Диана Петкова: Надявам се на финал в САЩ

 

За Диана Петкова – единствената ни дама в Индианаполис, това ще бъде второ световно първенство по плуване за юноши и девойки. Състезателката на Ботко Трендафилов и пловдивския „Спринт“ има  пет покрити норматива, но ще стартира само в спринтовия кроул и бруст (50, 100 м). Пред BGswim.com снажната Петкова, която преди близо два месеца стана шеста в Европа във възрастта си, сподели очакванията си за световното първенство в САЩ, започващо днес следобед (23 август).

 

 – Диана, как намираш обстановката в Индианаполис, часове преди началото на световното първенство?

– Очаквах басейнът да е по-голям. Коридорите са осем, а не десет. Доста по-тесен е от този в Сингапур през 2015. За обстановката ще разберем повече като започне шампионатът.

 

При толкова голяма конкуренция, в която в една десета може да раздели десет места, можеш ли да кажеш какво класиране и цели имаш?


Очертава се доста силно състезание. Ще дам всичко от себе си, надявам се на финал.

 

– Върху коя дисциплина ще е концентрира,?

– Ще плувам 50, 100 м кроул, 50 и 100 м  бруст, но подготовката ми е почти напълно съсредоточена върху петдесетака кроул (дисциплината, на която стана шеста в Европа с национален рекорд във възрастта си – 25,77 сек.).

 

 

– Как се оставаш фокусиран и мотивиран в толкова дълъг сезон, който практически свършва почти през септември?


– Трудно е. Всички, които сме на този шампионат в САЩ тренирахме самостоятелно и гледахме приятелите си по почивки. Е, все пак имаме цел, а за почивка има време. Иначе подготовката ми мина изцяло в Сандански.

С какво за теб това първенство ще бъде по-различно от останалите?

– Всичко е доста тържествено, обстановката е доста по-различна дори от тази на европейското първенство в Израел.  

– Кои смяташ, че ще са звездите на това първенство?

– САЩ е с доста голям и силен отбор (42 плувци), но пък има страшно много единици от eвропейските държави, очертава се доста силно световно първенство.

– Какво не спира да ти повтаря твоят наставник Ботко Трендафилов през последните дни от подготовката?

– За него е важно да съм спокойна. Казваше ми, че съм си свършила работата за тази година,  но да дам всичко от себе си. Поработихме доста върху бруста.
 
– Справяш ли се с аклиматизацията?

– В България известно време плувахме от 16 часа на обяд и 12 в полунощ , за да свикнем с тукашното време. Сега вече всичко е наред и не усещаме разликата.  

– Ще ви подкрепят ли българи на световното първенство?


– Говорих с Нина Рангелова и доколкото разбрах, ако успее ще намине през Индианаполис. Не знам със сигурност обаче.

 

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар