Защо стартът на Дресъл е перфектният

 

Каелъб Дресъл е героят на второ поредно световно първенство по плуване, след като в Южна Корея спечели 6 титли и общо 8 медара и вече е 13 -кратен първенец и носител на 15 отличия.

 И  отново американската суперзвезда доминира и заради един детайл, който се открояваше над всички останали. Неговият старт.

В спринта, където стотната прави разликата между победителя и останалите, този елемент трябва да е изпипан. Перфектен. Експлозивен. Категоричен. Лошият старт е провал за спринтьора. По този показател в момента еталонът е Дресъл. Ето и причините да бъде такъв – седем, колкото са титлите му от Будапеща.1. Високи бедра, когато се намира на стартовото блокче

„По този начин мускулите са опънати и готови за старт”, твърди Джейсън Каланог – един от треньорите на американската торпила. Смята, че от тази позиция плувците могат да реализират по-добре стартовата си реакция. Причината е именно в опънатите мускули, които са готови да изстрелят плувеца. Ако бедрата се намират ниско, то мускулите ще трябва първо да се опънат и едва след това да ни изстрелят от блокчето.


2. Невероятна експлозивност

Добрите плувци навъртат хиляди километри в басейна, за да постигнат подобно високо ниво. В същото време трябва да прекарват и часове в залата за ОФП. Експлозивността за старта се постига основно на сушата. Просто не е нещо, което може да се развива до такава степен в басейна. Изцяло е елемент от леката атлетика.

https://www.youtube.com/watch?v=kW-wUUEkSVs


3. По-голяма част от тежестта на тялото натоварва задния крак

За да кажем дали един плувец има добър старт, гледаме разликата, която ще направи той на останалите. Стартовата реакция е също важен фактор.Но не толкова обективен.

На финала на 50 кроул Дресъл бе с третата най-бърза реакция, а все пак направи близо половин тяло на останалите състезатели само за 15 м. Голяма част от плувците съсредоточават тежестта към предния си крак и това им гарантира по-бърза стартова реакция, но не и превъзходство откъм експлозивност. Стартът се доминира от този, който ще се оттласне най-далеч. Не този, който  ще се отлепи първи.


4. Използва ръцете си

Често срещана грешка при плувците е тази, че много от тях ползват ръцете просто, за да се хванат за ръба на стартовото блокче, но не и за да се оттласнат с тях. Вероятно ви е направило впечатление как Дресъл пренася ръцете над тялото си след старта.

 

 

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар