Жените едвам събраха дуети за държавното

 

Един от проблемите на българския спорт е задържането на перспективните състезатели в следучилищна възраст. В тази посока е тревожна тенденцията в артистичното плуване – красив, но изключително тежък, трудоемък, неблагодарен и неглижиран спорт, съчетаващ грация, функционалност и силова издръжливост.

Видя се и на последния държавен шампионат, провел се  на  комплекс „Приморски“ във Варна.

Участие взеха 177 състезателки, но от всичките четири възрасти – от деца до жени.

В най-горната категория нямаше ансамбли. Жените едва бяха събрани три дуета. Точно колкото да си разпределят медалите – Аква Спорт (Вн), Торпедо (Вн) и НСА.

Като в едната от програмите Национална спортна академия имаше два отбора от общо три.

Най-добрият ни дует – този на Левски Спарта 2000 (Сф) се разпадна след приключването на световното първенство в Будапеща през миналата година, когато Даниела Бозаджиева реши да приключи със спорта, избирайки следването в чужбина.

Партньорката й – най-добрата ни състезателка по артистично плуване Христина Дамянова в момента следва не за една, а за две магистратури, подготвяйки се за втория европейски шампионат при жените – в Глазгоу идният месец. Тренира двуразово.

Беше обезверена и за него и няма да е чудно, ако това бъде лебедовата песен на възпитаничката на Валентина Богачева-Хофман.

Непосредствено преди държавното първенство Христина стана пета в международното класиране на заключителния десети кръг от Световните серии в Ташкент. Във Варна защити титлите си във волната и в техническата програма.

Иначе във Варна тройката бе изцяло от местни клубове.  Практически два града развиват артистично плуване у нас – морската ни столица и София. На шампионата участие взеха седем клуба.

Поредната си отборна купа взе варненският Аква Спорт, натрупвайки актив от 648,5 точки. На второ и трето място са отборите на Торпедо и Албатрос 2001.

В класирането за Купа „България“ – всички възрасти от двата шампионата, челната тройка оглави Аква Спорт“ с 1243,5 т.

Втори е Торпедо с 918,5 т., а трети е тимът на НСА – 808,5 т.

 

Протокол

 

Класиране жени

 

Точки за Купа „България“

Точки за държавното първенство


Медалистките

 

Класиране деца

 

Класиране девойки младша

 

Класиране девойки старша

 

Класиране жени

 

Статистиката е от сайта на БФПС.

 


 

 

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар