Вижте филм за майката на синхронното плуване

Вижте филм за пионерката и вдъхновителката за появата на синхронното плуване – Естер Уилямс.

Част е от френската поредица с видео портрети на велики шампиони в “сините“ спортове – Hello Dippers.

Има субтитри на английски език.

Естер е изключително активна в продължение на шест десетилетия – първо като състезателка, после като холивудска звезда, а накрая като рекламно лице на плувните спортове и физическата активност.

https://www.youtube.com/watch?v=OuchixCQNIs

Най-вече в родината й САЩ. 

Прави кариера в Холивуд, повтаряйки отчасти пътя на Джони Вайсмюлер, с когото играят съвместно в аква спектакли.

По времето, в което синхронното плуване е непопулярно и дефинира спортния си правилник, ролята на Уилямс в промотирането на „декоративното плуване” и „водния балет” е ключова.

През 1952 г. ФИНА адаптира първия вариант на правилника и синхронното плуване прави дебют на голямо състезание –  Панамериканските игри в Мексико през 1955 г. Фурорът е огромен и очаквано „грациите” са включени на първия световен шампионат на „сините” спортове в Белград през 1973 г. с три дисциплини – соло, дует и ансамбъл.

Благодарение и на Естер, синхронното плуване е демонстративен спорт на олимпийските игри в Хелзинки 1952 г. и Мексико 1968 г.

Дебютът на форума под петте преплетени кръга е през 1984 г. в Лос Анджелис, където преди десетилетия красавицата прави първи стъпки в шоубизнеса.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар