Чех и други плувни асове обявиха треньор в тормоз

 

 

Известният унгарски треньор по плуване Дьорд Тури е подложен на жестоки критики, заради обвинения в малтретиране на негови състезатели.

Най-известният от тях е олимпийската икона и наскоро пенсиониран мултишампион Ласло Чех. Той първи разкри публично подробности за тренировките на специалиста в клуб Kőbánya. Тури в момента е вицепрезидент на Унгарската асоциация по плуване.  


Чех
заяви, че треньорът е заплашвал състезателите си, че ще бъдат удряни с дървения прът за обучение, ако целите в тренировката не бъдат постигнати.

Асът в бътерфлая и съчетаното използва думи като „душевен терор“, „нервност“ и „борба за оцеляване“, когато в интервю в края на миналия месец описва предполагаеми нездравословни условия на подготовка.

Чех допълни, че целта на Тури е да пречупи своите възпитаници. А това означавало, че нито една тренировка не е минавала без някой да се разплаче.

След като Чех разбуни духовете, проговориха и други плувни унгарски звезди, разказали за методите на обучение на Тури.

Доминик Козма, който тренира при него до 2014 г., разкри, че „доста често се е случвало наставникът му да извади някой от басейна за косата.

Друг мултимедалист – Петер Бернек, заяви, че Тури му е крещял по неприемлив начин още от 14-годишна възраст.

„Той има две лица. Това ​​извън басейна и друго, когато влизаше в комплекса. Трансформираше се“, каза Барнек.

В интервю за 24.HU, публикувано след обвиненията, Тури се защити, посочвайки, че този стил и тренировъчен е бил валиден преди десетилетия.

Призна, че е ползвал прът, но само, за да покаже къде плувецът е допуснал грешка или за да поправи техниката си.

В момента петчленна комисия, назначена от президента на Унгарската федерация по плуване, разследва обвиненията срещу Тури.

Треньорът заяви, че ще сътрудничи напълно.

 

 

Снимка: Rafael/Domeyko Photography

Вашият коментар