Божилов: В САЩ гоня рекорди и в четирите ми дисциплини

 

Рекордьорт в кроуловите дисциплини Петър Божилов е от опитните състезатели в българската група за световното първенство по плуване за юноши и девойки в Индианаполис. Софиянецът ще участва в четири дисциплини 200, 400, 800 и 1500 св.стил.

Състезателят на Борис Божилов и „Омега’01 (Сф) ще гони рекорди във ввсяка една от тях, надявайки се на влизане в Топ 20. Ето какво още каза BGswim.com десетият в анкетата за „Най-добър млад спортист на България“, организирана от Viasport.bg, където има и собствена рубрика.

 

За целите

„Очакванията ми за първенството в САЩ е да подобря четирите си национални рекорда в четирите дисциплини. В Индианаполис ще плувам 200, 400, 800 и 1500 св.стил.С рекордите ще дойдат и по-предните класирания. Всичко в челната двадесетица, като класиране, ще е успех за мен, при положение, че конкуренцията е от световен мащаб и все пак се конкурирам с 18-годишни“, споделя Божилов

 

„Най-големи са ми очакванията на 800 м св. стил Норматив имам на 1500 м кроул от отборния шампионат в София, който покрих през месец март. Това е най-официалният, ако мога така да се изразя. Другите два са на 800 м св. стил – декември, което е извън рамките на срока за покриване на нормативите. За тези, които не знаят, БФПС сама определя срока за покриване, напук на датите отпуснати от ФИНА“, продължава рекордьорът на „Омега’01“ (Сф).

 

 

Петър с личния си треньор и баща Борис Божилов-Бруно

 

„Третият ми норматив е на 400 м св. стил от април месец на „Мултинейшън“-а в Прага, където състезанието не беше под шапката на ФИНА. Тук не съм сигурен, може и да се признава, няма и голямо значение де“, казва още рекордьорът в кроуловите дисциплини.

За аклиматизацията


„Тъжно е, че нямаме никакво време за аклиматизация и за напасване с американската часова зона, защото на мен лично между пристигането и първия старт ми се полага ден и половина. От друга страна ги разбирам, всичко по това световно първенство е безбожно скъпо“, обяснява Божилов.

За раздвоението между откритите води и басейна


„Подготовката ми за младежкото световно първенство бе малко по-нестандартна за мен поради европейското първенство в открити води по-рано този месец. Това са два различни спорта, които трябваше да съчетая в рамките на 2 месеца. С баща ми (Борис Божилов – негов треньор – б.а.) направихме всичко възможно да намерим баланса между тях. До дни ще разберем дали сме успели“, допълва десетият в анкетата за „Най-добър млад спортист на България“, организирана от Viasport.bg, където има и собствена рубрика.

 

За европейското в открити води

„Имах по-големи очаквания на 7,5 км в Марсилия. Не се получи както очаквах. С баща ми бяхме работили за темпо 1:06 мин на 100 метра, аз успях да го докарам 1:09. Не съм готов за тази бутаница по трасето още…Оставям го зад мен и гледам напред към световното първенство в басейна“, завършва Петър Божилов.

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар