Кристиян Минковски: Трудната година сплоти националния отбор

 

На фона на хаоса, създаден от COVID-19 в цял свят и във всички сфери на живота, Българска федерация плувни спортове успя да извлече максимума в тежката обстановка. Проведе държавните шампионати на голям басейн и общо три олимпийски квалификации. Успя да получи одобрението на международната централа ФИНА за още три догодина.

 

Калоян Левтеров спечели на 17 г. третата квота за Токио (200 м гръб), Любомир Епитропов е на две десети (200 м бруст), Диана Петкова (100 м бруст), Йордан Янчев (200 м св. стил) и Габриела Георгиева (200 м гръб) продължават да се доближават. Това е целта и пред Светлозар Николов.

Норматив „Б“ на 100 м бруст извоюва още един младок Здравко Баблаков. Възстановилият се от коронавирус Антъни Иванов работи на пълни обороти в САЩ и то заедно с олимпийския шампион Джоузеф Скулинг.

За финал на изтичащата 2020 г. Йосиф Миладинов направи поредните си фантастични плувания. Стана първият българин слязъл под 49 секунди в кралската дисциплина на 100 м св. стил и се изстреля на една стотна от лидерската позиция в световната ранглиста на 100 м бътерфлай. Лошо идване на стената му попречи да слезе под 51 секунди.

За изтичащата година, за предстоящата, както и за атмосферата и целите на националния отбор, говори пред BGswim.com генералният мениджър Кристиян Минковски.

 

– Г-н Минковски, какви са положителните моменти в годината, която беше парализирана и дезорганизирана от COVID-19?

– Нищо няма да е същото. Надяваме се лошото да е отминало. Предполагам, че никой не очаквал подобен хаос и обърканост във всички сфери обществения живот.

 

Специално в плуването минахме почти всички кръгове на ада. Убеден съм, че всички, които бяха част от националния отбор през цялото това време, със сигурност ще излязат по-силни и по-подготвени за предизвикателства и трудности. От тази гледна точка търся и очаквам едни по-зрели по-разумни, устойчиви на трудности треньори, състезатели и хората от ръководство на федерацията.

 

Като цяло една група от 25-30 души бяхме заедно през тези трудни месеци. Определено това ни сплоти. Тези трудности ни накараха да се опознаем в много по-голяма степен.

– Ситуацията, довела до отлагането на олимпийските игри, даде допълнително време за плувците ни да атакуват нормативите за Токио. И при 17-годишния Калоян Левтеров се получи идеално.

Не знам дали някой би се наел да каже, че нямаше да има покрити нормативи, ако беше изпълнена програмата, която започнахме през януари, но поради ситуацията не успяхме да завършим по план.

COVID-19 обърка тотално подготовката.

 

 

Светлозар Николов, Йосиф Миладинов, Йордан Янчев и Калоян Левтеров (отляво на дясно) слушат наставленията на Кристиян Минковски. На заден план е Диана Петкова

Нямам основание да смятам, че нямаше да имаме покрити олимпийски „А“ нормативи в първоначално планираните дати. Просто времето, в което останахме на сухо – без басейни, пренасочи върховата спортна форма на състезателите за ноември и декември. А трябваше да се случи на европейското първенство за юноши.

– Тогава можеше да има и подплатяване с медали.

Примерно.


– Предвид тежката ситуация, какъв е планът за предстоящата година?

– Националният отбор се събира отново на 4 януари на Белмекен. Ще се качат 22 състезатели и целият треньорски екип. Тренировъчният план е направен. Най-важните състезания са олимпийски игри в Токио, европейското първенство за мъже и жени в Будапеща и това за юноши и девойки, чийто домакин още не е определен.

 

Отварям скоба в следната посока: преди доста време изпратихме писмо до ЛЕН (Европейската плувна лига) относно възрастовите групи за 2020 година, със запитването колко годишни ще бъдат участниците на континенталното първенство за юноши през 2021 г., както и за турнирите „Мултинейшън“ и КОМЕН Къп. Към днешна дата (19 декември – б. а.) няма отговор.

 

 

– Говореше се, че се обсъжда вариантът 19-годишните да може да участват. Да бъде валидна година на раждане към 2020-а, а не възрастта.

 

Изключително разчитаме на решение в този посока, защото при наборите от 2002 до 2004 разполагаме с отбор, какъвто смея да твърдя, че не сме имали никога. За мъжете говоря. И като брой хора и като сила на постиженията и като възможности за изключително силно класиране в щафетните плувания – кроуловите и смесената.

 

Надявам се това, което е дадено като програма и план за провеждане на всички международни състезания, да остане във вида вече решен от ЛЕН и ФИНА. Да няма промени в последния момент. Да не минаваме отново през това, което преживяхме през 2020 г.

Все по-настойчиво се говори, че за провеждането на олимпийските игри ще е необходимо спортистите да се ваксинират. Вашият коментар по темата?

Част от плана ни за 2021 г. е свързан с евентуални ваксинации за участие на олимпийските игри, както и за други състезания. От известно време с екипа ми анализираме ситуацията с ваксините, допитвайки се до експертното мнение на лекари и специалисти. Търсим удобен период за ваксиниране на състезателите, съобразен с европейско първенство мъже и жени, това аз юноши и девойки и самите олимпийски игри.

 

Трябва да се направят 5 месеца по-рано, а това означава през месец март. Доколкото съм информиран никой не знае какви странични реакции може да се появят след ваксинация и евентуално тя да попречи, както на подготовка, така и на участието на състезание.

 

Това е напълно непозната за екипа ми тема. Надявам с помощта на запознати в сферата специалисти да успеем да намерим най-удачния момент за ваксиниране.

 

 

Потенциал за още колко олимпийски квоти имам българското плуване?

– Погледнато реалистично още за минимум три квоти. Да не забравяме, че Здравко Баблаков (18 г.) също покри норматив „Б“ – на 100 м бруст през ноември в Бургас.

 

– Когато плуваш с време, което е по-силно от олимпийското сребро на предните игри  – в Рио 2016, и те прави втори в световната ранглиста, не би трябвало да ти търсят кусури. И все пак на Йосиф Миладинов не му дойде стената на 100 м бътерфлай на държавното първенство. Беше го яд, въпреки фантастичното му постижение, защото пропусна шанса да слезе по 51 секунди…

– Малкото състезания през тази година и различния формат на проведените надпревари е една от причините плувците да правят грешки в детайлите в някои дисциплини, които на тренировка и по време тестирания и контролни плувания се изпълняват безупречно.

 

– Разполагаме с отбор, който може да подреди равностойни щафети за международни състезания. Ще атакуваме ли със смесената олимпийски норматив?

Имаме план да атакуваме квоти за олимпийските игри на европейско първенство за мъже и жени в Будапеща. На смесената разполагаме с Калоян Левтеров на гърба, на бруста с Любомир Епитропов или Здравко Баблаков, на бътерфлая с Йосиф Миладинов или Антъни Иванов (на долната снимка) и един силен кроулист (варианти са Йордан Янчев, Йосиф Миладинов, Дениел Нанков – б. а.). Кроуловите щафети при мъжете също може да се получат. Защо не и микс с участието на Габриела Георгиева, Диана Петкова (4 по 100 м смесена микс щафета – по да поста на пол, ще дебютира в Токио – б. а.).

 

Всички се надяваме, че състезателите, които ще водят част от подготовката си в университетите в Америка, ще проведат пълноценни тренировки, насочени към основните международни състезания на БФПС.

 

– Какво ще пожелаете на плувната общност?

 

Като цяло, въпреки че беше изключително изнервено, хаотично и объркано през 2020-а, съм изключително доволен от начина, по който всички състезатели и треньори минахме през тези трудности. Доволен съм от постиженията, които плувците постигнаха на Гран при в Бургас и на последното държавно първенство в София.

 

Благодаря на всички, които бяха добронамерени и ни помагаха. В това число, както на ръководството на Българска федерация плувни спортове, на целия Управителен съвет, на Министерството на младежта и спорта и лично на г-н  Красен Кралев, на ръководството на Национална спортна база, на  управителите на плувен комплекс „Диана“ и на базата на „Белмекен“.

 

Пожелавам на всички треньори, състезатели, ръководители на клубове в България, на всички наши съмишленици и доброжелатели весело и безопасно изкарване на коледните и новогодишни празници.

Успешна и пълноценна нова година! Нека с дисциплина и спазване на правилата да бъдем пример в борбата за предотвратяване на кризата с COVID-19!

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар