Защо малка Унгария е гигант в плувните спортове

 

Един от вечните въпроси в областта на световния спорт ще си остане защо Унгария, която нито е голяма (по територия е по-малка от България), нито има многобройно население (то възлиза на 10 милиона), нито е особено богата е една от най-силните държави в плувните дисциплини. Успехите в тази акватория наистина са изумителни и трудни за осмисляне.
Унгария е 9-кратен олимпийски шампион по водна топка за мъже (1932, 1936, 1952, 1956, 1964, 1976, 2000, 2004, 2008) и може да се похвали с епохални плувци от ранга на Тамаш Дарни и Катинка Хошу. 

 

Всъщност отговорът на този въпрос не е лесно да бъде даден. Постиженията на тази централноевропейска държава в плувните спортове се дължи на сложно преплитане на няколко основни фактори: традиция и историческа памет, подкрепа на държавата, методика на тренировка и особената мотивация на унгарските състезатели в плувните спортове.

 

Плувните спортове в Унгария имат отколешна традиция. Спортът в страната на чардаша и виното от Токай е изключително силно развит, като притежава наистина славна история. През 1936, 1952, 1956 и 1960 г. Унгария заема в неофициалното класиране на олимпийските игри трето място, което е донякъде парадоксален резултат, тъй като е постигнат от държава която се ситуира някъде към стотно място по брой на население и територия в световен мащаб. Унгария има близо 500 спечелени олимпийски медали общо. Тя участва на олимпийски игри от първата модерна олимпиада (1896) до последната провела се през 2016 г.

 

Не взема участие само през 1920 г., тъй като не е допусната до участие като страна-членка на Тройния съюз и през 1984 г., когато т.нар. страни от социалистическия лагер бойкотират олимпиадата в САЩ. Ясно е, че едно дете като пристъпи в кой и да е плувен басейн в Унгария е посрещнато на входа от фотографии на бивши шампиони и кътове с купи и медали. Това се запечатва в детското съзнание и памет за цял живот. Унгарското дете си казва: „Щом моите деди и баби са успели ще успея и аз. Те са унгарци, аз също съм унгарец и ще последвам примера им“.  

 

 

Макар и Унгария да е средно развита индустриално-аграрна държава централните власти отделят относително големи средства за развитието на спорта и за неговото подпомагане. Всъщност унгарската държава подхожда избирателно. Тя не дава пари пропорционално на всички спортове и на калпак, а само на тези, които имат или могат да имат успехи и са най-социално значими. На първо място тук са плувните спортове. Те действително се ползват с приоритет за унгарската държава. Унгарските правителства са наясно, че това са най-полезните спортове изобщо и щедро са развързали кесията.  

 

За най-голямото спортно събитие организирано в Унгария изобщо – Световното първенство по плувни спортове 2017 – унгарското правителство отпусна сумата от 23 110 000 евро. Много малко правителства биха сторили същото, притиснати от смазващи бюджетни дефицити и непрекъснато влошаваща се икономическа конюнктура.

 

Методиката на тренировка в унгарските плувни спортове е на световно ниво. Маджарите разполагаха и разполагат с много големи специалисти като Бела Райки и Тамаш Сечи в плуването, както и Карол Лаки и Денеш Кемени във водната топка. Някои български плувни специалисти са завършили образованието си в Унгария, като Кънчо Йовчев, но те не са много. Унгарската методика по начало е относително консервативна, но тя не се отказва и от иновациите, когато това се наложи. Като цяло унгарската методика се основава на тежките тренировки и натоварвания на предела на силите на спортистите. 

 

 

 

Катинка Хошу през обективите на целия свят

 

Мотивацията на унгарските състезатели в плувните спортове е особено силно изразена. Чрез плувните спортове в Унгария може да се направи истинска кариера, а плувните звезди на страната се възприемат от маджарите като национални герои и кумири за подражание.

 

Друг много интересен въпрос е

дали опитът на Унгария
може да бъде копиран директно

от малки и бедни държави като България, които да могат по този начин да се доближат до унгарските успехи в плувните спортове. По наше мнение това не е възможно. Ние не притежаваме нито унгарските плувни традиции, нито държавата има за приоритет плувните спортове, нито е налице световно издържана методика за тренировки, нито българските състезатели в плувните спортове се отличават с по-особена мотивация.

Унгарският опит е неприложим за България и ние трябва да търсим друг, български път.  

 

Плувните спортове са най-популярните видове спортове в Унгария. Те са народни спортове в истинския смисъл на тази дума. Това е донякъде необичайно защото страната няма излаз на море, а през нейната територия протичат само две наистина плавателни реки – Дунав и Тиса. 

По цялата територия на страната
са разпръснати плувни секции.

Особено популярна е Програмата „Шампиони на бъдещето“. Във всички региони има и плувни клубове.  Всеки месец всяка плувна секция и всеки плувен клуб изпращат в Унгарската плувна федерация подробни отчети за постиженията на плувците, като по този начин талантите могат да бъдат „уловени“ още от невръстна възраст и да се следи тяхното последващо развитие. Най-добрите млади плувци биват селектирани и изпращани на лагери и състезания с подкрепата на държавата. Води се и рейтинг на плувците. 

 

Особеност на тренировките по плуване е тяхната тежка натовареност. Инструкторите и треньорите по плуване в Унгария не жалят децата. Още от самото начало се поставя акцент върху издръжливостта. Треньорите я развиват дълго, методично и безкомпромисно, без да щадят питомците си. Отделя се и подобаващо внимание на техниката, но в малко по-късна възраст. Изобщо унгарската плувна школа се слави като школа на тежките, даже трудно поносимите тренировъчни натоварвания.

 

 

Ласло Чех (вдясно) и Чад Ле Кло

 

Основната особеност на методичното построяване на тренировъчния процес в Унгария е следната. Отначало се плува много и дълго, за скорост се работи чак след като децата поотраснат. Тренира се и на „сухо“, но предимно за гъвкавост. 

 

10-годишните деца тренират като минимум шест пъти в седмицата по два часа. 14-годишните деца вече се подготвят десет пъти седмично, като продължителността на отделното тренировъчно занятие достига три часа. 16-годишните тренират поне дванайсет пъти седмично, като понякога водят подготовка и в неделния ден. Естествено, много от тях не издържат, но понеже основата на унгарското плуване е много широка пак остават достатъчно плувци, които да продължат към върховете на високото спортно майсторство. Децата биват научавани да работят в пулсов режим още от 10-годишна възраст. Когато се тренира по два пъти на ден младите плувци стават в 5:30 часа сутринта, за да могат да отидат след първата тренировка на училище.  

 

 

 

Атила Чене в ролята на коментатор. На олимпийските игри в Атланта през 1996 г. спечели златото на 200 м съчетано от крайния коридор

 

Групите по плуване в Унгария не са особено големи, като най-често са по 8-10 човека. Това позволява инструкторите и треньорите да обърнат внимание на всяко дете и да имат персонално отношение към него. Обичайната такса за включване в плувна група не е особено висока. Тя

възлиза на около 40 евро

което означава, че на практика почти всяко унгарско семейство може да си я позволи. В някои по-бедни региони на Унгария таксата е дори 25 евро. 

 

Всеки плувен клуб провежда през лятото лагер за своите възпитаници, който обикновено трае месец и половина. По време на този лагер се тренира много интензивно, понякога три пъти на ден. След завършека на лагера плувците подобряват значително своите постижения.

 

Интересното е, че унгарските плувци много рядко провеждат лагери с участието на плувци от други страни (международни лагери), тъй като в страната не им достигат басейни за собствените спортисти. Това не е свързано с малкия брой басейни в Унгария, а с факта, че плувци и ватерполисти трябва да делят едни и същи басейни и водата често не достига.  

След падането на „желязната завеса“ доста унгарски плувци могат да си позволят да тренират зад граница, като най-предпочитаната дестинация е САЩ. Това обаче не се подкрепя от унгарската държава, като всеки плаща за тренировките си извън страната от собствения си джоб. 

 

Много популярна е и водната топка, като тя, също като плуването, се тренира повсеместно. Тя е изключително разпространена в Унгария и е без съмнение народен спорт. Каквото е за бразилците футбола, за руснаците хокея, за американците баскетбола, това е за унгарците е водната топка.   

В момента в унгарските плувни спортове масово са навлезли млади треньори и се наблюдава смяна на поколенията. Това се дължи на обстоятелството, че унгарската държава заделя за навлизащите в треньорската професия немалки субсидии, които привличат като магнит младите треньори с финансовата си изгодност.  

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар