За плуването след 16-годишна възраст и има ли то почва у нас

 

Рекордьорът в юношеския кроул Петър Божилов показа още един от талантите си, след като започна собствена рубрика в специализирания сайт за младежки спорт Viasport.bg. 17-годишният състезател на столичния „Омега-01“, който свири на китара и има медали и в алпийските ски, дебютира с материала относно тренировките с тежести. Втората му тема е за състоянието на българските басейни и трудностите, които срещат родните плувци заради проблемите с базата. Настоящата е за трудностите, които среща плувецът у нас след 16 г.

Както всички спортове, така и в плуването, за да си елитен състезател е нужно да си отдаден на 100% върху това, което правиш. Ежедневието ти да е концентрирано върху едно нещо – тренировките. 

 

Да, ама не. В същото време имаш да плащаш наема, тока, водата, горивото на Голфа и много други.

Тоест трябва да работиш както всички останали с разликата, че България разчита на теб да защитаваш честта ѝ. 

 

Аз самият съм поставен пред тази трудност на модерния свят и започвам да тренирам дечицата на отбора, за който се състезавам. 

 

В синия спорт процентът на младоците, които не намират баланса между двете неща, е потресаващ. Разбираемо е.

В София жените над 17-годишна възраст, занимаващи се сериозно с плуване, са “защитен вид” и се броят на пръсти.

Мъжете са към 15-20 най-много. В другите градове ситуацията не е по-различна. Не броя плувните пустини като Северозападна и Югоизточна България.

 

Виновници за тази статистика са, разбира се, министерството, федерациите и общините (софийската най-вече). Няма финансиране, няма стипендии, няма премии за медали и рекорди и т.н. Ако има, то те са нищожни и всичко си остава постарому.

 


 

Как да се промени това статукво?

Познавам десетки таланти в малките възрасти, не само плувци, на които не им се обръща и грам внимание. Те успяват заради родителите си, които им осигуряват всичко необходимо за пълноценна подготовка. Когато тези деца пораснат, драги управници, това става ваше задължение.

 

Наскоро разбрах, че съседна БЮР Македония раздава 500 спортни стипендии на талантите си, при американците на изключително високо ниво е университетският спорт, турците отделят сериозна сума пари за спорт… 

 

Идеята ми е, че повечето страни могат да се похвалят с работещи системи и идеи, от които България само може да взима пример и да се поучи.

 

До този момент младите ни родни спортисти, в частност плувците, си остават най-рядката и пренебрегната порода животни, които са пред изчезване.

 

Петър Божилов, Viasport.bg

 

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар