Таня Богомилова: Аз съм голям инат, гоня си нещата докрай

 

Навръх 55-ия си рожден ден на гост на Светослав Иванов и предаването „120 минути“ бе Таня Богомилова.

Плувкинята, която е единственият олимпийски шампион (Сеул ′88) на България в този спорт, разказа за началото на кариерата си.

Богомилова посочи като основна причина за постигнатите успехи своите инат и амбиция.

„Аз бях доста буйно дете, лудо. Постоянно играех по улиците футбол с момчетата. Моите родители, по-скоро майка ми е „виновна“ за това. Записа ме на плуване, тъй като живеех в „Красна поляна“ и басейнът бе до нас близко. Аз ходех и на гимнастика. Гледаше свободното ми време да е запълнено, да има някакъв надзор. Даже ходех и на акордеон. От него бягах. Имаше такава случка, че отиде при преподавателя да го попита и той – „Тя Таня не е идвала от един месец“. Аз лъжех майка ми. Тръгвах с акордеона, оставях го и си играех.

Така разбра тя, че не ходех на акордеон. И в гимнастиката не можех да се справя, тъй като бях доста слаба и трябваше да правя някакви набирания, а не можех. И във водата много не исках, защото ми беше много студено. Бях кльощава, слабичка, но трябваше да търпя нещо. По малко, по малко и навлезнах“, сподели плувкинята.

„Спомням си тогава беше Олимпиадата. Марк Шпиц и Корнелия Ендер взеха много медали. Това са моите идоли. Казах си: „Боже, искам и аз да се кача горе на стълбичката и да чуя българския химн!“

„Аз съм голям инат, много амбициозен човек, особено в спорта. Гоня си докрай нещата. В момента всички родители правят едни грешки. Прекалено много се вживяват в това детето им, ако е талантливо, на момента, сега, да стане най-доброто. Просто трябва да изчакат и постепенно да стане това нещо, с възрастта…

Много е лесно в детска възраст всички да дават резултати. Говоря за всички спортове. Трябва да се работи внимателно и постепенно, за да се достигне точно върховата възраст, която е при мъжете и при жените. Това е една грешка, която самите родители правят, навлизат в работата на треньора. Бъркат се, разбират“, каза Богомилова.

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар