Бързай бавно

 

Това е уводната статия на много интересния бр. 38 на сп. „Плуване & Водна топка“, написана от Василен Димитров.

 

„Бързай бавно“ е златното правило за успешна спортна кариера и реализиран талант. Открай време е валидно и за българското плуване, винаги откриващо прекрасни хлапета с обещаващи резултати в долните възрасти, но с малко изключения отказващи се преди да пораснат до мъжете и жените.

Тази тенденция е стряскащо онагледена в ранглистите на ЛЕН за 2021 г. При децата (10-11 г.) имаме общо 48 влизания в Топ 10. В ранглистата при момчетата (12-13 г.) отново сме горе-долу добре в десетката. Но в младшата възраст, на прага на голямото плуване, вече ни няма никакви.

Какви са причините?

Защо все така ни се случва?

Как да намерим пътя?

Съветват в новия брой 38 на списание „Плуване & Водна топка“ четирима водещи плувни треньори, доказали се в работата със състезатели над 18 години – Ботко Трендафилов, Жорж Станкович, Николай Вакареев и Никола Петров. Посочват за основен проблем прекомерните амбиции. На треньорите, на родителите.

И още – нетърпеливост, некомпетентност (разпространена практика е по хотели и частни басейни да се изявяват инструктори и спасители), горделивост, неправилна преценка на цели и възможности, комерчество, скъсяване или дори прескачане на етапи от дългогодишния тренировъчен процес.

Разковничето е в създаването на система, стимулираща личните треньори да откриват и развиват таланти, които когато станат национали и да плуват на големи състезания. Нужни са и треньорски семинари за обмяна на идеи и опит.

По темата (като гости в други рубрики) отношение вземат още двама сърцати педагози, старши треньори и председатели на клубовете си. Емил Милков от НСК Олимп (Сф) смята, че успехът при малките трябва да е следствие от добрата работа за техника, правилни стартове и обръщания. 

Панайот Паздерков от Царевец (Велико Търново) е категоричен, че  талантът може да бъде запазен за големия спорт, ако самият треньор потушава прекалената родителска амбиция за моментни успехи. На принципа „Бързай бавно“ е посветена друга важна тема в броя – за постепенното завръщане в басейна след дълго отсъствие.

Така неусетно брой № 38 на „Плуване & Водна топка“ се получи малко като помагало за треньори, родители, състезатели, ръководители…

И без да е търсен ефект, красивото потвърждение на принципа „Бързай бавно“ се оказа на корицата с лицата на Диана Петкова и Бояна Кирчева.  

Списанието може да бъде намерено на обичайните места: София – басейн „Диана“ (кафето) и басейн „Спартак“ (касата), Варна – магазин „Georgo’s“ срещу входа на комплекс „Приморски“, с поръчка от Асоциацията на българските плувци на bulswimmwrs@yahoo.com (с наложен платеж и поемане на пощенските разходи), както и с абонамент чрез „Доби прес“.


Вашият коментар