Тайните на спринта

Всеки състезател по плуване тренира, за да подобри своите постижения. Прекарва хиляди часове в басейна, навърта безброй километри само и единствено, за да пипне стената първи.

Плуването е спорт, изискващ купища жертви и тотално посвещаване в името на мечтаните резултати. В даден момент обаче се достига до ниво, при което трябва да се обръща внимание на детайли, които понякога изглеждат нищожни, но всъщност те са ключът към развитието и вдигане на летвата.

Позитивна нагласа

Представете си, че от няколко години се борите да подобрите постижението си, но не се получава. Тренирате здраво, давате всичко от себе си, а времето, което искате да постигнете си остава същото. Идва момент, в който е възможно да си кажете, че нещата просто няма да се случат. Губите увереност в себе си, мотивация и дори желание да продължите битката. Да, ако наистина се стигне до това, шансът да успеете става минимален.

Веднъж Майкъл Фелпс бе попитан как остава мотивиран през цялото това време на тежки тренировки и изпитания. Неговият отговор бе следният: „Записвам своите цели на лист хартия, за да мога да ги виждам и когато сутрин ставам, знам какво преследвам и защо го правя.“ Винаги трябва да знаете за какво се борите и какво искате да постигнете и никога да не се отказвате от целта, към която сте се устремили, колкото и трудности и препятствия да има по пътя.

Подобрете старта си

Напълно и пределно ясно на всеки е, че в спринтовите дисциплини стартовете са от невероятна важност. Добрият старт може да направи перфектното плуване или точно обратното. Именно заради това спринтьорите трябва да тренират старта си постоянно и да го изпипат до най-малкия детайл.

Много често стартовете биват тренирани няколко седмици преди състезанието, което не е достатъчно за усъвършенстването му. Те трябва да се практикуват ежедневно, особено при спринтьорите.

От друга страна, голяма част от плувците се съсредоточават само и единствено върху старта. За какво иде реч: стартът не включва само експлозивния скок и влизането във водата, но също така и мощното подводно и излизането от него.


Защо стартът на Дресел е перфектният ТУК 

Трябва да бъдат отчетени фактори като кога да започнем да ритаме в подводната част  – веднага или малко след като загубим инерция. Колко удара да направим под водата, къде да излезем след подводното.

Вземайки предвид всички тези детайли, трябва да разберем как сме най-ефективни и по какъв начин ще успеем да спечелим най-много.

Когато говорим за съвършения старт, вероятно на всеки му изскача едно име в главата – Кейлъб Дресел. Едва ли има някой, който да се похвали с по-мощен и експлозивен старт от американската торпила.


Подобрете салтото/обръщането

Бързото салто е много важна част от плуването на всяка дистанция, най-вече в спринтовете. Много плувци използват този момент, за да си дадат малко почивка от натрупалата се умора.

Добрите плувци използват тази част, за да спечелят.

Важно е да отбележим, че от огромно значение е да се стремим да не дишаме непосредствено преди да направим салтото/обръщането и първите загребвания след като се отблъснем от стената.

Намалете броя на вдишванията

Когато дистанцията е 50 метра, състезателите трябва да са в състояние да я преплуват без дишане. Всяко едно движение за поемането на въздух води промяна на позицията на тялото, която от своя страна води до увеличаване на челното съпротивление, а това до забавяне на плуването.

Когато дистанцията е 100 метра, тогава повечето спринтьори тренират и изграждат начин на дишане, равномерен по време на цялата дистанцията. Да кажем на всяко второ загребване и без дишане на финалния спринт. Плвецът трябва да разбере по какъв начин и кога дишането е най-ефективно за него.

Обърнете внимание на тренировките в залата

Когато говорим за тренировки за спринтови дисциплини е ясно, че няма как да постигнем високи резултати без тренировките във фитнеса. Това е неизбежна част за всеки плувец, особено за спринтьорите.

Голяма част от тях са мускулести гиганти, а това е колосален фактор в кратките дистанции. Разбира се, има и баланс, на който трябва да се спре, защото в даден момент натрупаната мускулната маса ще започне да пречи. Тренировките в залата за спринтове са разнообразни в зависимост от периода на подготовка, в който се намират състезателите.


Възстановяване след тренировка
 

Тази част важи не само за спринтьорите, а за всички. За да можем да направим добра тренировка или перфектното състезание – трябва да сме в кондиция. Няма как да заместим съня, храненето или разплуването, с помощта на които привеждаме организма в етапа на възстановяване след тежкия и уморителен ден.

Осигурявайте си достатъчно сън, хранете се здравословно и никога не пропускайте разплуването.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар