Антъни: На европейското гоня първо финала

 

На европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу България ще бъде представена от четирима състезатели в басейна и общо деветима в четири спорта, но големите надежди са насочени към Антъни Иванов. След финала си на 200 м бътерфлай на световния шампионат за мъже в Будапеща през 2017 г. и бронза при юношите в Индианаполис състезателят на Николай Вакареев и Вихрен (Сандански) продължава да си поставя високи цели. Гони ги стъпка по стъпка.  Затова преди да каже, че е се цели в медал, търновецът подчертава, че трябва да се класира първо на полуфинал. После на финал.  

Това е целта в най-важното събитие за Антъни през годината, която е наситена с важни моменти за него. Завърши средното си образование, предстои му следване в САЩ.

Многократният държавен шампион и рекордьор говори пред BGswim за очакванията си за европейското първенство в Глазгоу.


 
– Антъни, последните три сезона бяха доста дълги и натоварени за теб. Особено миналата година имаше много състезания – две световни първенства, балканиада, турнири, държавни шампионати. От началото на 2018-а участва само на националните първенства и това на Гърция, където покри норматива за Глазгоу. Защо сменихте тактиката с треньора ти Николай Вакареев?

– Не сме сменяли тактиката, просто след като преминах при мъжете, остана само едно голямо състезание за тази година, за което да се поготвяме – европейското в Шотландия.

Надявам се разредената ми състезателна програма да ме е направила по-подготвен.

– Как премина лагерът в Гърция? Усети ли се като отшелник, изолиран далеч от градската среда, само със съотборника ти Любомир Епитропов и треньора ти Николай Вакареев?

(Триото бе 20 дни на подготовка в северозападната част на Гърция. Самият комплекс бе избран, заради гористата местност и прохладното време – около 15 градуса, доближаваща се до климата на влажния Албион. Така Антъни Иванов и Любомир Епитропов избягаха от убийствените жеги в Сандански. Самият басейн предлага идеални условия и не е натоварен откъм присъствие на състезатели – а. б.).

Според мен лагерът премина добре. Мисля, че се получи  добра подготовка за предстоящите стартове в Шотландия.

– Опиши предимствата на тази база?


– Предимствата бяха, че можехме да работим спокойно без да се съборазяваме със странични фактори и то ни бе от полза.
 

– По време на лагера отпразнува и 19-ия си рожден ден…  

– Рожденният ми ден мина нормално. Родителите ми, сестрите ми и приятелката ми дойдоха и вечеряхме заедно с треньора ми, съъпругата му и Любо. На следващия ден „гостите” се прибраха.

– На тренировка доближаваш ли времето, което планирате с Вакареев – слизане под 1:55,55 мин.  – националният ти рекорд, с който записа световен финал на световното първенство за мъже в Будапеща?

– Имахме разбити двестачки на тренировка, на които слизах и под 1:55, което миналата година не бях правил. Така че се надявам да съм по-бърз оттогава.

– Постигнахте ли подобрени е в елементите, които Вакареев отчете като по-слаби в Будапеща – подводна част, обръщане, старт?

– Мисля, че има подобрение. Ще видим на самите стартове, но имаме и нова тактика, която се надявам да подейства.

– Говорили сме за целите ти в Глазгоу, но да ги кажеш към днешна дата?

– Целта ми е да вляза на полуфинал, след това на финал и след това евентуално да се боря за медал.

 

Николай Вакареев награждава Антъни по време на Балканиадата за младежи в София

 

Антъни Иванов на почетната стълбичка в Индиамнаполис като третия в света при юношите през 2017

 

Преди две години в Лондон станах девети. Всяко място под деветото ще е крачка напред. В стартовите списъци на 200 м бътерфлай  Антъни е с пета заявка с времето си от 1:55,55 мин. – от световното първенство за мъже в Будапеща. Пресявките са в събота (4 август – б. а).
 

– Кои от съперниците ти на 200 м бътерфлай гледаш особено внимателно и от кои смяташ, че може да има изненада?

– Заявените състезатели на 200 м  бътерфлай са с много силни резултати и ще направят много плътна дисциплината. За мен фаворит е унгарецът Крищоф Милак (стар познайник на Антъни, станал световен шампион за юноши в Индианаполис с планетарен рекорд – б. а.).

А изненади може да поднесат британецът Джеймс Гай, сърбинът Велимир Степанович и германецът Рамон Кленц, който наското плува под 1:56 мин.

Ще е интерестно и кой измежду унгарските звезди Тамаш Кендереши и ветеранът Ласло Чех ще продължи към полуфиналите.
(
По регламент може само по двама от нация да се класират в Топ 16).– Макар млад, си опитен състезател, плувал си на всякакви басейни, които общо взето са правени по едни и същи стандарти. И все пак проучваш ли басейните, на които се състезаваш? Интересувал ли си се за предимствата на този в Глазгоу?

– Не проучвам басейните. В сряда плувахме за пръв път и басейнът изглеждаше добре. Надявам се да се плува бързо в него, ха-ха.

– Очакванията ти за другите българи – Любомир Епитропов, Лъчезар Шумков и Габриела Георгиева?

– Надявам се да дадат всичко от себе си и да се представят на ниво.

Не мога да кажа конкретно, защото освен Любо Епитропов не знам как са подготвени другите.

– На трибуните ще има ли българска подкрепа освен тази на семейството ти?

– Надявам се да има.

– Ще си вземеш ли ваканция след европейското първенство или директно отиваш за САЩ?

 

– Ще почина малко преди да замина. Все още не съм решил колко малко.

 
– По отношение на следването ти в Америка
в университета Оубърн, щата Алабама, уточнено ли е всичко? Настаняване, съквартиранти?  


– Тепърва ще видим за съквартитанти, но съм решил да уча бизнес. Специалността е “Спортен мениджмънт“.

 

– Кога се започва подготовката там?

Би трябвало да започне веднага, когато пристигна. (Антъни имаше предложения и от „Бръшляновата лига” – Харвард и Станфорд. Колебаеше се между вузовете на Северна Каролина и Флорида. На световното първенство в Будапеща го посетиха емисари на Питсбърг. Избра да се подготвя и следва в Университета Оубърн, в американския щат Алабама).   
 

Прочетете какво казва за Антъни треньорът му Николай Вакареев

 

Вижте какво казва Антъни за следването си в САЩ

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар