Българин плувец №1 в Белгия

Игор Количев, който преди десетилетие стана шести в Европа при юношите, беше избран за Спортист №1 на белгийския град Аалст. Жури от 27 души е определило софиянеца за победител.

Изтичащата 2017-а година е изпъстрена с успехи за Игор Количев, който от 9 г. живее зад граница. Стана шампион на Белгия за ветерани във възрастова група 25-29 години. Направи няколко рекорда на същата страна в бруста.

На световното първенство за ветерани в Будапеща стана седми на 100 м бруст от 92 състезатели и девети на 50 м бруст от 99.

 

 

Роденият на 10 март 1988 г. в София Количев работи за министерството на образованието в Брюксел.  Фирмата му приготвя храна за детските градини и училища (предимно фламандските). Заедно със съпругата му Полина Михайлова са и преподаватели по плуване.

Отминаващата година е щастлива за фамилията. През октомври се ражда третото им дете – дъщеря им Паолин.

 

Игор отчита като най-голям професионален успех до момента шестото си си място на 50 м бруст в европейското първенство за юноши в Палма де Майорка през 2006 г. В периода между 2000 и 2006 г. участва в много международни турнири и републикански първенства.

Двукратен балкански шампион през 2006-та в Ларнака (Кипър). Има общо осем медала от такъв ранг. Многократен шампион и рекордьор за България в дисциплините 50,100 м бруст и 100 м свободен стил и 100 съчетано плуване.

Игор признава болезнен факт от неговия професионален опит. Точно в апогея на спортната си кариера е спрян от БФПС да участва в световното първенство за мъже и жени в Мелбърн през 2007 г. Въпреки че покрива норматива на 50 м бруст през декември 2006 г. на европейското първенство за мъже в Хелзинки (Финландия), на негово място е изпратен друг, по неговите думи, по-слаб състезател.

Количев със съжаление разкрива, че това е редовна практика на плувната федерация в България. Това е основната причина, за да прекрати спортната си кариера.

 

Количев е признателен на първия си треньор по плуване – Георги Енчев, на когото дължи много за развитието си като състезател.

Амбициите на Игор не спират дотук. Погледът му е насочен към медал от европейското първенство за ветерани през септември 2018 г. в Словения. В семейния бизнес план следващата стъпка е собствен клуб по плуване.

 

Източник: факти.бг

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар