Три отбора на Левски на първото държавно по плуване през 1935 г.

 

На 7 септември се навършват 85 години от провеждането първото общобългарско държавно първенство по плувни спортове.

 

Състояло се е на столичния „Дианабад“, където бе й последният, но на открития 50-метров басейн.

 

Датите са 7-8 септември 1935 г.

 

Спортовете са плуване и скокове във вода, с намерение и за турнир по водна топка, който не се провежда поради липсата на конкуренти, породени от разногласия.

Любопитното е, че шампионатът е организиран четири години след първите Балкански игри, направени за откриването на комплекс Дианабад“. Тогава се регистрирани официално първите национални рекорди.

 

По това време малцина са щастливците и осъзнатите, упражнявали спортно и състезателно плувния спорт в басейн.

 

На първия държавен шампионат участват 8 клуба – три тима на Левски – от София, Видин и Лом, Акоах (София), Траяна (Стара Загора), Владислав (Варна), Черноморец (Бургас) и Студентски спортен клуб (София).

 

Географията на отборите показва, че състезателното плуване (или поне желание за участие) към този момент е съсредоточено в столицата, по поречието на Дунав, Варна и Стара Загора. Похвален е интересът на академичната общност.

 

Показателно е и по-ранното датиране в съществуването на някои отбори, които по една или друга причина не са наясно с началото на клубната си история.

 

Показателно е и времето на провеждане – чак през септември.

 

Плувците са общо 46.

Отборен първенец е столичният Левски.

 

Програмата включва 6 дисциплини. Минава без участието на жени.

 

За съпоставка на състоянието на българското плуване по време на шампионата световният рекорд на 100 м св. стил е 56,6 сек. Нашият шампион Емануил Атанасов-Емата регистрира 1:11,0 мин.

 

Той е най-бързият ни плувец в периода 1933-1940 г.

 

Асът на столичния Левски ще държи рекорда и на 200 м св. стил. Автор е на книгата „Плуване и плувен спорт“, засягаща теорията и практиката на спортното плуване. Става пилот и загива трагично при самолетна катастрофа през 1941 г. В негова чест приятелите му учредяват ежегодна купа.

Ето как флагманът на спортната журналистика в. „Спорт“ отразява първото държавно първенство:

„… На басейн „Дианабад“ започнаха първите общобългарски състезания по плуване за първенство на БНСФ. Макар съвсем набързо насрочени преди десетина дни, тези състезания възбудили голям интерес сред плувците от цялата страна. Общо 46 състезатели участваха. В общото класиране победи Левски от София с (36 т.), пред Левски от Видин (20) и Левски от Лом (15)…“

За вниманието на държава и обществения интерес към плуването е показателно, че вторият държавен шампионат се провежда чак на 27-28 септември 1942 г.

 

Тогава дебютират и жените, а участниците са 140.

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар