Червените рибки плуват сред медали

 

София сякаш е замряла в маранята на един обикновен делничен ден.  Но в столичния басейн „Диана“ водата ври и кипи от… детски усмивки. „Всеки е част от отбора, а всички деца са частици от нас. Страхотни са – всеки с неговия си номер и характер. Важно е ние, треньорите да сме заедно, да се поддържаме, от това зависи един добър отбор“.

Това са думите, с които ни посрещат треньорките на малките плувци в ЦСКА Олга Иванова, която на 4 юни празнува рожден ден, и Полина Божикова. Гостуваме им на басейн „Диана“, където провеждат поредната си тренировка. В „червения“ клуб, дал на България и света олимпийската шампионка от Сеул′88 Таня Богомилова, в момента тренират над 80 деца.

На състезания младите „армейци“ са неизменно в Топ 10 на България в различните възрастови групи. А да тренираш подрастващи е наистина много трудно и още повече – отговорно.

 

 

„Това е третото поколение, което тренирам, откакто съм в ЦСКА. Вече 13-а година. Надявам се да е подобреното издание. Радваме се на доста добри деца в една възраст. И най-хубавото е, че идват с желание, а за нас пък е удоволствие да работим с тях. Малките са по-емоционални – аз съм работила и в детска градина. Искат много нерви и търпение. Първо се учим да плуваме, а след това поглеждаме напред – резултати, нормативи за националните отбори и т. н. Децата имат цели и амбиции, което е чудесно. Понякога обаче се налага да ги дърпам, да стоят мирни на земята Опитвам се да им втълпя, че голямата цел – световно или олимпиада се постига с малки стъпки, бавно и спокойно“, разказва на един дъх Олга Иванова.

Тя е и главен учител в спортното училище на ЦСКА „Генерал Владимир Стойчев“.

Много от сегашните й възпитаниците ще я последват и в професионалното училище, което дава основа за една много по-сериозна подготовка. Рамо до рамо с Иванова в клуба работи и нейната бивша възпитаничка, а сега треньор – Поли Божикова.

Олга Иванова няма нито миг почивка. Снимка: Делян Господинов

 

„Изключително много си обичам работата. Правя го от сърце. Въпреки че според мен треньорският труд в България не е оценен, колкото би трябвало да бъде. Материята е изключително сложна, свързана е с дисциплината и възпитанието на децата, с възпитанието в спорта. Много труд и емоции се влагат. С две думи обвързваща и обсебваща професия“, смята младата специалистка, която има диплома от НСА, но за всичко ново в сферата на плувните спортове се информира от чуждестранната литература и интернет.

Мечтаейки да стане наистина добър професионалист, с отлични състезатели и кариера, тя вижда бъдещето си в България.

„Уча се от Олга Иванова и Петко Бакалов, председателят на нашия клуб. Те ми казват къде бъркам, насочват ме, най-вече в практическите неща. Виждам и мотивация, и работата ми харесва. Всички важни за мен са тук. Харесвам живота си в България“, откровена е любимата треньорка на малките червени рибки. Колкото двете дават на възпитаниците си, толкова и взимат от тях.

„Учат ни на много неща. Най-вече да не сме коне с капаци, че светът е шарен. Човек трябва да гледа различно на нещата, както и на всяко дете“, откровена е Божикова. „Зареждат ме. Нямам време да остарея покрай тях Всеки ден научавам ново, позитивни са. Следя какво ги интересува. Учат ме да съм търпелива и в настроение. Знаят, че съм им приятел и че съм от тяхната страна съм. Напоследък се борим с модела „Шушана“. Много се слуша, но може да стане и начин на поведение. Когато работим, за сила им пускам АС/DC. Опитвам се, да им говоря за книги, филми… Не мога да приема чалга поведението, ще се боря всячески срещу него“, откровена е Иванова.

Прехвърля ме разговора от децата и масовостта върху елитния спорт. Голямата й болка е кризата в женското плуване, където имаме само Габриела Георгиева на добро ниво при 21-годишните.

„При мъжете има много силно поколение, а именно родените 1999-2001 г. На Балканиадата преди седмица станаха първи отборно. Женската част обаче куца сериозно. Габриела Георгиева тренираше при нас, сега е в клуб Дамини ЛВ. Другата ми надежда е свързана с Диана Петкова от Пловдив. Това са двете. Други няма“, анализира треньорката на ЦСКА. Според Иванова плуването се нуждае най-много от пари и база.

„Един колега, за да се занимава с елитен спортист, трябва да е 24 часа с него. Всичко останало остава настрани. Заплащането не е адекватно на труда, който се полага за едни голям спортист – лагери, състезания, подготовки, планове… Отнема много време, но само с идеали и оптимизъм няма как да стане. Спортът трябва да е държавна политика, за да има резултати“, е мнението на втората братовчедка на бившия национал и кадър на Левски, а сега треньор на Дуисбург – Илия Груев, с когото делят една семейна къща в центъра на София.

„Дай, Боже, да видим втора Таня Богомилова! Пожелавам си го от сърце. Габриела Георгиева е способна на много неща. Страшно талантлива и трудолюбива. Дано да покрие олимпийски норматив за Токио. Гърбът е най-силната й дисциплина“.

 

След надеждата идва и голямата болка. А при Иванова тя е свързана с плувния комплекс „Червено знаме“, който от години тъне в разруха. Именно на 4-и км в София през 1985 г. Богомилова стана европейска шампионка на 200 метра бруст.

„Всяка сряда, когато минавам оттам, отивайки в спортното училище на съвещание, ми се къса сърцето. Руини и разпад… Нямам идея какво се случва там. Ако се събори и се построи наново по-евтино ще излезе. Не знам защо го оставиха на произвола. Пълно безхаберие. През 1985-а бях в публиката, а година по-рано ходихме къде ли не да плуваме, само и само да се построи този прекрасен комплекс“, завършва по корида на полюсите Иванова.

 

Във водата Левски и ЦСКА не са врагове

Вечно дерби между Левски и ЦСКА в басейна няма, уверява ни Олга Иванова. Самата тя е рожба… на „синия“ клуб. „Завършила съм спортното училище на Левски, тренирала съм там цял живот, но в крайна сметка животът се стече по различен начин… Все пак ние сме професионалисти, работим навсякъде. Ходейки на състезание, пътуваме заедно със „сините“, седим на трибуните заедно. Няма какво да делим. Това в друг спорт трудно би се видяло. Въпрос на възпитание, може би“, обяснява „червената“ треньорка.

Иванова ни изпраща с пожелание за здраве – за нея, за близките й хора, за всички деца в клуба, които иска да види реализирани. „Иначе ми е време да гледам внуци“, с усмивка заключава Иванова.

Надя Емилова, „Меридиан мач“

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар