Без време плуването изгуби Иван Стойчев

 

ПК Бриз и бургаското плуване понесоха съкрушителна загуба, след като без време ненавършил 30 години почина Иван Стойчев.

 

Бивш състезател и дългогодишен неизменен член на съдийския състав на държавни първенства, той бе човекът, който с техническите си качества успя пръв да направи възможно клубен турнир у нас да бъде предаван с картина на живо.

 

Бе ключова фигура за развитието на ПК Бриз, с треньори майка му Соня и брат му Янчо, баща му Стоян – изпълнителен директор на клуба.

Колко полезен с техническите си и визионерски умения за българското плуване бе Иван Стойчев BGswim.com припомня с публикацията „Какво е усилието да дадеш картина от плувно състезание“, излязла на 8 октомври 2016 г.

 

 


 

                   Какво е усилието да дадеш картина от плувно състезание

 

Във века не технологиите за българското плуване си е събитие състезанието да достигне до повече хора чрез картина на живо. През пролетта лайвстрийм имаше за силната надпревара при подрастващите „Мултинейшънс” в София. Преди седмица за втора поредна година с картина турнира на „Бриз” в Бургас подсигури Иван Стойчев.

 

Бившият плувец, който е служител в desktop.bg като PC Expert, но в свободното си време се занимавам с видеообработка и живо излъчване, разкрива пред BGswim.info какво всъщност е усилието повече състезания в „сините” спортове у нас да бъдат обезпечени с лайвстрийм.

 

               По-близо до родителите, по-близо до децата

 

Много искам да се популяризира живото излъчване на спортовете в България, различни от футбол и волейбол. Именно за това миналата година, когато брат ми Янчо (треньор в „Бриз” и съорганизатор на турнира – б. р.) ме попита дали мога да направя така, че да излъча турнира на живо в интернет, веднага се съгласих и запретнах ръкави. Най-големият плюс на това да има живо излъчване на този спорт е, че първо, родители и роднини, които не могат да гледат децата си поради една или друга причина, ще имат възможността да ги гледат на живо в интернет.

 

 

Второ: ще се елиминира това, което винаги е било болка за организатори, треньори и състезатели, а именно на по-малките басейни (или на тези с малки трибуни) родителите и роднините няма да заемат местата на състезателите на скамейките. Виждали сме го да се случва не веднъж. И трето, но не последно по важност, ще може самият спорт да се популяризира.

 

         Различното в отразяването тази година

 

След турнир „Бриз” през миналата година, почувствах, че не съм дал всичко от себе си за правилното отразяване. Още на следващия ден след закриването, връщайки се в София, бях твърдо решен да направя всичко възможно във второто издание на надпреварата визуално да изглежда по професионално.

За щастие тази година започна ударно с живите излъчвания на нещата, с които се занимавах, и платформата на Google, а именно You Tube решиха да пуснат възможност за живо излъчване. И само това чаках. Звъннах веднага на брат ми Янчо, мисля беше около февруари-март и му казах „Тази година сме директно в YouTube”.

 

                         Подготовката

 

И благодарение на опита ми от това, с което се занимавах преди това, както и на новите технологии, се заех да разработвам плана за самия турнир. Намерих подходящият софтуер, закупих нужната камера, и започнах да си го представям визуално.

Дойде време за турнира, и тъй като работата ми не позволи да пристигна по-рано, прекарахме с брат ми един доста тежък петък в подготовка за събитието да изглежда наред. И след като решихме къде ще бъдат позиционирани камерите, лаптопът, озвучаването и т. н., аз се прибрах. Не за да почивам обаче, а за да навържа всичко заедно. И ето че нещата се получиха по-добре от колкото очаквах.

 

                             Говор и звук

 

За разлика от миналата година, тази имахме звук. Подаваше се директно от озвучителната система, а говорителят все едно стоеше до нас. Единственото, за което съжалявам е, че нямахме възможност да позиционираме камерите там където на мен ми се искаше. Нищо, догодина.

 

Плюсът на цялото изпълнение е, че сега след турнира се чувствам доста по-уверен за следващия турнир „Бриз“. И много се надявам, държавните първенства и турнирите на другите клубове също в някакъв момент ще бъдат излъчвани. Просто това е един от начините да се популяризира плуването. А за близкото бъдеще се надявам да вкарам и камера под водата.

 

Не е сложно да се направи. Е, скъпо си е.

 

Светла ти памет и Царство ти небесно, Рошав!

 

Екипът на BGswim.com, сп. „Плуване&Водна топка“ и Асоциацията на българските плувци изказват дълбоките си и сърдечни съболезнования на семейство Стойчеви и приятелите на Иван!

 


–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар