Антъни Иванов: Отборът ми в САЩ е силен и амбициозен

Антъни Иванов беше сред най-споменаваните български спортисти в новините и в разговорите през 2017 г. В търсачката google има 594 хиляди публикации или споменавания на името на най-добрия български плувец. И всичко това заради впечатляващите му успехи – трето място при юношите на световно първенство в Индианаполис и осмото при мъжете в Будапеща – на 200 м бътерфлай. За 18-годишния Антъни вече се говори и в световната плувна общност. Пишат за него в авторитетните специализирани издания. Пожелаха го десетки университети в САЩ, където е меката на плуването.

 

Състезателят на Николай Вакареев и Вихрен (Сандански) имаше предложения и от „Бръшляновата лига” – Харвард и Станфорд. Колебаеше се между вузовете на Северна Каролина и Флорида. На световното първенство в Будапеща го посетиха емисари на Питсбърг. Избра да се подготвя и следва в Университета Оубърн, в американския щат Алабама. 

 

 

Пременен с наметало, наподобяващо това на владетел от Второто българско царство във Велико Търново, и вперил поглед в Царевец, Антъни Иванов гледа вече към Америка


В средата на месеца пътува до САЩ, за да разговаря с треньорския екип. Да види базата. През декември ще подпише и договор с “тигрите” от Оубърн. А от следващото лято ще учи бизнес. После спортен мениджмънт. Какво е предопределило неговия избор за университет и какви са впечатленията за бъдещия му отбор споделя пред BGswim Антъни Иванов.

– Антъни, какво те накара да избереш точно Университета на Оубърн при толкова много предложения?

– Респектиращият треньорски екип, силната селекция на отбора и програмата, която напълно пасва на амбицията и целите ми.

Старши треньор на тима в Оубърн е Брет Хоук, а негови помощници са Тейлър Макгил и Серхио Лопес, с когото влязохме в по-тясна кореспонденция.

Серхио е бронзов медалист на 200 м бруст от олимпийските игри в Сеул’88. Тренирал е голямата звезда от световното първенство в Будапеща Каелъб Дресъл, Райън Мърфи и човека, детронирал в Рио на 100 м бътерфлай Майкъл Фелпс –  Джоузеф Скулинг.

 

(Серхио Лопес бе начело на националния отбор на Сингапур, както и на Спортния институт в азиатската страна, до пролетта на 2016 г., но разтрогна 5-годишния си договор, приемайки офертата на Университета на Оубърн. Възпитаник на авторитетния Университет на Индиана Лопес е бил старши треньор на отбора на Западна Вирджиния – б. а.).

Как се стигна до финализирането на договора?

– Заслугата е най-вече на Серхио. Убеди ме, че това ще бъде най-правилното място за мен да продължа професионалното си израстване и развитие като плувец.

 

 

На последните олимпийски игри в Рио през 2016 г. университетът на Оубърн имаше единадесет плувци от различни нации. Антъни сочи къде ще бъде мястото му след Токио 2020 г. 

Преди това емисари на Университета в Оубърн са ме наблюдавали по време на световното първенство в Будапеща. После са ме гледали и в Индианаполис. През ранната есен Серхио дойде в България да говори с мен. Да представи плана.

Искаше да се види и с моите родители. Даже за тях беше по-лесно, понеже говориха на испански език. (Бащата на Антъни – Антон, който е бивш плувец, дълги години работи на Иберийския полуостров- б. а).  

– Ще пътуваш ли отново до САЩ, за да подпишеш формалностите?

– Не е необходимо. Ще стане по електронен път. Иначе ми е подсигурена пълна стипендия.

– Откога започва американското ти приключение?  

След 20 август догодина, непосредствено след европейското първенство в Шотландия на голям басейн.

 

– Какви са впечатленията ти при посещението в САЩ?  

– Спортната база и прилежащите обекти към университета на Оубърн са мечтаните от всеки плувец. Плувният отбор на „тигрите“ разполага с два 50-метрови басейна, които са разполовяват с коридори на по два 25-ярдови и още толкова 25-метрови.

Има и отделно такъв басейн, в който може да се плува срещу вода (плувен канал).

 

Успя ли да разгледаш и Студентския град?

 

– Общежитията са супер. Студентите са по двама в апартамент, който се състои  от две отделни стаи, кухня и хол. В тях се живее първата година от следването.

 

След това студентът се мести в къща с приятели – в самия град или малко извън него. Като цяло е на 5-10 минути път.

– Запознали се с историята на отбора? Разбра ли кои ще са бъдещите ти съотборници?  

През Оубърн Тайгърс са минали десетки изявени и световно известни плувци. Един от тях е бразилският спринтьор Сезар Сиело в силните му години, кгато поставяше световни рекорди.Бруно Фратус тренира там. Списъкът допълват имена като Кристи Ковънтри, Ариана Вандерул Уоуъс, Фредерик Буске…

 

Шапките на големите плувци, състезавали се за университета на Антъни

 

Иначе в отбора за следващата година ще сме аз, Зак Епъл, Хуго Гонзалес, Джаред Бакстър, Сантиаго Граси. Все големи имена. Още чакаме изявен брусист.

 

– С такава яка селекция какви цели са си поставили “Тигрите”?

– Мисля, че ще сме в битката за NCAA (първенството на университетите, чийто състезателен формат  реално поставя спортистите в перманентна бойна готовност – б. а).

Традицията и манталитетът повелява отборът винаги да бъде надъхан за високи цели. Неслучайно най-популярният му девиз е: „The problem with putting your foot on the tiger’s neck is you can never let it up“.

В превод ще рече приблизително: „Проблемът да си сложиш крака на врата на тигъра е, че не можеш да си позволиш да го вдигнеш.

Или с други думи: пуснеш ли тигъра, няма спасение, ха-ха.

 

Снимки: Евгени Цеков, sportsgallery.eu и личен архив

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар