Антъни Иванов: С Джоузеф Скулинг се състезаваме за всяко нещо!

 

Около изумителните постиженията на Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров не трябва да се забравя, че важен (с опита и класиранията си на големи форуми) в олимпийската ни група е Антъни Иванов. Състезателят на Николай Вакареев и Вихрен (Сандански) първи покри норматив „А“ за Токио. Финалист е на световни и европейски първенства и при юношите и при мъжете (и то когато реалността го очертаваше като самотната ни звезда в басейна).

Антъни тренира от 2 години в САЩ. При това негов спаринг партньор е Джоузеф Скулинг – сензацията от Рио 2016, победил идола си Майкъл Фелпс, за да стане олимпийски шампион на 100 м бътерфлай.

„С Джоузеф се разбирам супер и в басейна и извън него. Тренираме много добре заедно. Мисля, че ще науча доста от него до Олимпийските игри“, споделя Антъни. Съотборниците в университетския тим на Вирджиния Тех мериха сили на 100 м бътерфлай на турнира в Грийнсбъро, щата Северна Каролина в средата на ноември, който бе един от паралелните девет домакина на US Open. На 200 м бътерфлай Иванов стана първи и трети в комплексното. Плува за 1:58,51 мин. Без да се бръсне и заостря и то след като плува 400 м св. стил.  С времето си влезе в Топ 20 на световната ранглиста. Направи го в най-трудната му година, в която води битка с COVID-19 и записа само две състезания.


Антъни говори пред BGswim.com за предстоящата година, подготовката си в САЩ и ползите от плуването с Джоузеф Скулинг.

 


– Антъни, с какво втората ти година в САЩ надгради плувния и житейския ти опит?

– Всяка минута тук ми помага да се развия като човек и да науча нови и нови неща за себе си и за плуването.

– Беше един от първите българи, преминали през коронавируса, как се чувстваш сега и какви уроци ти даде COVID-19?

– Чувствам се по-добре от всякога. Всеки ще премине вируса рано или късно. Радвам се, че аз бях от първите.

 

https://www.youtube.com/watch?v=pPHnG35Fr4Y

– Годината беше постна на състезания. Това плюс ли бе за теб – да се фокусираш върху подготовката, да изгладиш някои елементи, чисто психологически да се пренастроиш, или обратното?

– Честно казано, въпреки че беше „постна”, имах много стартове от септември до сега.

Физически си личи, че се е променил…


– Физическата промяна идва от факта, че наблегнах на фитнеса доста в тези няколко месеца, за да натрупам сила. Това обаче не ми пречи на издръжливостта по никакъв начин.

 

– Как ще протече следващата година за теб?

– Имаме две състезания януари месец срещу университетите Вирджиния и Северна Каролина и след това в края на февруари и март са шампионатите на АСС (първенството на щатските висши учебни заведения- б. а.) и NСАА (шампионата на висшата лига на университетите).

– Как преминава тренировъчната седмица на олимпиец, трениращ в САЩ в условията на коронавирус?

– Тренираме по три пъти дневно в понеделник, сряда и петък, по веднъж във вторник, четвъртък и събота. Имаме право на 20 часа за тренировки в цялата седмица.

 

– Какво е да тренираш с Джоузеф Скулинг?

 

– Усещането е страхотно. И двамата не обичаме да губим и това помага. Добре, че не тренираме на всяко занимание заедно, защото ще се избием  взаимно. Състезаваме се на всяко нещо. Всичко това става, защото и двамата имаме големи усти и се заяждаме един с друг.

 

 

– Какво отличава треньора ти Серхио Лопес от останалите?

– Много неща, но най-вече годините опит със състезатели от световно ниво.

– Видеорубриката Pin Pancakes на популярния американски сайт SwimSwam показва как тренират щатските отбори и сред любопитните моменти е как са заимствани упражнения от другите спортове за ОФП. Използват се и бойни техники, спаринги преди да влязат във водата. Какви заемки от другите спортове ползвате във вашия университет, за да си помогнете в басейна?

– Ние използваме бокс доста, но най-вече работим с медицински топки и собствена тежест извън фитнеса.

– Какви съвети ти дава Николай Вакареев, докато си в САЩ?


– Коментираме нещата, които се правят тук, за да попиваме и да ги използваме след като завърша. Работим върху елементите, които ми куцат – старт, обръщания, задържане на скоростта.

 

 

– Ще атакуваш ли норматив „А“ на 100 м бътерфлай или ще се концентрираш изцяло върху 200-ака?

– Засега не мога да дам точен отговор. Иска ми се да се концентрирам върху 200 м.

– Вече сте трима плувците ни с квоти за Токио, много близо е Любомир Епитропов. Как би коментирал представянето на Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров, предвид възрастта и им силата на постиженията им?

– Много се радвам за плуванията на целия национален отбор. Мисля, че плуването ни върви напред с пълна сила. Смятам, че ще имаме поне петима с „А“ норматив за Токио догодина.

 

– Как Международната лига помага на плуването и на самите състезатели, които получават нова мотивация, мерещи сили в друг формат?

На мен лично ми харесва форматът. Не считам обаче, че за 6 седмици в този балон хората спечелиха друго освен пари. Ще им е трудно да възстановят и да се върнат към тренировките.

– Няма как да подминем и суперзвездата на световното плуване Каелъб Дресъл, с когото още от 2017-а се засичате по басейните.

– Кейлъб е страхотен, но аз съм пристрастен към Джоузеф Скулинг. Мисля, че ще изненада хората в Токио.

 

– Твоят баща Антон е ключова фигура за израстването ти като плувец, а през последните години се посвети на треньорската професия? Обсъждали ли сте това му амплоа?

– Мисля, че за плуването баща ми знае, ако не повече, то поне колкото повечето треньори в България. Просто все още му липсва опит, който ще дойде с времето, разбира се! Мисля, че ще направим поне една олимпиада заедно ха-ха.

 

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.