Таня Богомилова и Койна Русева в плувен дуел на турнир в Стара Загора

Турнир Стара Загора

Таня Богомилова и актрисата Койна Русева се изправиха в любопитен демонстративен плувен дуел по време на международния турнир „Руси Русев“, състоял се в Стара Загора на 22-23 октомври.

В надпреварата, организирана от местния клуб Траяна със съдействието на общината, участваха над 260 състезатели от 30 клуба.

Дуелът между Богомилова и Койна Русева, която е дъщеря на местния треньор и спортен деятел Руси Русев, се проведе непосредствено след официалното откриване в събота.

Олимпийската шампионка от Сеул’88 и дългогодишен генерален секретар на БФПС плува бруст, а актрисата кроул. Дамите направиха страхотно шоу и бяха бурно аплодирани от състезателите и публиката.

Турнирът на 25-метровия общински басейн се проведе за 11-и път и беше в четирите възрасти с държавни шампионати – от деца на 11 години, младша, старша до мъже и жени.

Парични премии имаше за състезателите с най-добрите две постижения във всяка категория по точковата система на ФИНА, както и награди от Arena.

При мъжете и жените по 300 лв. прибраха Виктор Стратиев от домакина Траяна и Петя Боянова от столичния Левент, също родена през 2003 г.

Двамата са най-титулуваните в пола си с по 6 титли.

Най-добрите в старшата са състезателите на Левски 2014 Александър Хончаренко и Олга Рибалко. Получиха премии от по 200 лв.

В младшата отличниците са Димитър Докузов (Пирин, Благоевград) и Десислава Белова (Черноморец, Бургас) с премии от по 160 лв.

При децата двете най-добри постижения и по 100 лв. са за Васил Узунов (Вихрен Сандански) и Петра Захариева (GD Sport, Благоевград).

Три отборите таблицата по медали оглави Траяна с 40 отличия и 18 титли. На второ място е GD Sport (22,12), а тройката оформи Левент (20, 11).

„Броят на медалите не е важен, защото имаше състезатели със силни постижения, които участваха само на две или нетипични за тях дисциплини. По важното е, че през последните няколко години турнирът „Руси Русев“ се наложи като събитие, на което изгряват нови обещаващи плувци. И при това издание имаше четирима-петима младоци, впечатлили с резултатите си и те ще бъдат фактор занапред“, коментира Стефан Вачев, организатор на състезанието и старши треньор на Траяна.

Вачев допълни, че догодина турнирът ще бъде в четири полудни, ще започва от петък и ще има генерално класиране по точки.

Резултати, статистика и класирания ТУК