Цанков гони световен рекорд, дърпан от щафета с деца

 

Цанко Цанков ще гони световен рекорд в екстремното маратонско плуване, дърпан от щафета, съставена от деца. Мистър BGswim 2017 ще скочи на 22 август (събота) в Бургас в опит да подобри стандарта от 12 часа без прекъсване в 50-метров басейн.

 

Събитието ще се проведено на комплекс „Флора“, а покани за щафетите са изпратени до всички местни клубове и софийски.

 

В тежките часове след преполовяването на дистанцията, която е планирана за 44-45 км, като пейсъри може да се включат рекордьорите, участници на олимпийски игри, а сега треньори Георги Палазов и Иван Ангелов (Акулите, Бс).

Цанко Цанков гони около 1:20 мин. на стотак.

Децата, които трябва да са картотекирани, ще могат да плуват дистанции от 50, 100, 500 м, по-големите 1000 и 10 000 м. Цанков ще гони рекорда в средния – четвърти, коридор, двата странични ще са празни, за да не се образуват вълни, а щафетите ще са в останалите четири.

 

 

Бургазлията ще скочи в 7:30 ч. на 22 август. Краят на мероприятието, което ще бъде гвоздеят в програмата на „Екстремния уикенд“ в Бургас, ще бъде сложен точно в 19:30 ч.

Първоначално бе планирано за 1 август на „Парк Арена“ ОЗК, но поради мерките,      свързани с епидемиологичната обстановка, да няма събития на закрито, бе преместено на „Флора“.

По стъпките на Стрел


Летописът на българското маратонско плуване е пълно със световни рекорди и епохални постижения, записани от Петър Стойчев, Добри Динев, Васил Стоянов, Васил Колесниченко, Мария Пелих, Мириона Моева и др., но няма официален рекорд за 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн.

Световният и европейски рекорд е на един от еталоните в екстремното плуване – словенеца Мартин Стрел. На 7 октомври 1998 г. в Женева (Швейцария) е навъртял за 12 часа 41 200 м. .

 

Плуването на Цанков ще бъде извършено в съответствие с правилника на Международната федерация (ФИНА) и Европейската плувна лига (ЛЕН).

 

Медалистът от световно първенство за ветерани води се кореспонденция с „Гинес“, откъдето трябва да изпратят представител за рекорда. Другият вариант е да бъде регистрирано при успех по протокола и видеозаписа на събитието, чийто главен съдия е Вили Цеков.

 

Община Бургас ще подсигури лайвстрийм на събитието, като е възможно да бъдат монтирани екрани на басейн „Флора“. Ако обстановката позволи, ще има свободен достъп за зрители и родители.

 

 

„Идеята на всяко мое екстремно плуване е да запалим повече деца по любимия ми спорт и да ги задържим максимално дълго в басейна. Плуването да получи повече популярност и признание. Така се запалих и аз по маратоните, ставайки свидетел на рекордите и титлите на Петър Стойчев“, сподели пред BGswim.com Цанков, който миналата година преплува Бургаския залив от Нос Емине до Маслен нос – 14 часа 24 минути и 34.

Подготовката


Досега водеше подготовката на столичния комплекс „Спартак“, а до 22 август в Бургас. Навърта по около 80-90 км седмично – 5 тренировки в басейна, една в морето. Води самостоятелно подготовка, но при непрекъсната кореспонденция и консултация с Красимир Захов – президент на столичния ПК Спринт. Съвети получава и от Красимир Туманов и Петър Стойчев и др.

 

Промените

 

Цанков трябваше да промени физиката и плувната си техника, за да се нагоди към екстремния маратон. Свалил е близо 8 кг от състезателното си тегло. Като изявен спринтьор с изразена мускулатура тежеше 84-86 кг.

„Научих се от шестактов да плувам двутактов кроул. Техниката и пренасянето ми на ръката също претърпя промяна, за да се движа по-икономично“, завършва Цанков.

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар