Топ 10 на събитията в българското плуване през 2017 г.

 

За неизкушените от „сините“ спортове 2017-а година се осмисля и изчерпва за плуването с успехите на Антъни Иванов. Да, осмото място на световното първенство за мъже в Будапеща, както и историческият медал на шампионата за юноши в Индианаполис, са изумителни постижения, отреждащи му безспорното първо място, но през годината се случиха и други значими събития в басейна и в открити води, които BGswim.com припомня.

С изключение на първото място, което е безспорно, номерацията на останалите е условна. Тя не е категоризирана по степен на значимост. Правим го с намерението да бъдат спестени излишни полемики.  Да има по-малко обидени.

Всяко едно от събитията е достатъчно значимо за българското плуване. Пък и как да бъде съпоставено дадено класиране на състезание или медал с изграждането на басейн? Или с организирането на турнир при участието на 400 деца и подрастващи?  

В крайна сметка всяко едно десетте събитията през 2017 г. в крайна сметка работи в полза на плуването.

1. Световният финал и бронзът на Антъни

 Постигна ги на 200 м бътерфлай, а рекордът му на 1:55,55 мин. в Будапеща е  недостижимо време за мнозина в свободния стил у нас. Антъни бе избран за най-добър плувец на балканското първенство за юноши в София, спечелвайки 3 титли и общо 5 медала. Състезателят на Николай Вакареев и Вихрен (Сандански) направи 9 национални рекорда.

Стана първият плувец в басейн, намерил място в десетката за Спортист на България от 1994 г.  И всички тези постижения не са само за родна консумация. Водеща английска продуцентска къща дойде на крака у нас, за да снима филм за 18-годишния талант.

 

Близо десетина университети в САЩ се бореха да го привлекат. Избран Оубърн в щата Алабама, за да продължи да гони олимпийската си мечта да спечели злато.

2. 185 национални рекорда

Националните рекорди във всички възрасти на българското плуването през 2017 г. са общо 185.

96 от тях са регистрирали мъжете, юношите и момчетата. 89 са на сметката на жените, девойките и жените.

Някои от тях коригираха рекорди с 30 и повече годишна давност. По-важното е, че тези поправки водят и до по-предни класирания на международни състезания.


3. Доминцията на ПСК Черно мореЗа втора поредна година ПСК Черно море (Вн) доминира българското плуване във всички възрасти. И на двата басейна. През 2017-а изпусна само титла при младшата възраст на малък басейн и при „Златна рибка“ на голям

Вътрешната конкуренция във Варна също работи в полза на „моряците“, но когато има такава хегемония на един клуб най-малкото е полезно за останалите клубове да наблюдават и анализират механизъма, по който се случва тя. 

4. Шестото място в Европа на мултирекордьорката Диана ПетковаАко класацията на БФПС за определянето на Топ 10 на българските плувци не се правеше по тертипа за силен резултат по точковата система на ФИНА, Диана Петкова трябваше да е подгласник на Антъни Иванов за 2017 г.

Стана шеста в Европа при девойките на 50 м св. стил в Израел, и само слабият й старт я лиши и от световен полуфинал в Индианаполис. Пловдивчанката стана тройна балканска шампионка, дърпайки отбора. Направи над 20 рекорда.

И всичките тези постижения на 17-годишната фурия на Спринт (Пд) са много по-важни за българското плуване, отколкото който и да е от шестте резултата преди нея в класацията на БФПС.

По същия начин е странно и несправедливо нейният наставник Ботко Трендафилов да няма място в тройката за Треньор на годината. Спецът, който и след като се пенсионира продължава да намира и шлифова плувни таланти, вече четвърто десетилетие.

Достатъчно е да споменем само Светлозар Николов.   


5.
Още басейни отвориха врати

Обнадеждаваща е тенденцията всяка година да се откриват или модернизират нови басейни, които дават по региони тласък на плуването, разширявайки в крайна сметка географията му.

Буквално в самия край на 2017 г. отвори врати 25-метровят покрит в Кърджали, където е една от силните школи във водната топка. Не бе работил 25 г. Напълно обновен работи и столичният басейн „Академик“.

Очакваше се за Никулден да бъде промотиран 50-метровият красавец в Бургас, отлага се за догодина.

Не едно, а две откривания с турнири за деца и големи, организирани от ПК Траяна, бойно кръщение получи общинският плувен комплекс в Стара Загора .- на снимката горе.

В София обаче положението с базата си остава тревожно. Крайно време е БФПС, столична община и УСШ да намерят общ език и да решат проблема за най-социалния и здравословен спорт.

За рушащите се „Червено знаме“ и „Мария Луиза“ без държавна помощ няма да стане.


6.
Още турнири в календара на БФПС

Близо 10 са само турнирите, организирани от клубове в календара на БФПС. Поне още толкова да плувните празници. Някои клубове дори организират и по два и три турнира или прояви.

И в крайна сметка сгъстяват вътрешния календар. Дават възможност за избор и за моделиране на спортната форма.

Във все повече клубове разбират, че организирането на собствен турнир работи за популяризирането на плуването в града, мотивира допълнително възпитаниците им. Всъщност това е работещ начин за намиране на средства.


7. Балканиадата и откритото първенство

Откритият летен шампионат на 50-метров басейн на столичния „Диана“, даваше възможност за покриване на нормативи за световното в Будапеща и беше едно от най-силните през последния четвърт век. Бе от календара на ФИНА и ЛЕН. Участваха 31плувци от седем чуждестранни клуба. Най-многобройна бе групата от Турция – 18 плувци. Имаше състезатели Гърция, Словакия, Украйна и Армения. Голямото име бе асът на Казахстан Дмитрий Баландин, чието присъствие подсигури първото участие на олимпийски шампион от чужбина в родното първенство.

Другото важно състезание, чието провеждане имаше международен отзвук и бе от изключителна важност за престижа на родното плуване и трупането на организационен опит беше младежката балканиада – отново на басейн „Диана“.

Девет титли и общо 13 медала бе рекапитулацията за България, която завърши като четвърта плувна сила за възрастта в региона.


8. Венци Айдарски 14-и на световното

През лятото при петото си участие на световно първенство 26-годишният ветеран Венцислав Айдарски стана 14-и на 10 км открити води на езерото Балатон. Класирането на възпитаника на Николай Вакареев и Вихрен (Сандански) бе най-доброто в българската група, след осмото място на Антъни Иванов. Участва и на кръгове от Световната купа.

Обнадеждаващото е, че Айдарски вече не е самотният плувец на дълги разстояния. Оформя се цяло ядро от младоци с мерак за маратон. През лятото най-впечатляващо беше десетото място на Василики Кадоглу на европейското първенство за девойки.

9. Цанко Цанков троен медалист от световното за ветерани

За поредна година мастърите подействаха вдъхновяващо на българската плувна общност, организирайки се в отбори за подготовка и участие на турнири. Все повече градове у нас провеждат собствени състезания.

Безспорното постижение при ветераните са трите медала на Цанко Цанков от световното първенство в Будапеща. 30-годишният бургазлия, трениран от Красимир Захов и състезаващ се за Олимп (София) остана на 9 стотни от златото. Взе два сребърни медала и един бронзов. При това стана държавен шампион на двата басейна, побеждавайки младоци, които може да са му синове.  

В Будапеща българските плувци записаха десетки финали. За някои от тях не се разбра, тъй като го направиха като живеещи в чужбина. Най-ярък е примерът с „германеца“ Красимир Енчев, станал четворен световен шампион.  После беше неудържим и на държавното първенство у нас, плувайки на 64 г. 400 м св. стил за 4:45,19 мин.


10.
BGswim.com покри с картина важните състезания

И през тази година продължи стремежът BGswim.com да се развива като мултимедия не само за плуването, плувните и водните спортове, но и всичко свързано с вода, покривайки с картина важните състезания от вътрешния календар.

Чрез ЕС Медиа, в чието семейство е, отрази държавните шампионати за мъже и жени на голям и малък басейн, Балканиадата в София, двата турнира на ПК Траяна в Стара Загора. Имаше и картина от Бургас за едноименното състезание на ПК Бриз, както и на „Замората“ в София, организиран от ПК Левски.

Не са много спортовете, които имат такава екстра за вътрешни състезания.

 

Десетката на най-добрите плувци на България

Освен това BGswim.com отрази с картина и важни турнири и мачове по водна топка.

Направи ви съпричастни с видео на треньорски семинари, с интервюта, полезни биографични филми и демонстрации на плувни упражнения. Можете да ги видите във  видео секциите на сайта.

В полза на популяризирането на плуването работи и конкурсът Мис и Мистър BGswim, чийто първи победители са Никол Кошеджийска и Цанко Цанков.

Своята девета година подхваща „Плуване & Водна топка“ – другата гордост на Асоциацията на българските плувци, които и през 2017-а помагаше по различни начини на „сините“ спортове.

И  не само това. Обнадеждаваща е тенденцията все повече медии да обръщат внимание на плуването и на състезателите. Естествено, когато има успехи има и интерес.

Но пък и в плуването трябва да знаят как да капитализират и най-малкия успех.


Екипът на BGswim.com Ви пожелава спорна и щастлива 2018 година!!! 

 

Снимки: Евгени Цеков, Делян Гаосподинов, Ивелин Солаков, Тони Тончев, Иван Иванов, Даниел Колев и личен архив

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар