Богомилова предаде щафетата на Бобев

Таня Богомилова предаде щафетата на Димитър Бобев като генерален секретар на БФПС и с това беше сложен края на цяла ера в историята на българските плувни спортове.

Стана факт по време на отчетно-изборно Общо събрание на федерацията, състояло се в Спортната палата в София, и на което досегашният председател Георги Аврамчев беше преизбран.

Самото заседание продължи по малко от час и бе при закрити врата.

Георги Аврамчев и Димитър Бобев, който е дългогодишен старши треньор на представителния отбор на Хърватия, бяха избрани с пълно единодушие на всичките 96 делегати на членове на регистрирани към БФПС клубове.

Този тандем ще заработи след като влезе в сила съдебното решение за избора на двамата.


Димитър Бобев

Таня Богомилова бе аплодирана за работата и усилията ѝ като генерален секретар на БФПС. Георги Аврамчев и мениджърът на националните отбори Кристиян Минковски направиха предложение единственият ни олимпийски шампион в плувните спортове да бъде избран за почетен член на Управителния съвет на БФПС.

Богомилова заемаше поста в продължение на 16 г., наследявайки дългогодишния изпълняващ длъжността Стефан Златаров.

За този период начело на федерацията бяха трима председатели – Емил Кюлев, Юрий Кюлев и настоящият Георги Аврамчев.

Сред най-ярките постижения на плувните ни спортове бяха близо 20-те финала от световни и европейски първенства на двата басейна, записани от Михаил Александров, Нина Рангелова и Екатерина Аврамова.

Също и медалите на Александров от континенталните шампионати (два бронза при мъжете Дебрецен 2007 и сребро при юношите Глазгоу 2003), европейският в маратона на Иванка Моралиева от Мадрид 2004, историческото трето място на Антъни Иванов от юношеско световно, година по-рано и със сребро при младежите на Стария континент.

И разбира се, планетарните и европейски титли на Петър Стойчев в откритите води, останалите му медали, както и шестото на олимпийските игри в Пекин 2008 г.

По време на мандатите на Богомилова за първи път записахме олимпийско участие в синхронното плуване – Ася Анастасова и Богдана зарева в Атина 2004 г.

Скоковете във вода възкръснаха, макар и без кула.

Броят на плувните спортове се удвои, а синият спорт започна да се развива в места без традиции. След дълги години врати отново отвориха емблематични басейни като покритият на „Диана“ в София, в Стара Загора, бяха построени нови като този в Благоевград, предстои пускането и на бижуто в Бургас.

Богомилова остава свързана с плуването като член на Техническата комисия на плуване в открити води на ФИНА (международната федерация).

Аврамчев и Бобев заявиха, че ще продължат досегашната политика, търсейки единомислието и диалога с клубовете.


Очаквайте изказвания!

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар