Великото плуване в Атина 2004 на 200 м свободен стил

Представяме ви пълния текст на репортажа на Николай Кръстев от Олимпийския басейн в атина през лятото на 2004 г. от историческия финал на 200 м свободен стил за мъже. Репортажът е първи от олимпийските игри преди 17 години в Първи български плувен сайт, създаден през 2002 г. Последваха още 5 репортажа от плуването на игрите…

 

https://www.youtube.com/watch?v=yhfxE8Ji0Us

 

Специално за Първи Български Плувен Сайт

от пратеника на в. “Дневен Труд” в Атина

           

            В момента плувната история се прави в Атина. Първи Български Плувен Сайт следи и отразява историята. Той е вече частица от нея. За първи път сайтът има свой човек на басейна в Атина – и то бивш плувец и топ-журналист. Сървърът ни пуши. Хиляди четат материалите от Атина на езика на Климент Охридски и Кирил и Методи (общо сме 11.3 милиона по цялата планета). Очаквайте още горещи новини  от Гърция! 

 

Краят на една невъзможна мисия

 

Николай Кръстев

 

 

20 часа и 15 минути,  16 август 2004 година. Олимпийски плувен комплекс в Атина.

 

Няма подобна почетна стълбичка в историята на плуването. Няма подобен финал, събрал толкова много звезди, талант и амбиции на едно място като този на 200 м свободен стил за мъже в Атина. Няма подобен случай в  световния спорт, в който медалистите в една дисциплина да са носители общо на 8 действащи индивидуални световни рекорда.

 

            Ето ги героите: Йън Торп, австралийското торпедо, което притежава върховите постижения на 200, 400 и 800 м свободен стил. Холандецът Петер ван ден Хугенбанд – най-бързият в историята на 100 м свободен стил. И до тях – абсолютното чудо на световното плуване, 19-годишният американски младеж Майкъл Фелпс, предизвикал не само титаните на 200 м кроул, но и иконата на плуването въобще Марк Шпиц с уникалните и легендарните седем олимпийски титли от “Мюнхен 1972”. Това бе призовата тройка на 200 м. Във финала имаше поне още двама, заслужаващи да се качат на нея при определени обстоятелства. Клет Келър /САЩ/ надмина себе си както на 200 м /четвърти/, така и на 400 /трети/. Самият факт, че плувно светило като австралиеца Грант Хакет е пети, говори сам по себе си за невероятното плуване…

 

            Благодарен съм на Господ, че имах възможност да съм един от 18-те хиляди щастливци, проследили пряко това грандиозно плуване. В случая не резултатите са най-важни, а огромният зарад, който съпътстваше дисциплината, в която един срещу друг заставаха наистина тримата най-големи на световното плуване в момента. С уговорката, разбира се, че Александър Попов, влязъл в елита точно тук, в Атина през 1991-а на европейското първенства, вече е твърде възрастен, за да плува на суперравнище 200 в свободен стил.

 

            И така – Торп, Хугенбанд или Фелпс. Първият има почти нечовешка скоростна издръжливост и неповторима техника, пори водата като човек-амфибия и вече е най-успешният австралийски плувец на олимпийски игри в историята. Вторият пък притежава това, което най-трудно се тренира – абсолютната скорост. Никак не е случайно, че е световен рекордьор на 100 м кроул. Третият е най-универсалният плувец, който светът някога е виждал. Още е на 19 и има потенциал да вземе медал почти във всяка олимпийска дисциплина, в която скочи. И се набърка “между шамарите” точно на 200 метра свободен стил, за да докаже себе си във възможно най-трудната ситуация. Липсва му само малко скорост, което в случая се оказа фатално за амбициите му.

 

            Преди старта Торп пристъпва бос и съсредоточен като истински бог на водата. Фелпс е с традиционните си слушалки на ушите /какво ли точно звучи в тях всеки път в тази ситуация?/, Хугенбанд раздава усмивки и поздрави и видимо е най-разкрепостен. Торп е уверен с себе си, Фелпс го раздава непукист, холандецът сякаш малко преиграва, че нищо не му пука. По трибуните агитките лудеят. “Кивитата” от далечна Австралия не се сдържат и крещят, най-гласовит е друг плувен великан Майкъл Клим. Водеща роля в оранжевата група по трибуните играе Инге де Брюин, надянала оранжев каскет. Иначе може би поне една трета от хората по трибуните са янки. И симпатизират на Фелпс, естествено.

 

            След традиционното представяне, което довежда много фенове почти до истерия, трилърът започва. Нормално Хугенбанд обръща пръв на 50-те метра /24,44 сек/, следван от Торп /24,81/, канадеца Рик Сей /25,03/, Фелпс /25,22/, Хакет /25,41/ и Келър /25,52/. Та тези двамата – петият и шестият резонно съвсем им липсва необходимата за дисциплината скорост. На стотачката позициите са почти същите – Хугенбанд /50,42/, Торп /51,04/, Фелпс /51,70/, Сей /52,07/, Келър /52,31/ и Хакет /52,36/. Шумът около басейна е неистов, запалянковците вече нямат сили и глас, все едно те плуват във водата. Третата дължина вдига градуса на напрежението до още по-големи висоти. Холандецът все още е начело, но сякаш малко губи ритъм /1:17,72/, Торп вече е опасно близо /1:17,92/, за разлика от Фелпс /1:18,83/. Келър излиза четвърти /1:19,38/, Хакет е пети /1:19,58/, а Сей шести /1:19,81/. Вече доста назад са останалите двама участници в този исторически финал – Симон Бърнет /Великобритания/ – 1:20,58 и италианецът Емилияно Брамбила /1:21,05/.

 

            Време за атака. Всички хвърлят последни сили за последния спринт. И кой мислите, че е най-бърз на тези последни 50 метра? Не, не е крайният победител Торп. Заключителната дължина най-добре преодолява Фелпс /26,49/, следван от Келър /26,75/, Торп /26,79/, Хакет /26,98/ и Хугенбанд /27,51/, който задъхан след финала признава пред репортерите: “Май тръгнах по-бързо, та накрая едва ми стигнаха силите…”

 

            В крайна сметка тактиката и опитът на Торп се оказват най-печеливши – той финишира пръв под щарм от австралийски овации /1:44,71/. Холандецът с мъка и дори малко щастливо удържа среброто /1:45,23/ под страхотния напор на двамата американци – Фелпс /1:45,32/ и Келър /1:46,13/. Хакет завършва пети /1:46,56/, следван от Сей /1:47,55/, Бърнет /1:48,02/ и Брамбила /1:48,40/.  Само янките фиксират лични постижения в това плуване, времето на Фелпс е нов рекорд на Щатите. Как да им се сърдят феновете, след като дадоха всичко от себе си, че дори и повече.

 

            И дойде най-тежката почетна стълбичка в историята на световното плуване, с който започнах този репортаж. Трима великани в най-великия спорт се прегърнаха сърдечно и заедно приветстваха късметлиите по трибуните.

 

            Леле, какво ли ще бъде във финала на 100 метра свободен стил?. Та там вероятно ще са световният рекордьор Хугенбанд, постигналият второ време в историята на дисциплината Марк Шуман от ЮАР /48,17 сек/ със сензационния квартет на родината си, спечелил титата на 4 по 100 м свободен стил в Атина с рекорд на планетата. Там ще е и най-бързият американец в момента Джейсън Лезък. И вечният Саша Попов, разбира се. Втората серия на трилъра е на хоризонта.

 

            Иначе мисията на Фелпс на олимпиадата да се пребори с върха на Шпиц отпреди 32 години се оказа невъзможна. На практика на Майкъл му остават 3 индивидуални старта /100 и 200 м бътерфлай и 200 в съчетано/ и две щафети – 4 по 200 м свободен стил /сигурен участник/ и 4 по 100 м смесена /ще плува в нея само ако победи световния рекордьор Йън Крокър на 100 м бътерфлай/. А досега е взел само една титла в Атина – на 400 м съчетано. На 200 м свободен стил стори всичко, което е по силите му в момента, но не успя. А на 4 по 100 метра американците може би щяха да имат по-голям шанс, ако вместо Крокър /50,05 сек на първи пост – предал осми!/, бе стартирал емблематичният спринтьор Гари Хол младши, който е тук в Атина и е в много добра форма. Много е вероятно той да бе плувал в рамките на 49 секунди, и тогава янките //3:14,62 във финала/ биха се приближили плътно до южноафриканците /новият им сметовен рекорд е 3:13,17 сек/ и може би щяха да задминат холандците /втори с 3:14,36/. А това, което направи Хугенбанд на последния пост си бе същинско реактивно плуване – 46,79 секунди с летящ старт! Толкова показа безпристрастната уредба, която автоматично отчита и евентуалното по-ранно скачане в щафетите.

 

            Така че Фелпс при най-добро стечение на обстоятелствата аби могъл да вземе оттук-нататък общо 6 златни медала от Атина. По мое мнение ще спечели “само” 3 – освен вече заслужената титла на 400 м съчетано вероятно ще триумфина на 200 м бътерфлай и 200 м съчетано. И може би на 4 по 200 с американската щафета…

 

            След финала на 200 м свободен стил Торп и Хугенбанд отидоха да дават пресконференции и да се радват на постиженията си. По-малко от 30 минути по-късно Фелпс стартира на полуфинала на 200 м бътерфлай.

 

Пресцентър на Олимпийския плувен комплекс в Атина

21,35 ч.местно време

Николай Кръстев

 

The mission – impossible!

 

by Nikolay Krastev

 

            Special Olympic report for the First Bulgarian Internet Swim site from the 2004 Olympic Games in Athens been prepared live by Nikolay Krastev – top Bulgarian sport’s journalist.     

 

Вашият коментар