Великата Теменуга Червенкова вече не е между нас

 

На 89-години си отиде от нас завинаги Теменуга Червенкова.  Българското спортно плуване понесе изключително тежка загуба. Познаваха я всички, обичаха я всички, тя нямаше никакви врагове. Дали беше изобщо реална? Или българският плувен Господ я изпрати в земята разпростряна между Пирин и Добруджа и Бабините видини кули и Странджа планина за да ни посочи пътя по който да вървим. Може би…     

С какво ще запомним тази велика жена?  Убеден съм, че ще я запомним с три нейни най-характерни качества: честност, скромност и дисциплинираност.

Правдива, никога и за нищо не е излъгала нито един човек. Настина – нито един…

Скромна до такава степен, че дори собствената й дъщеря Илияна Червенкова не знае за повечето нейни успехи. Какъв контраст със съвремието, където някой станал тринадесети на държавно първенство пуска по двайсетина снимки в социалните мрежи, а постовете под тях понякога са стотици. Смешно, разбира се. Та тази чутовна жена е майстор на спорта по плуване и по спортен многобой. Става шампионка и по гребане и ски-бягане. Нейният съпруг – незабравимият Христо Червенков (Мукаши), дори казва, че може да я направи световна шампионка през 50-те години на миналия век в някой друг спорт, ако не е била вече плувкиня. Звучи ви невероятно, но аз вярвам, че е било осъществимо. Изключителен талант и борбена до самопожертвование. Не търпи никой пред себе си. Ще умре, но ще победи, а и притежава уникална физика.

За нейната дисциплинираност и до днес се носят легенди. Тази гранд дама на българското спортно плуване знае, че дисциплината е в основата на всеки успех. Дано днешните й наследници запомнят добре тази нейна максима и да не се отвръщат от нея.

Като че ли обаче българската плувна история ще я запомни най-вече с нещо друго. Историята е особено нещо, капризно, изменчиво… Тя може да запомни даден човек завинаги за нещо дребно, а друг, дори с огромни заслуги, да изчезне като пряспа стопена от априлското слънце. Сигурно вече се питате с какво ще запомни Нушка бяло-зелено-червената плувна история. С бътерфлая… Да, с плувният стил бътерфлай. Тя е първата нашенка, която започва да плува по българските басейни класически бътерфлай – с едновременно пренасяне на двете ръце над водата, сдвоен делфинов удар с краката и чупка в кръста. Теменуга Червенкова е българската „Мадам бътерфлай“. И така ще бъде до свършека на света.

Теменуга Червенкова (с моминска фамилия Паунова) плува състезателно до много късна възраст – окачва банските на пирона някъде около 34-тата си година. Изключително рядко явление, особено за ония времена.    

Заслугите й обаче не спират дотук. Толкова са много, че със сигурност ще пропусна някои, но тя вероятно ще ми ги разкаже, когато се видим в отвъдното. Бе треньорка по плуване в могъщият тим на ЦСКА от 1971 до 1987 г. Малко хора знаят, а и Нушка никога не би се похвалила, че единствената ни олимпийска шампионка по плуване Таня Богомилова, през първите две години от своята уникална спортна кариера е тренирала именно под нейна опека. Под вещите й ръце се подготвят и много други шампионки и рекордьорки. Да изброим някои имена – Ваня Колева, Елена Бръшкова, Теодора Томова.                                                      

Та такава беше Теменуга Червенкова.

От днес тя вече е български плувен мит… А митовете, както знаем, никога не умират и времето не ги яде.

Вашият коментар