Валентина Богачева за страстите и болките в синхронното плуване

 
За неизкушените от синхронното плуване числовото изражение на класирането на Христина Дамянова и Даниела Бозаджиева на световното първенство може и да изглежда неубедително, представянето им обаче си е истинско геройство. Успех е дори самото присъствие в Будапеща на момичетата на Валентина Богачева-Хофманн, запазвайки мястото на родното синхронно плуване на световната карта. Най-предното класиране направи Христина в техническата програма – 25-а позиция.

Във волната програма стана 26-а.
На волната програма дуетът на Левски-Спарта 2000“стана 36-и. В техническата 32-и. Какво се крие зад тези класирания и какви са впечатленията от шампионата коментира пред BGswim.comтреньорката Валентина Богачева-Хофманн. 

 

За представянето на българките в Будапеща

 

Представянето на Христина Дамянова и Даниела Бозаджиева беше добро. Доволна съм от изиграванията им. Класирането не е това, което очаквахме, но това е тема на друг разговор и на много сериозен анализ. Не бих казала, че представянето им е подвиг. Но е факт е, че нещата при нас се случват по много различен начин от нормалното. Факт е, че условията и времето за тренировка са много по-различни от тези, дори на преките ни конкуренти.

 

Треньорката Валентина Богачева-Хофманн с възпитаничките Христина Дамянова (вляво) и Даниела Бозаджиева по време на тренировка преди шампионата

Факт е, че имаме много по-малко работа в лагерна обстановка и най-важното – участие в състезания. Факт е, че момичетата не са професионални спортисти, както в повечето страни. Те ходят на училище, на лекции в университета. Христина завърши бакалавърска степен  с отличие, без да е пропуснала тренировка.

За Хриси и Дани

 

Аз не мотивирам Хриси и Дани, те знаят защо са на басейна, към какво се стремят и търсят. Те са чаровници, които с усмивка преминават през изпитанията. Когато бяха малки съм им разказвала за магията на синхронното плуване. Днес те са се потопили в нея, тя е част от тях. Дали правят жертви?  Да има ги.

Жертват свободното време, времето за  приятели, за любими занимания, но в крайна сметка всеки плаша цената за своя път, път който сам избира. А това, че са успешни извън спорта в голяма степен се дължи на спорта.

Христина Дамянова (вляво) и Даниела Бозаджиева участваха за втори път на световното първенство като дует. Снимка: Getty Images

Годините работа и дисциплината са ги научили да могат да определят своите приоритети и да знаят как да постигат целите си.  

 

Тенденции след Будапеща

 

Световното в Будапеща не  бе по-важно от другите световни първенства. Като всеки такъв форум, той е представяне на най-доброто в спорта ни. Интересно беше да се наблюдава смяната на поколенията в някои състави. Тенденциите се запазват – високо ниво на техническа трудност, скорост не само при изпълненията, но и при покритие на басейна, креативност. Важна е смяната на правилника на ФИНА по отношение на синхронното плуване. В годината след олимпийските игри правилата и за изпълнение и за съдийстване се променят.

За смяната на името на спорта

 

Името на спорта ни се промени. То вече се казва артистично плуване. Смяната е продиктувана от няколко неща. Синхронното плуване се доближава до изкуството, защото всяко изпълнение е един малък спектакъл с тема, развръзка. Всяко съчетание  не е  просто комбинация от движения на случайно подбрана музика, а идея разказана с танц във водата. Може би в смяната на името се крие и едно внимателно напомняне, че трябва да има точни критерии при поставяне на оценките. Има и дисциплина, която всички наричат нова, но това не е така.

Highlight routine ще бъде част от програмата на световното първенство, но тази дисциплина съществува в синхронното плуване и е била част от програмата на европейски и световни купи. Безспорно тя ще бъде интересна за публиката, защото включва в себе си различни видове акробатични елементи и е с по-кратко времетраене от ансамблите.

За смесените дуети

 

За мен микс дуетът има своето място в синхронното плуване. Това е част от живота – мъжът и жената общуват на всякакви нива, защо да не го правят и във водата? Танци между двата пола винаги е имало, има ги в балета, в акробатиката, във фигурното пързаляне. Когато нещата се правят професионално, те изглеждат красиво.

Тъй като микс дуета е все още „млада“ дисциплина в синхронното плуване, някои страни намират партньори от водната топка, балета, различни видове танци. Факт е, че големите школи в синхронното плуване обучават момчета. Както казва треньорката на националния отбор на Русия Татяна Покровская – по-трудно е да се намерят партньорки за микс дуета.

Първо, защото сработването между мъж е жена се отработва по коренно различен начин, от сработването между жени. Второ, микс дуета все още не е олимпийска дисциплина – най-добрите дами мислят за олимпийски медали. В България може да се случи всичко. Може би ще бъде трудно за възприемане в началото, но… всяко начало е трудно.

Лично аз бих пробвала да работя с микс дует. Все още не съм попадала на момче, което би се занимало с нашия спорт, но честно казано не съм и търсила.

 

Как да стигнем лидерите

 

Ние се справяме кой както може, за съжаление, нещата се движат напред повече поради амбициите, енергията и волята на треньорите, а не поради ясно изградена структура, която да работи за спорта.

 

 

За хегемония на варненските клубове и Аква спорт

 

Доминацията на варненския отбор се дължи на три основни фактора. Първо, броят на състезателите в „Аква спорт“ надвишава броя на състезателите в четирите Софийски клуба сумарно, или поне на три от тях. Второ, разбирането на община Варна за спорта и ползване на базата й без заплащане. Трето, безкрайната амбиция и енергия на Галина Георгиева.

За себе си

 

Не обичам да говоря за себе си. Това, което съм аз, което искам да кажа и покажа се вижда чрез състезателите ми. Била съм състезателка на ЦСКА и единственият човек, за който бих говорила е Елина Шайлекова – моя треньор, учител, приятел. Тя е човек на когото дължа безкрайно много. А иначе най-трудно е да изградиш и да запазиш и надградиш построеното.

Безкрайно горда съм, че момичета които са тръгнали с мен от първото си влизане във водата, са достигнали до европейски и световни първенства като състезатели. В наши дни те стоят редом с мен като съдии и треньори. Мисля, че това е нещото, което ни липсва най-много в България – приемственост.

 

Автор на снимката, както и на водещата: Андрей Андреев

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар