В бизнеса участие има и треньорът Боб Бауман.

Фелпс не просто печели, а печели и за другите,

инициирайки или включвайки се в благородни каузи. След олимпийските игри в Пекин 2008 основа фондация с вноска от $1 млн. – премията му за осемте титли от „Спидо”. Първата инициатива беше да обиколи 8 града на САЩ, окуражавайки младите да гонят целите и мечтите си. За 6 години бяха разработени програми по цял свят, включително за деца, болни от синдрома на Даун, подготвящи се за игрите „Спешъл олимпикс“.

През 2010 г. фондацията Michael Phelps Swim School and Kids Health.org прерасна в програмата Boys&Girls Club. Тя учи децата да бъдат активни и да водят здравословен начин на живот, фокусирайки се върху плуването. Обръща се особено внимание върху поставянето и планирането на цели.

Тази година мегазвездата се присъедини към борда на компанията „Медибио“, концентрирала се върху диагностиката и лечението на психически заболявания. 

През 2015 г. Фелпс

откри плувна школа в Индия

Тренировъчните методи са същите, извели го до хиляди триумфи. „Искаме да дадем възможност на индийците да се научат да плуват, като впоследствие станат сила в състезателното плуване“, заяви Хилари Фелпс, най-голямата от сестрите му.

 

Прочетете останалото в BGsprint.bg

 

Василен Димитров, СПРИНТ

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар