Вижте българите на европейското в Глазгоу

Общо деветима състезатели ще представят България на европейското първенство по плувни спортове, което ще се проведе в най-многолюдния шотландски град Глазгоу от 3 до 12 август.

Шестима са дебютанти. Спортовете, в които ще има българи са четири – плуване, плуване в открити води, артистично плуване и скокове във вода.

Четирима са участниците ни в битките на 50-метровия басейн в международния плувен център „Толкрос“.

Големите надежди са свързани с осмия в света и трети при юношите Антъни Иванов. Състезателят на Николай Вакареев и Вихрен (Сандански) e с пето време на коронната си дисциплина 200 м бътерфлай, чийто пресявки са в събота (5 август).

Антъни Иванов

Антъни ще плува още 50 и 100 м бътерфлай.

За 19-годишния търновец това е второ европейско първенство за мъже, на предното в Лондон през 2016 г. Иванов беше първа резерва на 200 м бътерфлай (девети).

26-годишният Лъчезар Шумков е ветеранът в групата и състезателят с най-солиден стаж в басейна. Възпитаникът на Димитър Виденов и плувец на столичния клуб Спринт ще скочи в в Глазгоу на 50 м бруст, където държи националния рекорд, на 100 и 200 м бруст.

 

Шумков е участникът на две световни първенства на голям басейн – Казан 2015 и Будапеща 2017, а при предното европейско в Лондон най-доброто му класиране беше 20-ото на 50 м бруст.

На втори пореден шампионат сме с двама представители в най-бавния стил. В английската столица плува Любомир Агов, а сега неговият адаш Любомир Епитропов.

 

Лъчезар Шумков (вляво) и Любомир Епитропов ще ни представят в бруста

 

19-годишният търновец, който е състезател на Вихрен, ще участва при дебюта си на такъв форум на 50, 100 и 200 м бруст, която е най-силната му дисциплина.

Епитропов също е състезател на Вакареев, който има общо трима в Глазгоу – ветеранът Венисалв Айдарски ще плува в битките в открити води – 5 км и на олимпийската дисциплина 10 км. Пътува за Албиона на 5 август.

Венцислав Айдарски

Другият треньор и водач на групата – генералният мениджър Кристиян Минковски е наставник на единствената ни дама в басейна – държавната рекордьорка в гърба Габриела Георгиева.

Габриела Георгиева

Състезателката на столичния Дамини ЛВ ще плува 50, 100 и 200 м гръб.

Вижте стартовите списъци в плуването за Евро 2018


Програмата ТУК

 

Покрити нормативи в спринтовия кроул имаше и Диана Петкова, но тя предпочете с наставника си Ботко Трендфилов да се концентрира върху Младежките олимпийски  игри в Буенос Айрес през октомври.

Евентуалното й участие в Лондон можеше да работи за варианта да имаме смесена щафета микс (от двата пола) на 4 по 100 м. Тогава квартетът би изглеждал по този начин – на гърба Георгиева, на бруста по-добрият от Шумков и Епитропов, на бътерфлая Иванов и на кроула Петкова.

При всички случаи за Минковски това си остава вариант за следващите шампионати. Планът му е на всички големи първенства и възрасти да пробваме да имаме щафети.

На предното първенство в Лондон през 2016 година българските плувци в басейна бяха шестима, а Нина Рангелова записа два финала – на 100, 200 м св. стил, съответно стана шеста и седма. Останалите в олимпийския басейн бяха: Антъни Иванов, Лъчезар Шумков, Добромира Иванова, Любомир Агов и Никола Димитров.

Иначе сега в Глазгоу ще има още двама българи в басейна. Екатерина Аврамова ще плува за Турция. Кристиян Голомеев за Гърция.

Христина Дамянова

В артистичното плуване на второто си европейско първенство ще участва най-добрата ни състезателка Христина Дамянова. Възпитаничката на софийския Левски Спарта 2000 ще гони финал в техническата програма на соло.

Нейната треньорка Валентина Богачева-Хофман ще бъде съдия.

На волната програма соло ще ни представя Александра Атанасова, която ще играе и при дуетите със съотборничката си във варненския Аква спорт Далия Пенкова.

Треньорка ще бъде наставничката им Галина Георгиева.

Александър Костов (на горната снимка в средата)

Ще имаме и представител в скоковете във вода – това е трениращият в Австрия Александър Костов. Състезателят на Аристиде Брун ще участва на 1 и 3 м трамплин. Пътува за Глазгоу на 4 август.

 
В Лондон през 2016 г. Георги Чобанов беше първият ни съдия в скоковете във вода от 21 години. Сега отново ще съдийства.

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар