Веселин Суров: Ще променим мисленето, че спортистите не учат

 

Веселин Суров е основен двигател на турнира „Плувни таланти“ в Кранево на базата на „Aqua Life“ този уикенд. И това е една от задачите в движение за директора на СУ „Дръстър“  в Силистра. Предстоящият турнир е идеалният повод да се запознаем с визията за спортното училище на специалиста, който бе начело на националния отбор по плуване за три олимпийски цикъла и направи Денислав Калчев европейски шампион и световен финалист.

 

Публикацията е за книжката №3 на „Бъдеще“ (за детски и младежки спорт) от последния брой на списание „Спринт“ (22).

 


 

Веселин Суров като млад треньор


В продължение на десетилетия спортните училища бяха средището за откриване и усъвършенстване на таланти. Днес в страната функционират общо 25 и всяко от тях се бори да привлече повече деца. Да спаси паралелки. Да запази същността си. Какво е да си директор на спортно училище в малък град разказва пред „Бъдеще“ Веселин Суров, комуто е поверено школото в Силистра – „Дръстър“. Той има богат спортен и административен опит като един от водещите ни треньори по плуване.

Бил е начело на  националния отбор за три олимпийски цикъла. А като наставник на две – в Барселона през 1992 г., където двама от петимата ни плувци бяха негови, и в Атланта 1996, където в басейна ни представи единствено неговият възпитаник Денислав Калчев. Денис направи първия български финалист на световно – индивидуално (Рим’94) и европейски шампион на малък басейн (Ставангер’94). От 2006 до 2011 г. Веселин Суров бе отново начело на националния отбор – по това време изгряха звездите на Нина Рангелова и Екатерина Аврамова.

 

 

На басейна „Диана” – дава наставления на Михаил Савов, Денислав Калчев и Георги Михалев (отляво на дясно) 

 

Води плувна клиника за елитни състезатели на базата „Aqua Life“ в Кранево. Работи в Германия, където бе старши треньор на баварски клуб, и записа редица успехи и рекорди.

Между кафенето и топката

 

„Живял съм и в Европа много години и съм се убедил, че там спортът е жизнено необходим. Първо те питат какво спортуваш и какво учиш. Не мога да си обясня защо учениците да стоят в кафенетата и пушат цигари, играят си с телефона, диви се Суров. – Тук поне им отнемаме по 4 часа на ден. Създаваме им спортни и хигиенни навици.“

Училище за 7 спорта

В СУ „Дръстър” спортовете са седем – плуване, лека атлетика, борба – свободен стил, самбо, джудо, футбол, стрелба с пистолет и с пушка. Паралелките са осем. Спорт се развива сериозно от V до XII  клас. В VII клас има най-много ученици – 29. В V клас са най-малко – 15. Учениците са общо 162. Дошли са от Русе, Добрич, дори София. Подсигурен е автобус, извозващ живеещите извън Силистра. Учениците ползват отстъпка да се хранят в съседните заведения. При това с качествена храна, като за състезатели.

 

 

С колегите си в СУ „Дръстър“

 

„За нас е важно да приемаме спортисти, а не да попълваме бройки. Системата е такава, ние трябва на всички деца да им дадем достъп да учат. При нас най-интересното е, че учениците учат и спортуват. Все още не можем да го разберем в нашия малък град, че това е голяма привилегия и предимство. Опитвам се да променя обществената нагласа за спортиста и ученика, учещ в спортно училище. Че се опитваме да ги направим универсални личности, не просто състезатели. Затова наблягаме и на езиците, на математиката. Въвели сме артистични програми, обяснява Суров. – Имаме допълнителни предмети – професионална подготовка, и то теоретична. Не само практическа. Учи се биохимия, физиология, теория и методика на спорта, теория и методика на физическото възпитание, спортна медицина, спортна травматология. Програмата е утвърдена от Министерството на спорта и образованието. Хората без такова образование, нямат право да работят в басейн, залата или корта и да вземат пари.“

 

 

Проблемите

Проблемите на СУ „Дръстър“ са дефицитът на младите преподаватели и това, че много от учениците са се прехвърлили в други училища. „Искам да променя обществената нагласа и  мисленето, че спортистите не учат. Аз също бях спортист и пълен отличник. Две висши образования имат, сега пиша и докторат. Един ограничен спортист, не е добър спортист”, продължава директорът.

 

Стратегията
 
Генералният план на Суров е да направи централизирана подготовка в училището, заимствайки от солидния си опит на дългогодишен национален треньор. Познава прекрасно базата и начина на работа в СУ „Дръстър“. Оттук в средата на 80-те години на миналия век тръгват големите му успехи. Опитва се да въведе и немската дисциплина и наученото в Германия, разчитайки на екипа си.

 

 

Борците тренират на тепих, дарен от Валентин Йорданов


В СУ „Дръстър“ учителите и треньорите са 23-ма. Полагат се постоянни усилия да се вдига квалификацията им, да черпят работещи модели и световен опит. Постоянно се организират семинари. Правят се стандартни обучения на учителите. Създаваме комфорт. Кандидатства се по програми.

 

Предстои да бъде създадено ново Родителско настоятелство. Ще даде повече права и възможности за инициативност и действие на майките и бащите на учениците.

Как се издържа спортно училище

Естествено голямата помощ идва от общината и кмета д-р Юлиян Найденов. Регионалното управление на образованието, също е винаги на разположение. Личните контакти и приятелства на Суров и екипа му са другите позитиви за СУ „Дръстър“ да го има за директор от 2017 г.  Съдействие получават от зам. Министъра на спорта Стоян Андонов, с когото плуват по едно и също време и са съотборници в силния ни отбор по водно спасяване, спечелил в началото на 80-те световни титли. Благодарение на ректора на Националната спортна академия „Васил Левски“ – проф. Николай Изов (също плувен човек), са дарени 100 екипа. Една от емблемите на борбата ни Валентин Йорданов ощастливи младите си последователи с тепих.  От Българския футболен съюз се очаква по програма на общината да бъде построено модерно игрище.

 

 

Накъде без футбол?


„Всеки помага колкото може. Променихме облика на училището с дарители. Българо-американското училище много ни съдейства, като ни подари близо 40 компютъра”, благодарен е Суров.

 

Директор, но и треньор

 

Директор, натоварен с много отговорности, административни задачи и тревоги, Суров не се отделя от любимия си спорт като треньор. На същия малък 25-метров басейн с три коридора, на който направи Денислав Калчев световен финалист, Мария Кочева участничка на олимпийските игри, а Радостин Върбанов бе проектоолимпиец, той продължава да търси и развива плувни таланти. В момента в родния „Доростол“ заедно с дългогодишния си приятел и колега Христо Бончев клубът тренира близо 80 състезатели.

 

Всъщност в училище „Дръстър“ най-голям е интересът към „синия“ спорт. Той, както и лечебната гимнастика, помагат на децата с увреждания, което е също приоритетна за Суров и екипа му.

 

 

До промените има 36 спортни училища

 

До 1990 г. в България има 36 спортни училища. На следващата година са направени промени в мрежата, броя на учениците и на спортовете.

 

Паралелките не трябва да надвишават 360. Таванът за учениците е 9600. От 36 спортни училища с прием по държавна поръчка остават 20, като в 16 е обявен нулев прием и те са оставени със затихващи функции. В края на 1992 г. се предлага нова промяна в мрежата на СУ и от 20 с 8000 ученика, остават 9 с 4575 ученика.

 

Дава се възможност на общините да разкриват допълнително спортни паралелки. Те поемат финансовата издръжка. Въведен е дневник за годишно планиране и отчитане на учебно-тренировъчния и състезателния процес. Оттогава постоянно се търсят начини за подобряване системата за оценяване на резултатите на учениците. Видовете спорт достигат 29.

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар