Трикратният олимпиец Георги Палазов празнува 40 г.

 

Георги Палазов – eдин от най-разпознаваемите български плувци, празнува 40 години.

Трикратен олимпиец (Сидни 2000, Атина 2004, Пекин 2008 – толкова има само Нина Рангелова, а рекордьор с четири е Петър Стойчев), с над 250 медала, бургазлията е еталон в бътерфлай.

Палазов остава близко до басейна като треньор на Акулите (Бургас), но продължава да търси нови предизвикателства.

Участва редовно на състезания по триатлон и водолазен спорт, може да изплува на един дъх близо 200 м.

Скача с парашут от 3000 м, кара ски нощем. Включи се и в приключението Еxplore Bulgaria. Заедно с още трима млади изследователи разкри чрез проекта на National Geographic Channel Bulgaria познатите и не толкова красиви кътчета от родната природа и история.

Има и собствена рубрика за водолазен спорт в BGswim.com.

Георги Палазов  постига част от успехите си в басейна със Speedo“. От 60-те до 80-те години на миналия век банските и очилата на водещия производител на плувна екипировка има наистина митологичен статус.

 

В този период със Speedo са записани много от значителните постижения в българското плуване. Дори буквално, тъй като протоколите от държавните шампионати са брандирани с марката на световния лидер.

Георги Палазов разказва какво е за него да се състезава с екипировката на тази марка.

„В годините, когато започнах да се занимавам с плуване  на пазара имаше само два модела руски очила. Не бяха лоши, но не бяха и върха. Един ден мой съотборник донесе модел на Speedo с твърдо мостче. Бяха изключително футуристични и с тях се виждаше страхотно. Първата ми спортна екипировка на Speedo беше подарък от майка ми – един сак, на който беше написано „Born in the water”. Много му се кефех! В последствие ми го откраднаха, но късметът бе на моя страна и бързо го откриха.

Първите ми очила Speedo мисля, че получих за олимпийските игри и в Сидни през 2000 г. Моделът беше „спийд сокет”. Все още си ги нося с мен в раницата, макар че имам по-нови от същия модел. Често ги давах на децата като резервни. Сега си ги пазя като сантимент или ако ми се наложи а, нямам други под ръка.

 

Някъде пак по това време получих и първия си цял бански – без ръкави, от материя, наподобяваща кожата на акула. Беше много нашумял. Използвах го няколко години. С него успях да поставя няколко рекорда. По-късно излязоха много по-качествени модели на Speedo, но така и не успях да се възползвам от тях. Българска федерация плувни спортове заложи на друга марка.

https://www.youtube.com/watch?v=lij8XRMjrXU

Така пропуснах възможността за още няколко поправки на рекордите си. Когато плувам, все още използвам стария модел очила на Speedo. Според мен той е един от най-качествените модели, излизали на пазара.“

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар