За Антъни Олимп минава през САЩ

 

За плувната общност Антъни Иванов отдавна не е детето-чудо. Още на 15 г. талантът от Велико Търново атакуваше националните рекорди при мъжете.

 

С впечатляваща техника, грациозност и лекота. На 16 г. беше шести в света при юношите, при положение, че горната възраст бе 18. Сред наборите си бе втори.

 

И така до това лято, когато с осмото си място в света при мъжете на 200 м в бътерфлай в Будапеща се превърна в национална сензация, за която се коментираше усилено в социалните мрежи, политиците поздравяваха, обещавайки съдействие за повече трофеи и рекорди, а медиите намериха новия си герой.

 

Липсата на спортни личности и успехи беше осезаема. Подценявано и неглижирано с малки изключения в някои градове, плуването (един от трите стълба в олимпийската програма, заедно с леката атлетика и спортната гимнастика, и основа за една шеста от спортовете в програмата на форума под петте преплетени кръга) показа глава над водата за широко обществено внимание и признание.

В Будапеща Антъни Иванов се бе изявил като равностоен на най-големите. С олимпийски и световни шампиони,  част от тях сред най-популярните личности на планетата. Беше най-младият в голямата осмица на 200 м бътерфлай. Бе минала само седмица, откакто бе навършил пълнолетие. Месец по-късно, когато стана трети в света при юношите в Индианаполис, притежателят на над 200 национални рекорда беше единственият участник от унгарския финал на дисциплината.

 

Причините да се изумяваме от Антъни са десетки – талантът, физически качества, високият му праг на поносимост към натоварвания, психическа устойчивост и самочувствие при плуването с големите имена. И още – отговорност, зрялост,  умение да се абстрахира от всякакъв вид дразнители или изкушения. Впечатляваща е дори непринуденото му поведението пред камера. Най-изумително обаче е неговото постоянство в прогреса на резултатите и постиженията.

 

Състезателят на Николай Вакареев и „Вихрен” (Сандански) винаги си поставя високи цели, които реализира една по една. С увереността на човек, отлично познаващ тялото и психиката си, заяви, че гони олимпийското злато.

А пътят към Олимп минава през САЩ. Възпитаникът на американският колеж във Велико Търново иска да учи бизнес. После спортен мениджмънт в Америка. Има предложения за пълна стипендия от няколко университета, включително и от „Бръшляновата лига” – Харвард и Станфорд . Отличен вариант е вузът във Флорида, където тренират две от големите звезди на плуването – суперсензацията от Будапеща – Каелеб Дресъл и вторият най-титулуван олимпиец в басейна Райън Лохти.

 

Кореспонденцията тече лично с Антъни Нести шампион на 100 м бътерфлай от игрите в Сеул’88. Емисари на Университета в Питсбърг пък посетиха на крака Иванов по време на световното първенство в Будапеща. Премервайки вариантите и възможностите за по-добра плувна и образователна програма, Иванов започва да се изкушава от идеята от август догодина да облече униформата на Щатския университет на Северна Каролина.

Ще обсъди вариантите с родителите си Елена и Антон – бивш плувец и основната причина да влезе в световния плувен фокус. За целта Иванов трябва да си вземе изпита за SAT и да придвижи предметите и изпитите си в американския колеж във Велико Търново. И за да заложи повече на ученето, ще свали до края на годината от програмата си едната от двете тренировки на вода. Ще пропусне европейското първенство на 25-метров басейн в Дания през декември,  участвайки само в надпревари от вътрешния календар.

 

Генералният мениджър на националните плувни отбори Кристиян Минковски неведнъж е казвал за европейския вицешампион за юноши, че е доказателството, че и у нас, при тези условия и реалности, талантите може да се реализират на световно ниво. Истината е, че за да постигне олимпийската си мечта, Антъни трябва да се подготви в САЩ – водещата сила, с най-силните програми, с постоянна проверка в състезателна обстановка с най-добрите. На 200 м бътерфлай у нас бие съперниците си с близо десетина секунди.

 

Времето му го прави шампион на дистанцията в кроула – най-бързия стил. Там може да работи върху елементите, в които американците са най-силни – старт, подводно, обръщане, и които с треньора му Вакареев отчетоха като слабост в Будапеща. Върху тях ще работят за европейското първенство в Глазгоу догодина.

 

За този шампионат спецът смята, че Антъни има реални шансове за почетната стълбичка.

 

Позиция, която ще го доближи още повече до олимпийската му мечта.

 

Василен Димитров, за „Икономист“

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар