Звездни треньори надъхват Акулите

Провелият се  първи международен турнир по плуване за деца и подрастващи на малък басейн Burgas Swimming open, организиран от ПК Акулите, е идеален повод да представим младия  бургаски клуб.

Водещото треньорско трио на СК Акулите (Бургас) – един от младите плувни клубове, е най-звездното и това е печелившият рекламен ход за привличането на таланти и съмишленици в амбициозните му намерения.

 

Единият от основните двигатели е Явор Ангелов – многократен  държавен първенец в бруста, национал и дипломиран магистър от НСА. Другият съосновател е Георги Палазов – трикратен участник на олимпийски игри (Сидни 2000, Атина 2004, Пекин 2008), рекордьор във всичките делфинови дисциплини.

А бургаско-врачанската връзка оформя братът на Явор – Иван Ангелов, също участник на олимпийски игри (Сидни 2000), рекордьор в гърба, европейски шампион при ветераните от Лондон 2016-а, изявяващ се и във водната топка.

Петима от треньорския екип – братята Ангелови, Палазов, отляво е Милен Мастиков, от дясно Кремена Магриотова

Вкарва и голове. Дългогодишният досег с елитното плуване на Палазов и братята Ангелови, състезателният им хъс, находчивост и организаторски качества ги подклажда и сега да поставят високи цели. Да не си губят времето с пълнене на групи, плуване за здраве и общи приказки.

И това личи от подхода им при подбора на талантите, на които дават личен пример, бидейки на прага или около 40-те си години активни спортисти. Под всякакви форми. Участват в държавните шампионати, правят щафети, за да вдигнат нивото и рейтинга на клуба си. Палазов се изявява в триатлона, водолазния спорт и бяганията на дълги разстояния. Скача с парашут. Един от героите е на телевизионната поредица на „Нешънъл Джеографик“ за опознаване на непознатата България.

Иван Ангелов печели и сега медали при мъжете, но се разписва и като ватерполист в държавното мъжко първенство. Изпечен риболовец е, чийто трофеи не остават незабелязани и от национални ежедневници. И именно тези натрупвания, успехи и преживявания в елитния спорт определят отношението на звездното трио в амплоато им на наставници, педагози и плувни специалисти.

Младите „акули“ на новия басейн в Бургас – „Парк Арена“

Изграждат отбор с амбиция и стратегически план за елитен клуб. Всъщност треньорският щаб на клуба, който е основан през 2014 година, е съставен от общо седмина ентусиасти. Останалите четирима са Добрин Александров (вицешампион на гръб), Милен Мастиков (завоювал в кариерата си над 100 медала), Дора Димитрова (специалист в началното обучение) и Кремена Магриотова, която е експерт както по плуване, така и по триатлон.

 

През по-голямата част от годината Акулите водят обучение и тренировки на четири басейна в Бургас, основно на този в квартал „Меден рудник“ и новия „Парк Арена“. През лятото и на открития 50-метров „Флората – в квартал „Меден рудник“.

Умишлено държат по-високи цени от останалите четири бургаски клуба, но това не е заради печелбарски мераци, а още при изначалната цедка, при първата селекцията във фокуса на дългосрочните намерения да попаднат таланти, за чийто родители да стане ясно, че има сериозни намерения.

„Водещ критерий при подбора на възпитаниците ни е да не са в спортното училище, а в разговорите с родителите им взаимно да се убедим, че плуването е начин на живот, мислене, а не запълване на определени часове в дните от седмицата. За нас е важно да знаем, че ако имаме 35 деца от един набор, и то подбрани по антропологични параметри, след време ще разчитаме на петнадесетина от тях за състезания. А не като някои клубове, водещи обучение на ниски цени, да имат 50 деца, от които  изкарат едно за състезание, споделя Иван Ангелов. – Разговаряме постоянно с нашите плувци, преподаваме им житейски послания. Учим ги на екипна работа и взаимопомощ. Обясняваме им, че работата им не свършва с излизането от басейна. Такива деца при нас няма. След тренировка те се прибират у дома като отбор и обсъждат теми, които ги вълнуват. Разбира се, и тези свързани с плуването. Празнуват заедно рождените си дни. Помагат си.“

Самите родители, според възможностите си и професионалната квалификация, пък участват в развитието на клуба. „В сегашно време без помощта на родителите няма как да се получи. Колкото и талантливо да е детето, ако няма съдействието на майката, бащата и роднините, плановете ще си останат намерения“, допълва Ангелов.

В момента клубът разполага с 300 деца и подрастващи. От тях 75 са картотекирани, обхващащи наборите до юноши и девойки младша възраст. Най-големите са родени 2003 година.

Извените акули са Жанет Ангелова (родена 2004 г.), която е шампионка и рекордьорка на страната в свободния стил и гърба, както и на Александър Георгиев (роден 2006 г.) – първенец в свободния стил и вицешампион на гръб.

 

Акулите по време на турнира Talent Cup в София

Отлични резултати показват и Михаил Георгиев (роден 2005 г.) – шампион на гръб, Стойчо Илиев  (роден 2008 г.) – първенец и рекордьор в бруста, Крис Цанков (роден 2008 г.) – шампион на гръб, Иван Чакъров (роден 2008 г.) – №1 на бътерфлай, Кирил Стоянджов (роден 2006 г.) – вицешампион в бруста и Ана Делинешева (родена 2008 г.) – вицешампионка в свободния стил и гърба.

„Амбицията на нашия клуб е да има по четирима състезатели при мъжете и жените във всяка възраст. Да печелим медали във всяка дисциплина, да правим щафети. Постигнем ли го, ще мисли за голямото спортно майсторство, а с него е неизбежно да не гледаме и към създаването на елитни състезатели, участия не европейски и световни първенства“, категорични са Палазов и братята Ангелови.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар