Българка преплува Ламанша благотворително с щафета

 

 

Павлина Гюрова – Джаксън преплува Ламанша с дамска щафета. Начинанието е с благотворителна цел, а името на щафетата е Water Warriers. Павлина е бивша състезателка на „Левски-Спартак“, родена и през 1962 г. и е тренирала при Рина Маринова. В клуба съотборниците я наричат Павката.

 

Общото време на петчленната щафета е 14 часа и 49 минути, а изминатото разстояние от английския бряг (Самфаър) до френския (Уисон) е 22 мили (35,4 км), но изплуваното разстояние обикновено е с 1/6 по-дълго поради невъзможността да се държи права линия.

 

„Потеглихме в 9 и половина сутринта на 5 септември, а във Франция стъпихме в 1 часа и 19 минути след полунощ на 6 септември (един час напред е френското време). Горе-долу всяка от петте участнички в щафетата плува по около 3 часа. Морето беше доста бурно, температурата на водата 17-18 градуса.“

 

Гюрова е най-възрастната в щафетата (59 г), най-младата е на 19, а останалите между 30 и 35 г. По професия Павлина е учител в училище с деца със специални образователни нужди. Живее в Ковънтри и тренира редовно в местния клуб за ветерани.

 

Така Павлина Гюрова стана първата българка, преплувала Ламанша, макар и с щафета.

 

Вашият коментар