Златен порой в Австрия

 

Новата българска плувна вълна откри нови хоризонт към полето на мечтите със силните изяви на представителния тим на турнира „Мултинейшънс“ в австрийския град Грац, където взехме четири титли, общо 7 медала, записахме рекорди и впечатляващи резултати.

Трима от нашите извоюваха злато в индивидуални дисциплини в състезанието, което бе за 17-18-годишни юноши и за девойки на 16-17 г. За съжаление нямахме представителки.

Отборният дух се изяви най-силно в щафетите на 4 по 200 м св. стил, където станахме първи с поправка на емблематичен рекорд при мъжете с 33-годишвна история, и на 4 по 100 м св. стил, завършвайки втори.

В генералното класиране сме шести. Първи е отборът на Турция, следван от Словения, а балканската тройка оформи Гърция.

Златната ни щафета на 4 по 200 м св. стил. Снимка: Никола Петров

Поради объркване в изчисленията на медалите не посочваме броя на медалите. Участваха общо 11 държави от членките на Комитета на малките държави (формацията, организираща „Мултинейшънс”.

16-годишният Йордан Янчев взе четири медала, а 17-годишният Тихомир Тодоров три. И двамата бяха с ключов принос за отличията при щафетите.

Тодоров, който е възпитаник на Никола Петров – единия от водачите на тима, и на ПСК Черно море, триумфира на 100 м бътерфлай с изумителното 53,49 сек.

Тодоров стана едва вторият българин, слязъл под 54 секунди на голям басейн, след Антъни Иванов, защитавайки българската титла от миналата година в Прага.

На 50 м бътерфлай стана първи в допълнителната серия с 24,75 мин.

На правата щафета 4 по 100 м  тръгна от първи пост за среброто, подпечатано с 3:27,40 мин. На златната щафета 4 по 200 м св. стил скочи трети.

Йордан Янчев продължи изумителните си плувания и в Австрия. Взе общо четири медала и правейки нова поправка на националния си рекорд на 400 м св. стил при мъжете, триумфирайки с 3:54,07 мин.

На 200 м св. стил възпитаникът на Сандански и Божидар Граматиков (другия ни треньор в Австрия) стана втори с национален рекорд при юношите във възрастта, финиширайки за 1:51,44 мин.

И на трите щафети плува последен пост, на смесената 4 по 100 м станахме четвърти с 3:54,14 мин.

На 100 м св. стил Янчев завърши на пета позиция с 52,26.

 

Най-големият от групата Петър Божилов оформи комплекта от 5 златни медала на коронната си дисциплина 1500 м св. стил – 15:37,87 мин.

Миналата година възпитаникът на Борис Божилов и ново попълнение на Атомик (Козлодуй) взе две отличия на „Мултинейшънс“ в Прага.

Българският дух в действие. Съотборниците викат за Петър Божилов по време на 1500 м св. стил

На почетната стълбичка стъпи и Светлозар Николов. Състезателят на Ботко Трендафилов и пловдивския Спринт го направи на 200 м съчетано, където стана втори с 2:05,49 мин.

 

 

В Австрия ни представяха още Атанас Аврамов, Георги Цурев, Иван Алмаджиев и Станимир Раев.

Вижте класиранията на нашите ТУК

„Състезанието в Австрия беше много успешно за българското плуване. Отборът е много талантлив и мотивиран, колективът е страхотен. Да се надяваме, че ще продължаваме така и занапред“, коментира пред BGswim.com единият от треньорите Никола Петров.

Очаквайте представянето на българския отбор в по-долната възрастова група на „Мултинейшънс“ в Кипър!

Вижте класирането по нации ТУК

Резултатите ТУК

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар