Треньор №1 в плуването Николай Вакареев празнува 60 г.

 

Треньор №1 в българското плуване Николай Вакареев празнува 60-годишен юбилей.

Белият вожд на Вихрен (Сандански) ще го отбележи в движение, защото го чакат задачи и отговорности.

Провеждането на международния турнир „Спартак“ (10-12 май) е само загрявката за летния сезон, чийто пик ще е участието на състезателите му Антъни Иванов и Любомир Епитропов на световното първенство в Южна Корея.

В българското плуване, а и спорт изобщо, не са много примерите на дългогодишна вярност към един клуб и то като състезател, треньор и ръководител. За югозападната част на страната безспорният пример е Николай Вакареев.

В продължение на четири десетилетия е ключова причина Вихрен (Сандански) да е фактор между „сините” коридори. Първо като състезател, после като треньор, организатор, деятел, апостол на плуването. Когато се налага и като майстор по поддръжката на басейните в спортния интернат.

Роденият на 3 май 1959 г. в село Огняново, Гоцеделчевско Николай Вакареев е запалил е хиляди малчугани по синята магия, а шампионите и медалистите му са десетки.  

При него целия път до Олимп извървя Венцислав Айдарски. Мъжките щафети на Вихрен станаха държавни шампиони. Под негово ръководство Антъни Иванов влезе в осмицата на света два пъти и един път на Европа.

 

На последното континентално първенство в Глазгоу през 2018 г. имаше трима състезатели  – Айдарски, Иванов и Епитропов. В края на годината бе избран за втора поредна година за треньор №1 в плуването у нас.

С Венци Айдарски

Любопитно е да се запознаем с кариерата му на състезател.

„Когато откриха специализирания интернат в града 1969-а, той беше единственото училище от целия окръг на Югозапада. Дойдоха треньори, събраха ни по ръстови данни, връща лентата Вакареев. По това време наистина имаше затегната дисциплина, сериозна работа. – И съответно резултати.

Специалистите бяха сред водещите. Моят наставник беше Иван Киров. Тренираше ни с Юлиян Василев – по онова време най-талантливият качествен състезател. Рекордьор на 100 м и 200 м бътерфлай, участник на олимпийските игри в Москва през 1980 г.

И аз също се готвех за игрите в СССР. Следваща 1981-а бях участник в щафетата 4 по 200 м европейското първенство в Сплит (Югославия), станахме 11-и.

Впоследствие, завършвайки ВИФ по разпределение се озовах в Сандански. Пък и аз исках да отида там.

 

Познавах обстановката, бях израснал в този град 7 години учих. Помощ от треньорите имахме Филип Ризов, той стана директор на интерната. Започнахме работа.

Създаден бе добър колектив. След промените дружеството се разпадна. През 1992 г. учредихме клуба. Оттогава съм секретар и дефакто управлявам клуба. Премивахме тежки години, но успяхме да съхраним дейността.“

 

BGswim.com и Асоциацията на българските плувци честитят юбилея на Николай Вакареев!

Бистра и бърза вода, тренер!

 

С Антъни Иванов и Любомир Епитропов и куп награди

С Нина Рангелова и Александър Николов в олимпийското село в Рио през 2016 г.

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар