Такъв си спомням Замората

 

Най-добрият и мъдър начин да бъде съхранена паметта на значима личност за поколенията и през годините е да бъде създадено мемориално събитие. Това е причината всяка година през ноември за неподражаемия плувец и треньор Стефан Попов-Замората да си спомнят и говорят не само колегите, приятелите и възпитаниците му.  В началото на предпоследния месец на годината в негова памет ПК Левски вече двадесета и една години организира международен турнир за деца и подрастващи. Всеки участник получава по една фланелка с образа на Замето, но повечето не осъзнават, че това е човекът дал името на състезанието, което за мнозина е първото в състезателния им път.

 

На 14 април Стефан Попов трябваше да навърши 90 години. По този повод пускаме спомените за неподражаемия треньор на неговия колега, дългогодишен приятел и адаш Стефан Сименски – началник „Плувни спортове“ в Левски-Спартак“, съюзен треньор по плуване към БФПС в периода 1971-1986 г.

 


 

Стефан Сименски със сина си Добромир и внука, носе неговото име

 

Майсторът на спорта по плуване Стефан Попов-Замората беше един от светлите образи на българското плуване. Той е един от първите майстори на спорта по плуване в България – удостоен с високото звание още през 1953 г. за цяла серия от майсторски резултати през периода 1951-1958 г.

 

През този период е бил от постоянните титуляри в националния отбор по плуване на 400 и 1500 м св. стил. Спортният му път датира от 1946 г. в тогавашното ФД Раковски, а по-късно и във ФД Спартак (Сф).

 

Активът на Стефан Попов в листата на най-добрите български плувци достига до 11 шампионски титли и 6 поправки на плувните рекорди на републикански първенства за периода 1949-1956 г.

 

След прекратяването на състезателната дейност започва неговата забележителна кариера като треньор в любимото му дружество Левски, по-късно преименувано като Левски-Спартак. Подготвил е много на брой майстори на спорта – състезатели на националните отбори. Да ги припомним.  

 

 

Възпитаниците

Людмил Стоев („Есперансата“) – майстор на спорта, многократен републикански и балкански шампион и рекордьор на 100 и 200 м св. стил, участник в две световни първенства, класирал се осми с щафетата 4х100 м св. стил в Кали (Колумбия) през 1975 г.

 

Бранимир Попов – неговият по-малък син, майстор на спорта, пет пъти републикански шампион на 100 и 200 м гръб и три пъти балкански шампион, спечелил сребърен медал в турнира за Купата на Европа през 1979 г., участник и на олимпиадата в Москва през 1980 г.

Още – Асен Мирков, Емил Дечев, Антон Георгиев, Иван Цанов и др.

По-късно през годините още двама много изявени майстори по плуване.

Димитър Попов („Мутата“) – многократен републикански шампион за юноши и мъже, рекордьор в стаерската дисциплина 1500 м св. стил. После постига и много успехи в маратонското плуване, като е печелил и Световната купа на ФИНА по маратонско плуване.

Другият майстор на спорта беше Драгомир Марков. Същият печели и златен медал с рекорд на мевериадата по плуване в София през 1989 г. Участник на олимпийските игри в Барселона 1992 г.

 

В периода 1984-1990 г. е подготвил още много майстори на спорта като Кристиян Минковски на 200 м бътерфлай, Никола Спиров, Калоян Петров, Камен Драгулев и др.

 

В крайна сметка бройката на майсторите на спорта набъбват на 12-15 състезатели, много новоподготвени кандидат-майстори на спорта и първоразрядници. Това го прави най-продуктивен треньор по плуване през времето на най-успешните години на българското плуване за периода 1968-1988 г.

 

 

Кредото му на треньор

 

Кредото му на треньор беше, че добрият треньор е този, който е подготвил състезатели от детска възраст до мъже и жени постигайки тогава големите резултати на шампиони и рекордьори при мъжете и жените. Към всичко това трябва да прибавим неговата жажда и хъс в работата му на старши треньор по плуване в мъжкото направление в ДФС Левски-Спартак.

 

Освен високата му реализация на велик треньор по плуване си спомням много знаменателни случки и ситуации, които го правят забележителен човек и спортен педагог. Качествата скромност, общителност и добронамереност са характерни за неговото благородство в живота. Като прибавим неговата харизма на артистичност и забележително чувство за хумор, стигаме до истината, че той беше неподражаем в поведението си на басейна и състезанията по плуване.

 

Предаваше любовта си към плуването на своите възпитаници, беше любимец на състезателите, треньорите и съдиите по плуване в страната, редом с неговите приятели – Христо Червенков (Мукаши), Георги Миндов (Миндака), Антон Митров (бате Тони), Григор Лазов и всички големи треньори, оставили диря в историята на плуването през онова време.

 

В съзнанието ми са останали следните по-важни спомени за него.

 

 

Нямаше по-щастлив човек от него, когато ръководството на плуването във ФД Левски-Спартак организира тържествено честване (бенефис) по случай приключване на треньорската му дейност. Стефан Попов бе награден подобаващо от БФПС и първите дружества по плуване в страната.

 

Церемонията беше проведена при откриването на Републиканския плувен шампионат на НПК „Червено знаме“ през месец декември 1987 г. Не си спомням подобно честване на друг български треньор в страната.

 

Много бяха преживяванията с него извън басейна на сбирки с колеги по плуване по време на републиканските първенства и след тях. Тогава Замето трябваше да черпи за нови шампиони и рекордьори, но в крайна сметка той остроумно отговаряше с фразата: „Забравил съм си портфейла“.

 

Едно такова събиране с колегите си Стефан Попов направи за посрещане на Нова година във вилата му в Симеоново, където край камината празнувахме с голямо настроение през цялата нощ.

 

Голяма радост преживяваше при всеки успех на плувец от „Левски-Спартак“ на голямо първенство. Такова беше състезанието по плуване известно като мевериада в София, когато Драгомир Марков стана шампион на 100 м бътерфлай с нов рекорд – 55,74 сек.

 

С тези му изяви ще запомним Стефан Попов – Замората. Към него изпитвахме много топли чувства за постигнатото и цялостния му принос към българското плуване.

 

 

 

 

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар